Info

Tot ce trebuie să știi despre impozite în 2023! Persoanele care au deținut în 2022 mașini, locuințe, și terenuri, le plătesc anul acesta

Taxe și impozite, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Persoanele care au deținut vehicule, clădiri sau terenuri la sfârșitul anului 2022 trebuie să plătească impozite pentru fiecare dintre acestea în 2023.

Conform Codului fiscal, orice persoană care deține un vehicul care trebuie înmatriculat în România trebuie să plătească o taxă anuală. Impozitele pot fi plătite de persoanele fizice în două tranșe. Cei care le achită integral înainte de primul termen, care este sfârșitul lunii martie, beneficiază de o reducere.

Cum este plătit impozitul pe vehicule, clădiri, terenuri

Având în vedere că impozitul este cerut pentru întregul an fiscal, proprietarul unui vehicul înmatriculat sau înregistrat la 31 decembrie datorează impozit în 2023.

Impozitul se plătește la bugetul municipalității din zona în care persoana fizică își are reședința,sediul social, sau punctul de lucru.

Fiecare grupă de 200 cc sau porțiune a acesteia se înmulțește cu suma echivalentă din Codul fiscal pentru a determina taxa în funcție de capacitatea cilindrică a vehiculului.

Sistemul de impozitare a proprietăților imobiliare a fost modificat în vara anului trecut, dar noile legi municipale privind impozitul pe terenuri și clădiri au fost amânate oficial din decembrie 2022 până în 2025. Prin urmare, structura de impozitare nu se va schimba în 2023 sau 2024.

Termenele sunt 31 martie și 30 septembrie

Persoanele care aveau în proprietatea lor clădiri la data de 31 decembrie 2022 trebuie să plătească impozitul pe aceste proprietăți în 2023. Impozitul pentru imobile urmează același tipar precum cel pe vehicule, mai exact  este datorat la 31 martie și la 30 septembrie în fiecare an, în rate egale.

În conformitate cu prevederile Codului Fiscal, impozitul pe clădiri este stabilit în funcție de locul în care se află imobilele. Astfel, clădirile sunt împărțite în rezidențiale și nerezidențiale.

Valoarea impozitul pe locuințe se obține aplicând o rată cuprinsă între 0,08% și 0,2% la valoarea impozabilă a clădirii. Rata exactă este stabilită de administrația locală. Valoarea impozabilă este modificată suplimentar prin înmulțirea acesteia cu un coeficient de corecție în funcție de rangul localității și de regiunea în care este situată clădirea.

Clădirile nerezidențiale sunt supuse unui impozit care se determină prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3%, în funcție de hotărârea consiliului local, la valoarea finală a lucrărilor de construcție, în cazul clădirilor noi construite între 2017 și 2021, valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat.

În ceea ce privește impozitul pe teren, situația este asemănătoare cu celelalte cazuri. Impozitul este datorat după ce se ia în considerare dimensiunea terenului, statutul localității, regiunea și tipul de utilizare, așa cum a fost stabilit de consiliul local, potrivit RomâniaTV.