Infofinanciar > Esential > Totul despre politica, populația și economia Norvegiei. Țara cu cea mai mică inegalitate a veniturilor din lume
Esential

Totul despre politica, populația și economia Norvegiei. Țara cu cea mai mică inegalitate a veniturilor din lume

norvegia sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Norvegia este o monarhie constituțională și împarte puterea de stat între Parlament, Cabinet și Curtea Supremă. Semnarea constituției în 1814 a fost o piatră de hotar importantă pentru Norvegia modernă, deși independența deplină față de Suedia nu a fost obținută până în 1905.

Monarhia constituțională este condusă de regele Harald al V-lea. În practică, regele are foarte puțină putere politică, întrucât toată puterea legislativă rezidă în Parlamentul ales condus de un prim-ministru. În ciuda acestui fapt, familia regală a Norvegiei rămâne populară în toată țara.

Sistemul multipartit al Norvegiei tinde să rezulte în guverne de coaliție, deși Partidul Laburist (Arbeiderpartiet) a înregistrat în mod tradițional cel mai mare succes. De la al Doilea Război Mondial, guvernele Partidului Laburist s-au bazat adesea pe sprijinul altor partide socialiste și de stânga pentru a forma un Guvern.

Palatul Regal. Oslo, Norvegia

Palatul Regal. Oslo, Norvegia

Cu toate acestea, în 2013, liderul conservator (Høyre), Erna Solberg, a reușit să formeze o coaliție de centru-dreapta cu Partidul Progresului (Fremskrittspartiet), chiar dacă Partidul Laburist a câștigat 30,8% din voturile populare și a câștigat cele mai multe locuri. În prezent, în Parlamentul norvegian sunt reprezentate opt partide. Norvegia este împărțită în 19 fylker (comitate). Pe lângă Nord- și Sør-Trøndelag, care urmează să fuzioneze în 2018, există Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppdal, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane , Møre og Romsdal, Nordland, Troms și Finnmark. Svalbard și Jan Mayen sunt administrate în afara sistemului fylke.

Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, deși prin apartenența sa la Spațiul Economic European (SEE), Norvegia este strâns legată de activitățile și țările Europei. În general, norvegienii au încredere în procesul lor politic și, prin urmare, prezența la vot atât la alegerile generale, cât și la alegerile locale este relativ ridicată.

Populația Norvegiei

În majoritatea părților Norvegiei, nucleul populației este nordic ca moștenire și aspect. Între 60 și 70 la sută au ochi albaștri. Un aflux de oameni din sudul Europei a fost puternic în sud-vestul Norvegiei. Nord-Norge are aproximativ nouă zecimi din cei 30.000 până la 40.000 de sami – primii locuitori ai țării – care trăiesc în Norvegia. Doar un număr mic dintre aceștia practică încă creșterea tradițională a renilor pe Platoul Finnmark. Sami au ajuns în Norvegia cu cel puțin 10.000 de ani în urmă, poate din Asia Centrală. Anterior supuși discriminării etnice pe scară largă, chiar și oficiale, Sami sunt acum recunoscuți legal ca o cultură distinctă și li s-a acordat o anumită măsură de autonomie prin intermediul Parlamentului Sami. Limba norvegiană aparține ramurii germanice de nord a grupului de limbi germanice. Alfabetul norvegian are trei litere mai mult decât alfabetul latin – æ, ø și å, pronunțate, respectiv, ca vocale în bad, burn și ball. Norvegia modernă are multe dialecte, dar toate, precum și limbile suedeză și daneză, sunt înțelese în toate aceste trei țări scandinave. Până în 1850, a existat o singură limbă scrisă, numită Riksmål sau „Limba oficială”, care a fost puternic influențată de daneză în timpul unirii celor două țări de 434 de ani. Landsmål, sau „Limba de țară”, a fost creat apoi din dialectele rurale. După o lungă ceartă, mai ales urban-rural în machiaj, formele au primit statut egal sub termenii Bokmål („Limba cărții”) și respectiv Nynorsk (Noua Norvegiană). Pentru mai mult de patru cincimi dintre școlari, bokmål este limba principală în școlile locale și este limba principală de comerț și comunicații. În vorbirea de zi cu zi, bokmål este predominant în zona din jurul Oslo și a zonei joase din estul Norvegiei, în timp ce nynorsk este vorbit pe scară largă în interiorul muntos și de-a lungul coastei de vest.

Costumul național sami

Costumul național sami

Peste 15.000 de norvegieni, majoritatea din nordul Norvegiei, vorbesc sami de nord ca primă limbă. Limbă uralică, Sami este limba oficială a mai multor municipalități. Aproape toți norvegienii educați vorbesc engleza ca a doua limbă. Într-adevăr, utilizarea sa este atât de răspândită încât unii comentatori și-au exprimat îngrijorarea că engleza ar putea înlocui norvegiana în comerț și industrie.

Cea mai favorabilă economie mondială

Occidentul este afectat de decalaje tot mai mari ale bogăției, scăderea claselor de mijloc și societăți fracturate. Este un fenomen familiar, dar dacă ar exista o altă latură a poveștii? Norvegia se află în fruntea indicelui din 2017 al economiilor incluzive, un studiu despre care țări sunt cele mai bune pentru a oferi o creștere susținută de-a lungul deceniilor, are o bază largă în diferite sectoare, creează locuri de muncă pentru marea majoritate a populației și reduce sărăcia.

Mica țară scandinavă face lucrurile diferit. Are cea mai mică inegalitate a veniturilor din lume, ajutată de un amestec de politici care sprijină educația și inovarea. De asemenea, canalizează cel mai mare fond suveran de avere din lume, care își gestionează veniturile din petrol și gaze, către planificarea economică pe termen lung. Norvegia a reușit să traducă creșterea economică în standarde de trai ridicate și în creștere, cu un PIB pe cap de locuitor de 89.741 USD, cu mult peste media de 44.656 USD pentru 30 de economii. Deși costul vieții este, de asemenea, ridicat în Norvegia, atunci când este ajustat pentru paritatea puterii de cumpărare, acesta are în continuare cel mai mare venit mediu dintre economiile pe care le-am acoperit, la 60,4 USD de persoană pe zi.

Norvegia, Bergen, piața de pește.

Norvegia, Bergen, piața de pește.

 Ca și celelalte țări nordice și Elveția, Norvegia nu are un salariu minim legal, dar 70% dintre lucrătorii săi sunt acoperiți de contractele colective care specifică limite de salariu, lucru care întărește economia Norvegiei. În plus, 54% dintre lucrătorii plătiți sunt membri ai sindicatelor, comparativ cu 11% în Statele Unite și 25% în Regatul Unit. În general, Norvegia se află în fruntea indicelui privind ocuparea forței de muncă, atât în ceea ce privește cât de accesibilă și stabilă este angajarea, cât și cât de bine sunt plătiți lucrătorii.

Incluziunea depășește ocuparea forței de muncă pentru a ține cont de alți factori cheie, cum ar fi educația, eforturile de a reduce decalajul de gen și intensitatea de carbon a economiei sale.

Educația din Norvegia

În ceea ce privește educația, Norvegia ocupă locul al doilea în indicele nostru pentru calitatea școlii pe care o oferă, în timp ce se află în fruntea indicelui de incluziune socială al PISA, o măsură a cât de diversificate din punct de vedere socio-economic sunt școlile sale.

Guvernul a acordat prioritate educației ca mijloc de a-și diversifica economia și de a promova o creștere mai ridicată și mai favorabilă incluziunii. Promovează disciplinele de Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM), împreună cu abilitățile profesionale și antreprenoriale. Anul acesta, a lansat un curs de master de cinci ani pentru profesori, menit să ridice calitatea predării și să ridice statutul profesiei.

În sfera afacerilor, derulează un program de inovare bazată pe cercetare (BIA) care permite companiilor să aplice pentru granturi pentru cercetare și dezvoltare (R&D), atâta timp cât se creează valoare nu numai pentru companie, ci și pentru societate. În mod similar, schema de stimulare fiscală pentru cercetare și dezvoltare SkatteFUNN oferă un credit fiscal pentru a încuraja cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare de către companiile norvegiene. Norvegia se descurcă bine în mod constant la reducerea decalajului de gen – fie că este vorba de acces la educație, de participare la forța de muncă sau de venit, lucru care ajută economia Norvegiei. Raportul dintre femei și bărbați pe piața muncii este de 0,95, în timp ce raportul dintre veniturile realizate de femei și bărbați este de 0,79. Norvegia ocupă locul patru din 30 de economii avansate din ambele puncte. În 2003, Norvegia a impus o cotă de gen care obligă companiile să se asigure că cel puțin 40% dintre membrii consiliului de administrație sunt femei. 

Familie norvegiană în parcul Vigeland

Familie norvegiană în parcul Vigeland

Politicile care susțin calitatea de părinte sunt esențiale pentru a reduce decalajul de gen și pentru a sprijini creșterea incluzivă. Norvegia oferă educație și îngrijire timpurie pentru copiii de la zero la cinci ani, în timp ce părinții au dreptul legal de a-și plasa copiii în grădinițe de la vârsta de un an. Statul norvegian subvenționează în mare măsură îngrijirea copiilor, plafonând taxele și utilizând testarea mijloacelor, astfel încât locurile să fie accesibile, deși unii părinți raportează dificultăți în a găsi un loc disponibil. Grădinițele se concentrează pe șapte domenii de învățare, inclusiv limbaj, numere, creativitate, natură și etică.

Din 2013, Norvegia a prevăzut 49 de săptămâni de concediu pentru creșterea copilului cu plata integrală (sau 59 de săptămâni la 80% din câștig). În plus, mamele și tații trebuie să ia cel puțin 14 săptămâni de concediu fiecare după nașterea unui copil.

Energie din surse regenerabile

În ceea ce privește mediul înconjurător, deși Norvegia a beneficiat în mod istoric de pe urma vânzării rezervelor de combustibili fosili, aproximativ 98% din producția sa de energie provine în prezent din surse regenerabile, în principal hidroenergie. Alte politici includ sprijin pentru vehiculele electrice, ceea ce înseamnă că jumătate din toate mașinile noi cumpărate în Norvegia sunt electrice sau hibride.

În ansamblu, Norvegia a identificat punctele slabe la care este expusă economia sa – cum ar fi șocurile prețului petrolului – și și-a valorificat punctele forte naturale pentru a asigura o creștere generală, locuri de muncă și standarde de trai ridicate prin politici pe termen lung.

Apelurile pentru o creștere incluzivă au crescut. Deși Norvegia este mai norocoasă decât majoritatea, oferă câteva lecții valoroase factorilor de decizie din alte părți ale lumii, scriu cei de la WorldForum.