Infofinanciar > Lumea la zi > Totul depinde de contraofensiva Ucrainei! Războiul se poate termina cu un armistițiu sau cu o luptă sângeroasă
Lumea la zi

Totul depinde de contraofensiva Ucrainei! Războiul se poate termina cu un armistițiu sau cu o luptă sângeroasă

razboi-ucraina, Sursa foto hotnews
Credit imagine: hotnews.ro

Iată cum se termină războiul: Mult așteptata contraofensivă de primăvară a Ucrainei reușește să recucerească o parte sau chiar o mare parte din teritoriul ocupat. Dar forțele mai numeroase ale Rusiei, săpate în spatele câmpurilor minate, a capcanelor pentru tancuri și a dinților de dragon, rămân în control asupra unor părți din Donbas și Crimeea. La începutul toamnei, este clar. Nu va fi o măturare curată.

Pe fondul distrugerilor uriașe, al pierderilor mari ale Rusiei, al lipsei critice de forță de muncă ucraineană, de arme și de echipamente și al apetitului tot mai scăzut pentru un război de uzură fără sfârșit, susținătorii occidentali ai Kievului încep să facă presiuni pentru o încetare a focului negociată sau un „armistițiu durabil”, în așteptarea unei soluții pe termen mai lung. China intră și ea în joc.

În timp ce își menține pretențiile asupra a patru regiuni anexate ilegal anul trecut, Rusia acceptă în cele din urmă o încetare a focului condiționată. Vladimir Putin salută „neutralizarea strategică” a Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski este obligat să amâne temporar demersul său de restabilire a frontierelor țării sale de dinainte de 2014.

Un nou Război din Coreea?

În schimb, Ucraina este scutită de noi pierderi umane, economice și de infrastructură nesustenabile, păstrându-și în același timp aproximativ 85% din teritoriul său. O „zonă demilitarizată” în stil coreean, monitorizată la nivel internațional, îngheață liniile de front pe loc. Rachetele nu mai vin. Reconstrucția poate începe. Refugiații se întorc acasă.

SUA și aliații săi vest-europeni din NATO declară că independența suverană a Ucrainei democratice și ordinea globală bazată pe reguli sunt salvate. Polonia și alte state est-europene sunt mai puțin sigure. Aderarea Ucrainei la UE este pusă din nou în balanță. Aderarea la NATO va fi și mai complicată, după cum a indicat săptămâna trecută o dispută între Berlin și Bruxelles. Un „proces de pace” pentru o soluționare finală ar putea dura ani de zile. Reînceperea unui nou conflict va fi o teamă constantă.

Dacă acest scenariu, sau ceva asemănător, va avea loc în cursul anului viitor, mulți ucraineni se vor simți inevitabil trădați. Promisiunea președintelui american Joe Biden de a „face tot ce este necesar” pentru a respinge Rusia va rămâne neonorată. Putin va supraviețui la putere, în ciuda numeroaselor sale crime atroce, conform unei analize marca The Guardian.

Este pierdută toată speranța?

Cu toate acestea, fie că ne place sau nu, acesta pare din ce în ce mai mult rezultatul cel mai probabil. Atractivitatea mai largă a unui armistițiu durabil este evidentă. Ar opri măcelul, ar împiedica escaladarea armelor nucleare Rusia-Nato, ar atenua crizele economice, energetice și alimentare globale și ar aduce un fel de pace. Mulți din Europa și din sudul lumii ar vota pentru asta chiar acum.

Este inevitabil compromisul prost făcut? Nu. În teorie, oricare dintre părți ar putea obține totuși o victorie decisivă. Dar mult mai probabil, în absența unui acord, este un impas sângeros, costisitor, de intensitate scăzută, care să se prelungească ani de zile. Această perspectivă nu convine nimănui, cu excepția, probabil, a Chinei și a producătorilor de arme. „În acest context, apelurile pentru un sfârșit diplomatic al conflictului sunt în creștere, ceea ce este de înțeles”, au remarcat săptămâna trecută Richard Haass, un fost diplomat american de rang înalt și influent, și Charles Kupchan, profesor la Georgetown. „Occidentul ar trebui să facă mai mult acum pentru a ajuta Ucraina să avanseze pe câmpul de luptă, punând-o în cea mai bună poziție posibilă la masa negocierilor mai târziu în acest an.