Info

Care este cel mai scump oraș din România? Prețurile locuințelor au crescut cu 12%

romaniatourism.com
Sursa: romaniatourism.com

Orașul actual din România care a înregistrat cele mai mari majorări de preț ale pieței imobiliare este Cluj-Napoca. În ultimele 12 luni, prețurile caselor și chiriilor au crescut enorm, ceea ce îi împinge pe români să evite relocarea în Cluj.

În ultimul an, la nivel național, locuințele s-au scumpit în medie cu 6%, prețul pe metru pătrat ajungând la 1,682 euro. În Cluj-Napoca, în schimb, prețurile locuințelor s-au majorat cu un procent dublu, de 12%, față de restul țării, oare metrul pătrat costă acum 2.400 de euro. Această majorare imensă pune Clujul în vârful clasamentului a celor mai scumpe orașe din România.

Cele mai ieftine zone pentru apartamente în Cluj

Cererea cea mai mare din Cluj pentru locuințe o reprezintă apartamentele. Piața imobiliară pentru acestea a crescut, în ultimele 12 luni, cu un procent uluitor de 23%. Majorarea extremă produsă în ultimul an se datorează cererii tot mai mare a românilor care vor să se mute în Cluj.

Pentru cei interesați să se mute în Cluj, sau pentru localnicii care își caută o nouă locuință, următoarele zone au înregistrat cele mai ușoare scumpiri sau au cele mai mici prețuri: zona Apahida, cu un preț mediu de 1.207 euro pe metru pătrat; zona Florești, cu un preț mediu de 1.240 de euro pe metru pătrat; zona Baciu, cu o medie de 1.334 de euro pe metru pătrat și zona Someșeni, cu o valoare medie de 1.454 de euro pe metru pătrat.

Tot mai multe persoane vor să se mute în Cluj

Din cauză că tot mai multe persoane vor să locuiască în Cluj, piața imobiliară a profitat și a mărit prețurile caselor și apartamentelor. Primarul orașului, Emil Boc, se arată totuși îngrijorat de prosperitatea vieții clujenilor: acesta vrea să aducă orașul la nivelul celor din Occident și nu vrea să compromită traiul modest și sănătos al localnicilor.

„Dacă vrei să ai calitatea vieții, nu poți să o compromit că îmi spune cineva mie ”Compromite calitatea vieții la Cluj, ca să nu se mai vorbească de Cluj!”. Vrem să trăim prost și să ne distrugem sănătatea? Eu nu cred că pentru asta am fost ales de clujeni să trăim prost și să le distrug sănătatea”, a declarat acesta.

Boc a afirmat că prioritatea sa nu sunt cei care vor să se mute în Cluj, ci localnicii. Primarul își dorește ca cei 4 milioane de români din străinătate să se poată întoarce în țară: “Am fost ales de oameni ca să trăim într-un oraș care să fie la fel de … sau măcar apropiat de ceea ce au văzut în Occident. De aceea au plecat 4 milioane de oameni și eu vreau să vină acasă. Pe mine mă interesează clujeanul, ca el să aibă o viață mai bună. Sunt oameni care trăiesc la fel ca la Munchen, Viena, Lyon sau Milano”, transmisese Emil Boc în 2021.

Capitala și Brașovul, pe locul 2 și 3 la scumpirea pieței imobiliare

Pe locul 2 în topul orașelor din România cu cele mai mari scumpiri înregistrate pe piața imobiliară se află Capitala. În București, metrul pătrat a ajuns să coste 1.700 de euro, piața imobiliară crescând astfel cu un procent de 5%.

După Capitală, pe locul 3 se află Brașovul, urmat de asemenea de Timișoara și Constanța. Experții din domeniu se așteaptă ca anul acesta să oprească majorarea prețurilor și să crească nivelul de vânzare, potrivit Cancan.