Infofinanciar > Educație financiară > Toți șoferii trebuie să știe acest lucru! Care sunt elementele necesare și cele mai utile sfaturi despre RCA
Educație financiară

Toți șoferii trebuie să știe acest lucru! Care sunt elementele necesare și cele mai utile sfaturi despre RCA

asigurari rca, Sursa foto: gazeta de cluj
Sursa foto: Gazeta De Cluj

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este unul dintre cele mai importante elemente pentru toți șoferii și proprietarii de autovehicule. În cazul în care sunteți un șofer tânăr, sau de abia ce v-ați achiziționat un nou autoturism, este necesar ca toate documentele necesare să fie puse la punct. 

În plus, este important de notat și faptul că o poliță RCA oferă oricărui șofer protecție financiară suplimentară, asta în cazul în care este necesară achitarea anumitor daune materiale, provocate de un eveniment în trafic, dacă sunteți considerat vinovat. 

Ce este de fapt polița RCA 

Polița de asigurare auto este o asigurare obligatorie pe care orice șofer trebuie să o facă în momentul în care înmatriculează o mașină pe numele său. Această poliță de asigurare RCA va fi necesară părții vătămate în cazul unui accident imediat ce deveniți proprietar de mașină. 

Oricine deține o mașină înmatriculată în țara noastră, fie că este persoană fizică sau juridică, trebuie să dețină această formă de asigurare. RCA este necesară și în cazul în care conduceți o mașină care este înmatriculată în afara României, dar care nu este acoperită de asigurare acolo. 

Orice mașină care circulă pe drumurile publice din țara noastră este obligată să aibă o astfel de asigurare la zi, conform legislației românești. Verificați data de expirare a asigurării înainte de a pleca în călătorie și asigurați-vă că o reînnoiți în timp util pentru a evita orice dificultate. 

Daunele materiale și vătămările corporale pe care le provocați altor persoane în urma unui accident de mașină sunt acoperite de asigurarea RCA. Suma acoperită este limitată prin lege și se poate modifica în funcție de gravitatea accidentului. 

Acest lucru garantează că victima accidentului va putea primi despăgubiri. Este esențial să căutați o ofertă solidă de la o firmă respectată și să alegeți ceea ce credeți că este cel mai bine pentru dumneavoastră, chiar dacă nu pare să vă afecteze imediat. Dacă nu vă puteți descurca pe cont propriu, puteți opta pentru consiliere, iar un broker avizat poate localiza ceea ce aveți nevoie. 

Ce este important să știi despre prețul poliței 

Costul acestei asigurări este stabilit în funcție de marca și modelul vehiculului dumneavoastră, de mărimea motorului, de vârsta șoferului, de numărul de accidente pe care le-ați avut în trecut și de regiunea în care locuiți. De asemenea, contează dacă dețineți mașina în calitate de persoană fizică sau juridică, precum și starea dumneavoastră civilă. 

Modul în care se intră în posesia poliței RCA depinde de cât de grav a fost accidentul. Poliția nu este necesară dacă în coliziune au fost implicate doar două mașini, nu au existat răniți și au fost înregistrate pagube materiale foarte mici. Furnizorul de asigurări primește actele completate de la șoferi și eliberează documentele necesare pentru reparațiile vehiculului. 

Dacă încălcați legea română prin neavizarea acestei asigurări, veți fi sancționat în conformitate cu articolul 64 din Legea 136/1995 cu toate completările și revizuirile ulterioare și veți fi sancționat cu amendă între 1000 și 2000 lei. De asemenea, veți fi supus unor sancțiuni, potrivit Antena 3.

Acestea se referă la reținerea plăcuțelor de înmatriculare, reținerea certificatului de înmatriculare. De asemenea, în cazul în care polița RCA este expirată pentru o perioadă mai mare sau egală de 90 de zile, înmatricularea poate deveni și ea suspendată, iar dacă acest lucru se întâmplă, mașina ta ar putea fi radiată din circulație, dacă nu dovedești că ai o asigurare RCA validă, în termen de 30 de zile.