Infofinanciar > Info > Se întoarce roata: Românii încep să cumpere la bucată Ungaria! A început o cursă națională după chilipiruri
Info

Se întoarce roata: Românii încep să cumpere la bucată Ungaria! A început o cursă națională după chilipiruri

ungaria romania romaniatv.net
Sursa foto: IMPACT.ro

În ultima perioadă tot mai mulți români încep să achiziționeze case în Ungaria încurajați de prețurile scăzute ale proprietăților imobiliare din țara vecină. Prețurile de sub 10.000 de euro nu sunt o raritate, iar rețele de drumuri ale ungurilor permit realizarea fără probleme a navetei.

O dată cu aderarea la Uniunea Europeană unul din drepturile de „cetățeni europeni“ prea puțin cunoscute și exercitate de români a fost cel de a putea achiziționa proprietăți imobiliare pe teritoriul altor state membre. Situația pare însă se se fi schimbat radical în ultimii ani când tot mai mulți români, cu precădere cei din vestul țării, au început să își cumpere case în Ungaria. Evident, toată lumea caută chilipiruri și acestea nu lipsesc pentru că proprietarii sunt dispuși să vândă la prețuri mici –mai ales comparativ cu cele din România – pentru a se muta în centrul țării, în căutarea unor slujbe mai bine plătite.

 Românii caută case ieftine în Ungaria

De exemplu, Adela Todoran din Timișoara a achiziționat cu 5.000 de euro o casă de cărămidă, cu trei camere, baie și bucătărie, teren de 4.000 de metri pătraţi și utilitățile trase la poartă. E adevărat, timișoreanca lucrează în imobiliare și monitorizează în mod constant piața de peste graniță, dar astfel de situații nu sunt unice.

„Locuinţele încep undeva de la 6-7000 de euro şi pot să ajungă până la 100.000 de euro. Deja la suma asta vorbim de vile“, afirmă Bogdan Holocan, citat de site-ul ObservatorNews.ro. Holocan are informații la primă mână, fiind proprietarul unei agenţii imobiliare care comercializează proprietăţi în Ungaria.

„De vreo 10 ani a devenit foarte atractivă (piața imobiliară de peste graniță, n.r.) datorită preţurilor mici şi cheltuielilor foarte mici la gaz, curent, apă. Sunt sute de români care aleg să se mute în Ungaria pentru că zona e foarte liniştită şi foarte primitoare. Ungurii îi primesc cu bratele deschise pe români“, a mai precizat patronul firmei imobiliare.

Unii fac naveta, alții fac afaceri

Mulâi dintre conaționalii noștri care au decis să își achiziționeze case în Ungaria continuă să lucreze în România. De exemplu, Petru Ştibei și-a cumpărat cu 2.500 de euro un teren de 1.500 de metri pătraţi și o casă cu două camere în care locuiește de patru ani și face naveta în țară. „În România nu mi-am putut permite să cumpăr aşa o casă ieftină, cu aşa un teren mare. Muncesc în România, sunt navetist“, explică Ştibei, citat de site-ul ObservatorNews.ro.

Alți români au cumpărat proprietăți în Ungaria nu pentru a locui acolo sau pentru a-și petrece vacanțele peste graniță ci pentru a face mici speculații imobiliare. De exemplu, familia Ungur a achiziționat cu 12.000 de euro o casă şi un teren de 2.800 de metri pătraţi, a renovat casa şi acum a scos-o la vânzare, la preț dublu.

„Curentul şi gazul sunt cu mult mai ieftine ca la noi. Dacă am o problemă şi ne vine o scrisoare, merg la poştă şi imediat prin telefon, de la primărie, îmi trimite translator. Am fost bine primiţi. Nu am fost respinşi şi asta face foarte mult“, explică Maria Ungur.

Unii dintre românii care au decis să se mute în Ungaria au deschis afaceri acolo. De exemplu, Florentina Faur și-a deschis un magazin: „Nici nu simt că nu-s în România. (…) Aici nu-i chiar aşa de mare stresul, nu e atât de aglomerat”. Todoran, Știbei, Ungur, Faur se numără printre cei peste 300 de români care au devenit anul trecut proprietari în Ungaria.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.