Infofinanciar > Info > Benzina și motorina au ajuns aproape la același preț în România. Cât mai costă un plin la mașină
Info

Benzina și motorina au ajuns aproape la același preț în România. Cât mai costă un plin la mașină

Primăvara vine cu scumpirea combustibilului
Sursă foto: Economedia

În România, diferența de preț între benzină și motorină este din ce în ce mai mică, astfel că un plin de combustibil pentru o mașină a ajuns să coste aproape la fel.

Conform informațiilor de la pompe, motorina a ajuns aproape la nivelul din luna februarie a anului trecut. În schimb, benzina este în continuare mai scumpă.

Cât mai costă un plin de benzină sau motorină

Duminică, 23 aprilie, prețul unui litru de benzină a ajuns la 6,78 lei, în timp ce pentru un litru de motorină șoferii trebuie să scoată din buzunar 6,90 lei. Practic, există o diferență de doar 0,12 lei între prețul carburanților la pompe.

Practic, dacă este să ne raportăm la un plin de 50 de litri, în cazul benzinei, acesta ajunge la 339 de lei, în timp echivalentul de motorină este de 345 de lei. Potrivit analiștilor, această situație este creată de cererea la motorină care a tot scăzut în ultima perioadă, dar și din cauza fluctuațiilor de preț la barilul de petrol.

Mai mult, conform experților, românii nu trebuie să se aștepte la ieftiniri în următoarea perioadă și că această situație este doar una de conjunctură. Barilul de petrol avea sâmbătă un preţ ridicat care a ajuns la 87 de dolari, scrie Antena 3.

 Prețul motorinei a scăzut

O comparație cu luna martie arată că prețul benzinei a crescut cu aproximativ 3%, ceea ce înseamnă că pentru un plin de 50 de litri dăm în prezent cu aproximativ 10 lei mai mult.

Prețul motorinei, în schimb, a scăzut cu 3,6%, adică pentru un plin de 50 de litri dăm în prezent cu aproximativ 13 lei mai puțin decât în martie. Miercuri, motorina a scăzut sub 7 lei litrul, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina.

De ce fluctuează costul carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare. Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.