Infofinanciar > Lumea la zi > Topul Forbes al celor mai bogați 10 miliardari ai lumii
Lumea la zi

Topul Forbes al celor mai bogați 10 miliardari ai lumii

Dolari americani, sursa foto: BreakingNews.md
sursa foto: BreakingNews.md

Miliardarii sunt unii dintre cei mai puternici oameni de pe Pământ, exercitând o influență semnificativă asupra unor părți uriașe din economia globală și jucând roluri-cheie în toate domeniile, de la politica internațională și mass-media la filantropie și inovare științifică.

Miliardarii au creat companii care au zeci sau chiar sute de mii de angajați în întreaga lume și care se află în spatele unora dintre cele mai cunoscute mărci, printre care Microsoft, Amazon, Tesla, Google și Nike. Cei mai mulți dintre ei s-au ridicat de la zero.

Topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume

Printre cei mai bogați oameni de pe planetă se numără 6 americani care s-au făcut singuri, un magnat francez al bunurilor de lux și o moștenitoare franceză a produselor cosmetice, un magnat mexican al telecomunicațiilor și un industriaș indian.

Iată care sunt cei mai bogați 10 oameni din lume la 1 martie 2023, potrivit Forbes.

1. Bernard Arnault

Bernard Arnault, Sursă foto: Wikipedia

Bernard Arnault, Sursă foto: Wikipedia

CEO și președinte al LVMH, cel mai mare lanț de produse de lux din lume care curpinde 70 de companii de modă și cosmetice, Bernard Arnault este, la momentul actual, cel mai bogat om din lume, cu o avere de 210.8 miliarde de dolari.

Printre cele mai norabile mărci ale miliardarului francez, în vârstă de 73 de ani, se numără Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon și Sephora. În ianuarie 2021, LVMH a achiziționat bijutierul Tiffany & Co. pentru 15,8 miliarde de dolari.

Arnault nu și-a clădit imperiul de la zero. Tatăl său a făcut milioane de dolari în domeniul construcțiilor; pentru a începe, Arnault a folosit 15 milioane de dolari din această avere pentru a cumpăra Christian Dior.

2. Elon Musk

Elon Musk, Sursă foto: Dreamstime

Elon Musk, Sursă foto: Dreamstime

Elon Musk este renumit ca fiind unul dintre cei mai notabili miliardari ai planetei. Cu o avere de 196.5 miliarde de dolari, Musk este CEO și președinte al companieie de vehicule electrice Tesla, firma de rachete SpaceX și compania de socializare Twitter.

Originar din Africa de Sud, Musk, în vârstă de 51 de ani, în 2000, a fuzionat o bancă online pe care a cofondat-o, X.com, cu o unitate similară cofondată de Peter Thiel pentru a forma PayPal, pe care eBay a cumpărat-o în 2002 pentru 1,4 miliarde de dolari. De atunci, Musk a reușit să își creeze un imperiu și a devenit cea mai bogată persoană din lume în septembrie 2021, titlu pierdut de acesta un an mai târziu, când acțiunile companiei Tesla au scăzut cu aproape 50%.

3. Jeff Bezos

Jeff Bezos, Sursă foto: Dreamstime

Jeff Bezos, Sursă foto: Dreamstime

Fondatorul magazinului online Amazon.com, Jeff Bezos este o figură cunoscută în lumea celor mai bogați oameni ai planetei. Acesta a renunțat la funcția de CEO al Amazon în iulie 2021, însă a rămas președinte.

Americanul are o avere de 117.4 miliarde de dolari, la vârsta de 59 de ani. Acesta a fondat Amazon în 1994, în garajul casei sale. Bezos l-a depășit pe Bill Gates pentru a deveni cea mai bogată persoană din lume în iulie 2017. El și Gates și-au schimbat locurile unu și doi în topul celor mai bogați în mod intermitent. Bezos a fost cea mai bogată persoană din lume pe lista Forbes a miliardarilor lumii din 2018 până în 2021, când a fost „detronat” de Elon Musk.

4. Larry Ellison

Larry Ellison, Sursă foto: Dreamstime

Larry Ellison, Sursă foto: Dreamstime

Larry Ellison a cofondat firma de software Oracle în 1977 și a condus-o în calitate de director general până în 2014; în prezent este președinte și director de tehnologie al companiei. De-a lungul anilor, Oracle a făcut o serie de achiziții mari, cumpărând Sun Microsystems în 2010.

Amricanul, în vârstă de 78 de ani, are un venit de 112.3 miliarde de dolari. În 2012, Ellison a cumpărat insula hawaiiană Lanai pentru 300 de milioane de dolari. El s-a mutat din California în Lanai în 2020.

5. Warren Buffett

Warren Buffett, Sursă foto CNBC

Warren Buffett, Sursă foto CNBC

Cel mai învârstă miliardar din topul Forbes, Warren Buffett, 92, este unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile. El conduce conglomeratul de investiții Berkshire Hathaway, care deține zeci de companii, inclusiv compania de asigurări Geico, producătorul de baterii Duracell și lanțul de restaurante Dairy Queen. Fiu al unui congresman american, a cumpărat pentru prima dată acțiuni la vârsta de 11 ani și a depus pentru prima dată declarații fiscale la 13 ani.

Cu o avere de 106.4 miliarde de dolari, Buffett a creat Giving Pledge împreună cu Bill Gates și Melinda French Gates în 2010, cerându-le miliardarilor să se angajeze să doneze cel puțin jumătate din averea lor unor grupuri caritabile. Buffett a declarat că ar dona 99% din averea sa. Până în prezent, el a donat 51,5 miliarde de dolari în acțiuni Berkshire Hathaway către Fundația Gates și fundațiile copiilor săi. Acest lucru îl face cel mai generos miliardar de pe planetă.

6. Bill Gates

Bill Gates, Sursă foto: Dreamstime

Bill Gates, Sursă foto: Dreamstime

În adolescență, Bill Gates (67 de ani) a devenit pasionat de programarea calculatoarelor. A renunțat la Harvard pentru a co-funda firma de software Microsoft împreună cu prietenul său din liceu, Paul Allen, în 1975, creând unul dintre primele programe software disponibile pentru industria nou-născuților calculatoare personale.

A fost CEO al companiei timp de 25 de ani și a rămas președinte până în 2014. În cele din urmă a ieșit din consiliul de administrație în 2020. În prezent, are investiții în zeci de companii, inclusiv în Republic Services ad Deere & Co. și este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din SUA, cu o avere de 104.9 miliarde de dolari.

7. Carlos Slim Helu

Carlos Slim Helu, Sursă foto: Paddock Magazine

Carlos Slim Helu, Sursă foto: Paddock Magazine

Carlos Slim Helu (83 de ani) și familia sa controlează América Móvil, cea mai mare companie de telecomunicații mobile din America Latină, cu operațiuni în cel puțin 15 țări. Slim și câțiva parteneri străini din domeniul telecomunicațiilor au achiziționat Telmex, compania de telefonie deținută de guvern, în 1990. Telmex a devenit o parte a América Móvil.

De asemenea, mexicanul, cu o avere de 89.9 miliarde de dolari, deține participații în companii mexicane din domeniul construcțiilor, al bunurilor de consum, al mineritului și al imobiliarelor. El deținea 17% din New York Times, dar a vândut participația în 2021.

8. Mukesh Amban

Mukesh Ambani. Sursă foto: Hidustan Times

Mukesh Ambani. Sursă foto: Hidustan Times

Mukesh Ambani prezidează și conduce Reliance Industries, în valoare de 104 miliarde de dolari (venituri), care are interese în petrochimie, petrol și gaze, telecomunicații și comerț cu amănuntul. După moartea tatălui său în 2002, Ambani, în vârstă de 65 de ani, și fratele său mai mic, Anil, au împărțit imperiul familiei.

Ambani a fost cea mai bogată persoană din India timp de 14 ani, până când a fost depășit de Gautam Adani în februarie 2022; în februarie 2023, când averea lui Adani a scăzut, Ambani a devenit din nou cel mai bogat din India. Din punct de vedere istoric, Ambani s-a clasat printre primii 10 cei mai bogați din lume în clasamentul global al Forbes între 2008 și 2011 și din nou începând cu 2021, cu o avere de 83.3 miliarde de dolari.

9. Steve Ballmer

Steve Ballmer, Sursă foto Suno

Steve Ballmer, Sursă foto Suno

Steve Ballmer, în vârstă de 66 de ani, a fost coleg de clasă cu Bill Gates la Universitatea Harvard și a condus Microsoft în calitate de director general din 2000 până în 2014. El s-a alăturat Microsoft ca angajat cu numărul 30 în 1980, după ce a abandonat programul de studiu.

În anul în care Ballmer s-a retras de la Microsoft, a cumpărat echipa Los Angeles Clippers pentru 2 miliarde de dolari, un record pentru o echipă din NBA la acea vreme. Acesta are o avere de 80.9 miliarde de dolari.

10. Francoise Bettencourt Meyers

Francoise Bettencourt Meyers, Sursă foto: Your Tech Story

Francoise Bettencourt Meyers, Sursă foto: Your Tech Story

Francoise Bettencourt Meyers, nepoata fondatorului gigantului cosmeticelor L’Oreal, este cea mai bogată femeie din lume. Bettencourt Meyers și familia sa dețin aproximativ 33% din acțiunile L’Oreal. Meyers, în vârstă de 69 de ani, face parte din consiliul de administrație al L’Oreal din 1997 și este președinta proporției deținute de familia sa.

Bettencourt Meyers și-a moștenit averea în 2017, după moartea mamei sale, Liliane Bettencourt. Ea este președinta fundației filantropice a familiei sale, care încurajează progresul în domeniul științei și al artelor. Aceasta are o avere de 80.7 miliarde de dolari.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.