Infofinanciar > Info > Toți românii care stau la bloc sunt vizați! Nimeni nu scapă de plata reparațiilor
Info

Toți românii care stau la bloc sunt vizați! Nimeni nu scapă de plata reparațiilor

Blocuri din București
Credit imagine: Digi24.ro

Deși „noi” este impropriu, deoarece vorbim despre o lege dată în 2018, vă aducem în discuție niște obligații pe care majoritatea proprietarilor nu știu că le au. Este vorba despre reparațiile făcute la nivel de bloc. Doar pentru că nu au legătură cu apartamentul pe care îl dețineți nu înseamnă că nu este nevoie de contribuția dumneavoastră.

Această modificare adusă la cadrul legislativ al asociațiilor de proprietari nu este comodă pentru toți locatarii unui bloc, dar este echitabilă. Este, de asemenea, motivul pentru care uneori veți vedea valori mai ridicate la întreținere. Oricât de neplăcut ar fi să dați bani în plus pentru fondul de reparații, este un rău necesar pentru condiții mai bune de locuit.

Ce este fondul de reparații?

Fondul de reparații este o sumă împărțită în mod egal tuturor apartamentelor din bloc. O veți vedea adesea ca pe un surplus la plata întreținerii. În general, banii asociați cu fondul de reparații sunt marcați ca atare atât la avizier, cât și pe platformele digitale pe care le folosiți pentru achitarea acestor facturi.

În funcție de proiectele avute în vedere de asociația de proprietari, este posibil ca fondului de reparații să îi fie alocate sume mai mari în anumite luni. De exemplu, dacă ați convenit cu toții că trebuie schimbată poarta de la garaj, iar costurile sale sunt consistente, cel mai bine este să discutați cu președintele asociației și să stabiliți în câte tranșe va fi eșalonată această plată.

Din partea conducerii asociației, este de preferat o abordare cât mai transparentă, pentru a nu apărea plângeri din partea proprietarilor care se trezesc dintr-odată cu sume considerabile de plătit la întreținere.

Pe de altă parte, locatarii care refuză să se implice în lucrările de reparații care vizează spațiile comune riscă să fie penalizați. Amintim că același lucru este valabil și în cazul curățeniei în spațiile comune. Atât murdărirea scării de bloc, cât și neparticiparea la activitățile de curățenie, vor aduce cu sine o amendă de 40 de lei/apartament.

Există și excepții?

Chiar dacă în cazul curățeniei sunt implicați absolut toți locatarii, indiferent dacă ei dețin sau nu apartamentul în care trăiesc, chiriașii sunt scutiți de fondul de reparații care le-ar „căptuși” altfel plata la întreținere. Conform Click, persoanele care locuiesc în chirie nu sunt menționate sub nicio formă în această lege. Astfel, fondurile asociate cu reparațiile ar fi în continuare repsonsabilitatea proprietarului, iar chiriașul trebuie să se ocupe doar de utilități și valoarea standard a întreținerii, precum și de chiria lunară pe care o datorează.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.