Infofinanciar > Info > Totul despre cazierul auto! Ce este și de ce acte ai nevoie pentru a obține acest document
Info

Totul despre cazierul auto! Ce este și de ce acte ai nevoie pentru a obține acest document

Poliția rutieră, Sursă foto: Huff.ro
Sursă foto: Huff.ro

Guvernul României a adus, în luna octombrie a anului 2021, o serie de modificări importante Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Astfel, prin altele, în Codul Rutier au fost introduse ocaziile/ momentele în care șoferii din țara noastră pot afla, la cerere, istoricul sancțiunilor rutiere (care cuprinde amenzi sau puncte de penalizare).

Însă, acestuia, mai nou, i se mai spune și „cazier auto”, termen care nu este încă cunoscut de toți conducătorii auto din țara noastră.

Practic, cazierul auto, care are denumirea tradițională de „istoricul sancțiunilor auto”, este o adeverință care cuprinde toate abaterile de circulație aplicate unui șofer pe drumurile publice din România în ultimii cinci ani.

Ce trebuie să facă șoferii pentru a primi cazierul auto

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1075/04.10.2021 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002, pentru a primi acest document, șoferul în cauză trebuie să se adreseze Serviciului Rutier ce-i are în evidență permisul de conducere.

Până la aplicarea ultimelor modificări, Codul Rutier spunea că șoferii își pot afla, la cerere, doar numărul punctelor de penalizare primite, scriu cei de la Libertatea.

Potrivit noii forme a articolului 208 din Codul Rutier, „Istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice aplicate titularului permisului de conducere se comunică la cererea acestuia, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne”.

De asemenea, cazierul auto va fi eliberat în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii și va fi ridicat fie personal de către persoana care a făcut solicitarea, fie de o altă persoană prin intermediul unei procuri notariale.

Ce documente sunt necesare pentru obținerea cazierului auto

Legea spune că, pentru a primi cazierul auto/ istoricul sancțiunilor auto, solicitantul trebuie să completeze o cerere-tip în acest sens, care poate fi descărcată de pe site-ul Poliției Române. Aceasta poate fi completată și direct, la unul dintre ghișeele Serviciului Rutier.

Ulterior, cererea completată va fi semnată și apoi depusă la ghișeu împreună cu actul de identitate în original și permisul de conducere în original și copie. Astfel, solicitantul va primi adeverința pe loc.

Românii își pot consulta cazierul auto și online

În cadrul unei legi apărute pe data de 3 ianuarie 2023, Guvernul a stabilit cadrul legal, prin care conducătorii auto din România pot avea acces și își pot verifica permanent istoricul sancţiunilor rutiere. Astfel, din luna aprilie a acestui an, șoferii vor avea posibilitatea de a-și verifica online cazierul auto pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Așadar, Legea 385/2022 conferă două soluții șoferilor pentru a fi la curent cu propriul istoric al sancțiunilor rutiere, scriu cei de la Avocatnet: fizic (completând o cerere-tip și online).

Astfel, solicitanții pot obține acest document:

a) de pe site-ul IGPR;
b) de la orice structură de poliție rutieră.