Info

Tot ce trebuie să știi despre Hepatita C. Dacă nu este tratată la timp poate fi mortală

hepatita C sursa foto doc.ro
hepatita C sursa foto doc.ro

Hepatita C este o infecție a ficatului cauzată de virusul hepatitei C. Aceasta  se transmite prin contactul cu sângele unei persoane infectate.Pentru unele persoane, hepatita C este o boală de scurtă durată, dar pentru mai mult de jumătate dintre persoanele care se infectează cu virusul hepatitei C, aceasta devine o infecție cronică, pe termen lung. În forma sa cronică,  poate duce la probleme de sănătate grave, chiar amenințătoare de viață, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic. Persoanele cu hepatită cronică C pot să nu aibă adesea niciun simptom și nu se simt rău.

Atunci când apar simptome, acestea sunt adesea un semn de boală hepatică avansată. Nu există un vaccin pentru hepatita C.

Cum se răspândește hepatita C?

Hepatita C se răspândește prin contactul cu sângele unei persoane care are VHC. Acest contact poate fi prin:

-Împărtășirea acelor de droguri sau a altor materiale pentru droguri cu o persoană care are VHC. În Statele Unite, acesta este cel mai frecvent mod în care oamenii contractează hepatita C.

-Înțeparea  accidentale cu un ac care a fost folosit de cineva care are VHC. Acest lucru se poate întâmpla în spitale și alte instituții care tratează bolnavii.

-Fiind tatuat sau perforat cu instrumente sau cerneluri care nu au fost sterilizate după ce au fost folosite pe cineva care are VHC.

-Contactul cu sângele sau cu răni deschise ale unei persoane care are VHC

Împărtășirea de articole de îngrijire personală care ar fi putut intra în contact cu sângele unei alte persoane, cum ar fi aparatele de ras sau -periuțele de dinți.

-Ați fost născut de o mamă cu VHC

-Dacă aveți relații sexuale neprotejate cu o persoană care are VHC.

Cine este expus riscului de hepatită C?

Aveți mai multe șanse de a face hepatita C dacă:

-V-ați injectat droguri

-Ați avut o transfuzie de sânge sau un transplant de organe înainte de iulie 1992

-Aveți hemofilie și ați primit factor de coagulare înainte de 1987

-Ați făcut dializă renală

-V-ați născut între 1945 și 1965

-Aveți teste hepatice anormale sau boli de ficat

-Ați fost în contact cu sânge sau ace infectate la locul de muncă

-Ați avut tatuaje sau piercing-uri pe corp

-Ați lucrat într-o închisoare

-V-ați născut dintr-o mamă cu hepatită C

-Aveți HIV/SIDA

-Ați avut mai mult de un partener sexual în ultimele 6 luni

-Ați avut o boală cu transmitere sexuală

Care sunt simptomele hepatitei C?

Majoritatea persoanelor cu hepatită C nu prezintă simptome. Unele persoane cu hepatită C acută au simptome în decurs de 1 până la 3 luni de la expunerea la virus. Aceste simptome pot include:

-Urină galben închisă

-Oboseală

-Febră

-Scaune de culoare cenușie sau argiloasă

-Dureri articulare

-Pierderea poftei de mâncare

-Greață și/sau vărsături

-Durere în abdomen

-Icter (ochi și piele gălbui)

Dacă aveți hepatita C cronică, probabil că nu veți avea simptome până când aceasta nu provoacă complicații. Acest lucru se poate întâmpla la zeci de ani după ce ați fost infectat. Din acest motiv, screeningul pentru hepatita C este important, chiar dacă nu aveți simptome.

Fără tratament, hepatita C poate duce la ciroză, insuficiență hepatică și cancer la ficat. Diagnosticul și tratamentul precoce al hepatitei C pot preveni aceste complicații.

Furnizorii de servicii medicale diagnostichează hepatita C pe baza istoricului dumneavoastră medical, a unui examen fizic și a analizelor de sânge. Dacă aveți hepatita C, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare pentru a verifica dacă există leziuni hepatice. Aceste teste pot include alte analize de sânge, o ecografie a ficatului și o biopsie hepatică.