Info

E periculos să cumperi ”tratamente minune” din online. Avertisment dur al unui reputat medic

pastile de potenta - sursa foto - bzi.ro
Foto: bzi.ro

Pe internet se găsesc, așa cum ați putut constata, tot soiul de suplimente, unul cu efect mai miraculos decât altul. Toate sunt tratamente care nu greșesc vreodată. Atenție, însă, informațiile medicale, care însoțesc aceste produse, sunt în mare parte false.

Altfel zis, dacă nu au nici un efect ș ați dat banii de pomană este foarte bine. Reversul medaliei este acela că v-ar putea face rău.

”Atunci când ne prezentăm într-o farmacie și solicităm un medicament, farmacistul este cel care ne spune ce poate să ne elibereze fără prescripție medicală și pentru ce tipuri de medicamente avem nevoie de recomandarea unui medic. Este extrem de important ca reclamele sau/și informările mai ales în social media despre posibile tratamente să fie reglementate și verificate de autorități. Din păcate, așa cum s-a mai întâmplat, unii dintre acești pacienți care cumpără așa zise tratamente minue pot să se prezinte ulterior în cabinetele medicilor sau în serviciile de urgență cu reacții adverse. Mai mult, unii dintre aceștia nu recunosc medicația pe care și-au administrat-o, nu neapărat pentru că nu vor, ci pentru că, poate, nici nu asociază simptomele cu medicația pe care au luat-o și atunci diagnosticul episodului acut este mult mai greu de pus”, a declarat, pentru Sănătatea Dr. Beatrice Mahler.

Multă minciună

”Din păcate, fenomenul de informare falsă a persoanelor despre diverse patologii în social media este extrem de prezent. Știm foarte bine că, în ultimii doi ani, acest lucru a condus la percepții care au avut un impact direct asupra relației medic-pacient, lucru pe care nu ni-l dorim, pentru că, până la urmă, cel care pierde în această ecuație este pacientul. Scăderea încrederii în medic, scăderea încrederii în sistemul de sănătate, evitarea demersului care este uneori extrem de dificil – bilet de trimitere de la medicul de familie, programare, consult și ulterior tratament –  pentru a ajunge la medicul specialist, sunt doar câteva consecințe ale acestui tip de falsă informare, falsă publicitate. În mod cert aceste metode înșelătoare de informare/reclamă nu pot fi o soluție pentru pacienții noștri”, a mai declarat Dr. Mahler.

S-au folosit de imaginea medicilor celebri

În cazul medicului pneumolog Beatrice Mahler au fost folosite, în mod fraudulos, chiar declarații inventate pentru a promova un așa zis ”medicament” împotriva paraziților intestinali.

”Există și un interviu care însoțește această imagine, în care îmi sunt atribuite declarații, sunt citată într-un dialog cu un ipotetic jurnalist, declarații care nu au fost date în niciun caz de mine. Este anormal, pentru că pe de o parte informațiile respective nu sunt ale mele, iar pe de altă parte aceste mesaje aduc prejudicii nu numai persoanei respective, ci și potențialilor pacienți care ar avea încredere într-o astfel de recomandare. Si mai grav este că mare parte din informațiile medicale prezentate în aceste interviuri sunt false. Anul trecut am primit două e-mailuri la Institutul ”Marius Nasta”, după ce câteva zile apăruse imaginea mea însoțită de o recomandare la un așa zis medicament antiparazitar, despre chiar nu am avut cunoștință decât de la persoanele care mi-au semnalat acest lucru și care chiar voiau să cumpere medicamentul respectiv pentru că recomandarea venea din partea unui medic, recent se pare că acest tip de publicitate a reapărut în social media”, ne-a declarat Șef. lucr. dr. Beatrice Mahler.

Legea trebuie să intervină

”Din cauza unor astfel de interviuri și asocieri realizate în fals, cu vădită dorință de înșelăciune, deoarece eu nu am dat niciodată un astfel de interviu, iar ca medic nu aș fi putut vreodată să susțin un astfel de articol, mai ales că specialitatea mea este pneumologia, iar în articolul realizat în fals se vorbește despre un produs despre care nu știm ce studii are, dacă are, dar se adresează oricum unei alte specialități medicale, există posibilitatea ca cei care citesc acele rânduri și nu au cum să verifice informația, nu au cunoștințele necesare despre ce înseamnă fake news în sistemul de sănătate, să se lase păcăliți și să achiziționeze astfel de produse”, a explicat medicul pneumolog.