Infofinanciar > Info > Cătălin Predoiu, declarație controversată în plin scandal cu șoferii. „Am dublat numărul de aparate drugtest”
Info

Cătălin Predoiu, declarație controversată în plin scandal cu șoferii. „Am dublat numărul de aparate drugtest”

Cătălin Predoiu
sursa foto:arhiva companiei

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a făcut o declarație controversată marți. În România, numărul aparatelor folosite de polițiștii rutieri pentru depistarea consumului de droguri la șoferi s-a dublat. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, acum sunt de două ori mai multe aparate. Afirmația pune paie pe focul OUG 84, care prevede suspendarea permisului auto în cazul șoferilor care refuză drugtestul, până la primirea rezultatelor de sânge de la INML.

„Am dublat numărul de aparate. În Constanţa, de exemplu, anul trecut, la vremea asta, erau două aparate, acum sunt 45. Suficiente. În total, sunt 800 de aparate în toată ţara. La ora aceasta, Poliţia Română foloseşte tehnologie de vârf, nu există alta mai bună. Aparatul drug-tester folosit în stradă este cel folosit de poliţistul german sau pot să mai dau alte exemple din Europa”, a spus Predoiu la DC News, potrivit Agerpres.

Cătălin Predoiu spune că aparatele drugtest defecte au fost eliminate

El a menționat că unele aparate erau deja în dotarea Poliției. Numărul lor a fost completat. Aparate de fabricație chinezească, suspecte de erori, au fost scoase.

Cătălin Predoiu a explicat că testul nu se face automat tuturor șoferilor. Se aplică doar în anumite condiții. De exemplu, când polițistul observă recipiente sau instrumente pentru consum de droguri în vehicul.

„Deci, introduc în lege, prin ordonanţă, obligaţia poliţistului ca, în anumite cazuri, două cazuri precise, să testeze. V-am dat un criteriu. Al doilea criteriu este momentul în care ai un trecut infracţional. Cum constat acest lucru? Păi, noi am creat prin surse proprii, prin eforturi proprii, Ministerul de Interne, o aplicaţie care permite verificarea rapidă a bazelor de date, astfel încât agentul din stradă, printr-un terminal special dedicat, află dacă cel din faţa sa are cazier, a săvârşit infracţiuni în domeniul traficului de droguri sau alt tip de infracţiuni, deci are un profil infracţional care ridică serioase dubii cu privire la siguranţa traficului, dacă el continuă să meargă în trafic. Atunci îl testează, deci nu face nimic altceva. Nu-i face dosar penal, nimic, dar e obligat poliţistul să-l testeze”, a afirmat Predoiu.

Ministrul de Interne a spus că, potrivit Ordonanței 84/2024, INML trebuie să ofere rezultatele probelor biologice în trei zile. Dacă nu respectă termenul, permisul de conducere al șoferului va fi restituit.

„Există această neîncredere, legitimă probabil, dat fiind că s-au întâmplat multe situaţii în trecut de întârziere din partea INML-ului şi atunci, ceea ce am gândit este să venim cu o garanţie legală în plus, pentru cetăţean, ca în trei zile prin această obligaţie să răspundă cu rezultatul la test. Nu răspunde, îşi ia omul carnetul înapoi”, a mai spus Predoiu.

El a amintit că, în 2023, Poliția Română a oprit 30.000 de permise. Aproximativ 23.000 au fost pentru alcool și 7.000 pentru consum de droguri, potrivit stiripesurse.