Infofinanciar > Info > Dosarul cu șină rămâne doar o amintire. Klaus Iohannis a promulgat legea care permite digitalizarea serviciilor publice
Info

Dosarul cu șină rămâne doar o amintire. Klaus Iohannis a promulgat legea care permite digitalizarea serviciilor publice

Dosar cu sina
FOTO:g4media.ro

Klaus Iohannis a avut o zi plină astăzi! Președintele a promulgat o serie de proiecte legislative printre care și legea prin care este eliminat faimosul dosar cu șină. Conform legii instituțiile nu mai au dreptul de a solicita persoanelor fizice sau entităților juridice niciun obiect sau articol de birotică respectiv papetărie pentru rezolvarea cererilor privind furnizarea serviciilor cu destinație publică, informează antena3.

Obiectul de reglementarea al actului normativ constă în completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului cu nr. 41/2016, în vederea instituirii în sarcina instituțiilor publice, organelor de specialitate ale administraţiei centrale şi locale şi persoanelor juridice de drept privat, care au obţinut, potrivit legii, statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, a unei obligaţii de a pune la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie sau în format electronic, pe pagina de internet proprie, modele de formulare sau cereri aferente serviciilor furnizate.

Instituțiile publice nu mai au voie să solicite copii xerox

Proiectul a fost votat pe 7 decembrie anul trecut și stipulează ca interdicția de a solicita copii după acte emise de instituții publice să fie extinsă și la nivel local, nivel de universități și companii de utilități.

Ministrul Digitalizării, liberalul Sebastian Burduja consideră că este ”un pas de normalitate”. Totodată, una din prevederile actului normativ, pe lângă interzicerea dosarului cu șină, impune și eliminarea copiilor xerox.

„ Această iniţiativă completează un proiect de anul trecut prin care instituţiile centrale au interdicţia de a solicita copii după acte emise de instituţii publice, astfel încât acum vom avea această interdicţie şi la nivel local, şi la nivel de universităţii şi la nivel companii de utilităţi.

De asemenea, în urma unui amendament, practic se interzice dosarul cu şină prin lege. De asemenea, am interzis prin propunerea noastră xeroxurile din instituţiile publice, pentru că, inclusiv în 2022, la Sectorul 1 eşti trimis în cadrul Administraţie de taxe locale să îţi faci xerox şi trebuie să plăteşti şi copia şi pixul. Este un pas de normalitate ”, a declarat în plenul Parlamentului, Burduja.

Digitalizarea României, prioritatea numărul unu al Ministrului Burduja

Legea a fost adoptată de Camera inferioară a Legislativului cu 241 de voturi pentru. Proiectul aparține ministrului Digitalizării, Burduja, și a altor doi deputați liberali, informează Mediafax.

Burduja a anunțat această măsură încă din luna noiembrie a anului trecut atunci când declara pentru antena3.ro faptul că una din prioritățile Guvernului reprezintă digitalizarea României.

„Am anunţat deja un termen de 3-5 ani de zile în care România ar putea să rezolve această problemă (n.r. dosarul cu şină) şi să nu îi mai pună pe români pe drumuri.

Avem, începând cu finalul lunii iunie (n.r. iunie 2022), legea interoperabilităţii, primul act normativ care schimbă paradigma şi le spune instituţiilor statului că nu ele deţin datele românilor, ci românii îşi deţin propriile date, iar datoria unei instituţii publice este să pună la dispoziţie bazele de date tuturor celorlalte instituţii publice care au nevoie de acele date”, potrivit antena3.ro.