Info

Marcel Ciolacu vrea taxe mai mari pentru companiile cu profituri-record. Președintele PSD susține și impozitarea marilor averi

Marcel Ciolacu, Sursă foto: CaleaEuropeană
Sursă foto: CaleaEuropeană

Președintele PSD Marcel Ciolacu susține că este nevoie de o „taxă de solidaritate pentru tot ceea ce înseamnă averi acumulate pe fondul crizelor din ultimii doi ani“. Declarația, care survine în plin scandal generat de refuzul companiei Petrom OMV de a achita contribuția de solidaritate prevăzută prin OUG nr. 186/2022, poate anunța una dintre prioritățile viitorului prim-ministru, care va prelua ștafeta de la premierul Nicolae Ciucă în luna mai.

Președintele Partidului Social-Democrat și, cel mai probabil, succesorul premierului Nicolae Ciucă la Palatul Victoria, Marcel Ciolacu, a postat pe contul propriu de pe o rețea de socializare o posibilă inițiativă a cabinetului pe care îl va conduce. Inițiativa urmărește să producă prin efectele sale „atât mai multă solidaritate socială, cât și mai multă justețe economică“.

„Taxarea bogăției și a companiilor cu profituri-record în urma pandemiei și a războiului din Ucraina este o preocupare a tuturor liderilor lumii, dezbătută în aceste zile la Forumul Mondial de la Davos. Asta arată că PSD a acționat corect când a impus în Coaliție #taxadesolidaritate în energie și că este cât se poate de legitimă dezbaterea despre impozitarea marilor averi și a profiturilor exagerate.

Cred cu tărie că în România este nevoie de o taxă de solidaritate pentru tot ceea ce înseamnă averi acumulate pe fondul crizelor din ultimii doi ani, prin profituri cu adevărat nesimțite. Astfel, statul va aduna resursele necesare pentru a ajuta atât milioanele de români care se confruntă cu criza costului vieții, cât și companiile românești, în special IMM-urile.

Voi propune mediului de afaceri din România să discutăm cu franchețe despre acest subiect în următoarele luni pentru a ajunge la o soluție fezabilă, care să producă atât mai multă solidaritate socială, cât și mai multă justețe economică!“, este mesajul postat pe contul de Facebook de Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu mizează pe faptul că românii vor impozitare progresivă

Tema eliminării discrepanțelor ceare există și se menține „între pătura de jos și pătura de sus” este reluată frecvent în ultima perioadă de Marcel Ciolacu. Președintele PSD a declarat recent că, pentru restabilirea „echității sociale” este nevoie de „schimbări”, care ar putea viza și sistemul de impozitare. Cel mai probabil, deputații PSD vor apela la soluția impozitării progresive, un subiect cu care cochetează demult. Dar pe care partenerii de coaliție de guvernare de la PNL în resping în mod constant.

Tema este delicată pentru că, sondajele arată arată că marea majoritate a românilor susțin ideea aplicării impozitării progresive.

„Există o susţinere consistentă pentru un spectru larg de politici care pot genera mai multă egalitate socială. Astfel, marea majoritate a respondenţilor ar fi de acord cu mărirea a cel puţin unui tip de impozit dintre cele evaluate. În acelaşi timp, există o susţinere ridicată pentru scutirea de impozitare pentru cei care câştigă salariul minim pe economie (73%), pentru impozitarea progresivă a veniturilor (73%), precum şi pentru impozitarea suplimentară a celor care poluează (73% acord)”, se arată într-un studiu realizat vara trecută de Fundaţiei Friedrich Ebert România.

Studiul a mai arătat și că 84% dintre români cred că statul îi ajută prea mult pe bogaţi.

Companiile nu vor suprataxare

Companiile vizate de taxa de solidaritate impusă nu au agreat din start această măsură, pe care o consideră o „suprataxare“.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a avertizat la scurt timp după ce guvernul și-a manifestat intenția de adopta măsura că: „Introducerea unor taxe în mod intempestiv, deși nu este un caz singular, fără o analiză atât a impactului direct, dar și comparativ cu compatibilitatea legislației europene și a posibilelor reacții subsecvente, în loc să stimuleze economia astfel încât să genereze venituri în plus la budget, penalizează exact acele segmente de companii care se conformează și au reușit să performeze în condițiile sanitare restrictive. De cele mai multe ori luarea unor astfel de decizii fără o consultare reală cu mediul de afaceri, fără un dialog transparent și o perioadă rezonabilă de ajustare nu va avea efectul scontat, iar impactul negativ în imaginea României sunt foarte greu de recâștigat.“