Infofinanciar > Lumea la zi > Topul costurilor combustibililor în UE. Țările cu cele mai mici și mai mari prețuri la benzină și motorină
Lumea la zi

Topul costurilor combustibililor în UE. Țările cu cele mai mici și mai mari prețuri la benzină și motorină

Benzinărie, Sursă foto: economica.net
Sursă foto: economica.net

Prețurile la benzină și motorină reprezintă o problemă la nivelul european. Odată cu fenomenul inflației, care și-a pus amprenta la nivelul prețurilor din fiecare domeniu, aducând creșteri majore de prețuri, și-a pus amprenta și la nivelul combustibilului. Șoferii fac față cu greu prețurilor ridicate și alimentarea automobilului reprezintă un motiv de îngrijorare pentru fiecare individ, care trebuie să scoată din buzunar sume destul de mari, care diferă în timp, existând fluctuații determinate de factori externi.

În această situație, șoferii aleg să achiziționeze autoturisme care au un consum mic de combustibil, lucru care a dus ca la momentul actual să nu mai fie la modă mașinile cu motoare puternice. În cazul mașinilor cu motoare mari, consumul este mai mare, deci și prețul de întreținere a automobilului este pe măsură. Factorul financiar a făcut mulți oameni să aleagă mașinile electrice sau hibrid, în detrimentul celor care funcționează pe benzină și motorină.

Prețurile la carburant în UE

În cadrul UE, prețurile la carburant diferă în funcție de țară și de producătorul sau furnizorul de materie primă. În ultima perioadă s-a manifestat un fenomen de scădere a prețurilor la carburant în cadrul celor 27 de state care fac parte din Uniunea Europeană. Dar, în continuare există niște discrepanțe între prețurile la combustibil în diferite țări, existând extreme, care se manifestă atât la nivelul benzinei, cât și a motorinei.

În cadrul celor 27 de state UE, media ponderată a prețurilor pentru benzină este de 1,77 euro pe litru, în timp ce, în cazul motorinei, media ponderată a prețului este mai scăzut, manifestând valori de 1,64 euro pe litru. Bulgaria se clasează în topul țărilor care prezintă cele mai ieftine prețuri la benzină. Astfel, în Bulgaria se găsește cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană, un litru având prețul de 1,3 euro. În cadrul clasamentului, Bulgaria este urmată de Malta. În țara malteză, șoferii pot cumpăra benzină cu doar 1,34 euro pe litru. De asemenea, locul trei este ocupat de Slovenia, care deține prețuri pentru combustibil de 1,4 euro pe litru. România se clasează pe locul patru, având un preț moderat pentru combustibil, de 1,41 euro pe litru.

Danemarca ocupa și ea un loc fruntaș în cadrul clasamentului care vizează prețurile țărilor UE pentru benzină, dar nu într-un mod pozitiv. La polul opus de Bulgaria, Danemarca prezintă cele mai ridicate prețuri la benzină din UE, prețurile sale depășind 2 euro pe litru. La nivel de prețuri ridicate, în această categorie se încadrează Finlanda și Franța, care au prețul de 1,96 de euro pe litru, fiind urmate de Grecia, care prezintă valori la benzină de 1,94 de euro pe litru. Discrepanța de preț între cea mai scumpă benzină și cea mai ieftină este de 80 de cenți pe litru.

Valorile de preț la motorină

Cea mai ieftină motorină poate fi găsită în Malta, țară în care trebuie să plătești 1,21 de euro pe litru. Bulgaria se află de această dată pe locul doi în topul celor mai ieftini carburanți, având un preț de 1,34 de euro pe litru de motorină. Locul trei este ocupat de Lituania, cu 1,44 euro pe litru de motorină, iar aceasta este urmată de Polonia, care deține un preț la motorină de 1,45 euro pe litru.

Țara noastră se află pe locul 8 în topul celor mai ieftine prețuri la motorină, deși au existat reduceri de prețuri în această direcție, dar care nu au fost efectuate la fel de repede ca alte țări. În Uniunea Europeană, cea mai scumpă motorină se găsește în Suedia, care are un preț de aproape 2 euro pe litru, fiind urmată de Finlanda (1,92 euro pe litru), Franța (1,79 euro pe litru) și Italia (1,76 euro pe litru), conform Digi 24 .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.