Infofinanciar > Info > O veste proastă: avem doar trei chirurgi care pot face transplant pediatric de ficat. Hepatita misterioasă ne dă coșmaruri
Info

O veste proastă: avem doar trei chirurgi care pot face transplant pediatric de ficat. Hepatita misterioasă ne dă coșmaruri

O veste proastă: avem doar trei chirurgi care pot face transplant pediatric de ficat. Hepatita misterioasă ne dă coșmaruri

Robert Turcescu, medicul Lucian Duță și profesorul Vlad Brașoveanu, – cel care a efectuat transplantul la fetița de cinci ani afectată de hepatita misterioasă -, au dezbătut azi, o problemăcare ne dă coșmaruri: hepatita de origine necunoscută care îi lovește pe cei mai firavi dintre noi, copiii.

Emisiunea a debutat cu o veste proastă, adică încă o veste proastă, că parcă numai astea vin peste noi. Deci, În România nu există un centru acreditat de transplant pentru copiii. Mai mult, medicii români care pot efectua un transplant hepatic pediatric sunt doar trei!

Sabia lui Damocles

Profesorul Vlad Brașoveanu a anunțat că încă nu există dovezi că această boală ar fi de origine virală, lucru care ar întări ideea că hepatita este încă ”boala mâinilor curate”. Profesorul a subliniat că, pentru acreditaea unui centru de transplant pediatric un lucru ce joacă rolul esențial este factorul uman. De reținut, transplantul de ficat este cea mai dificilă procedură chirurgicală în cadrul transplanturilor de organe.

”În afară de echipa chirurgicală, foarte importantă este și partea de anestezie-terapie intensivă”, a mai precizat profesorul Brașoveanu. Altfel spus, În România, factorul uman nu este pregătit exclusiv pentru transplant hepatic pediatric. Ceea ce nu ne este deloc de folos.

”Toate transplanturile pediatrice hepatice au fost făcute la centru Institutului Fundeni, condus de profesorul Irinel Popescu și au fost posibile pentru că avem o vastă experiență în transplantul de ficat. Primul transplant hepatic pediatric s-a făcut în 2000.(…) Țineți cont de faptul că, la copii, arta chirugicală trebuie să fie perfectă”, a atras atenția Vlad Brașoveanu. Desigur, aici este vorba despre supraspecializări…

 Hepatita misterioasă, de unde, până când

Robert Turcescu a ridicat și chestiunea laboratoarelor secrete aflate pe teritoriul Ucrainei și apariția acestei boli bizare.

”Mi-e greu să cred că este ceva elaborate de om”, a opinat profesorul Brașoveanu, iar Lucian Duță a amintit că în Marea Britanie studiile asupra hepatitei misterioase merg într-un ritm alert.  Tot Lucian Duță a amintit că micuții care au contactat această boală nu au fost vaccinați împotriva COVID – 19, lăsând să se înțeleagă că se studiază și legătura dintre coronavirus și noua afecțiune.

”Transplantul la ficat în cazul copiilor până în 10 ani, mai cu seamă la cei sub un an, e nevoie de o pregătire absolut special, mai ales în zona de anestezie- terapie intensivă”, a atras atenția profesorul Vlad Brașoveanu.

”În cazul fetiței operate sâmbătă, împărțirea ficatului s-a făcut ex-vivo, direct pe masa de operație. Lobul stâng (segmentul 2-3) a fost folosit la fetiță, care era și subnutrită, iar lobul drept a mers la un adult. Deci am avut două transplanturi, de fapt”, a precizat Brașoveanu.

De bun augur sperăm să fi fost și faptul că fetița a împlinit azi, 2 mai, cinci anișori…