Infofinanciar > Info > Topul alimentelor care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Prețul zahărului a crescut cu 63%
Info

Topul alimentelor care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Prețul zahărului a crescut cu 63%

Alimente
Sursă foto: Playtech.ro

Ultimul an a fost unul de coșmar pentru români și chiar pentru întreaga Europă, după ce, din cauza inflației, prețurile alimentelor și nu numai au crescut considerabil. Cu toate că România nu a atins valorile la care au ajuns țări precum Ungaria sau Turcia, fiecare a resimțit, în buzunarul propriu, această majorare substanțială a prețurilor la raft.

Rata anuală a inflaţiei din România, în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021, este 16,4%.

Ultimele date oficiale arată că preţul zahărului a crescut cu 63% din decembrie 2021 până în decembrie 2022, preţul untului s-a majorat cu 45% în aceeași perioadă, iar preţul uleiului a suferit o creștere de 37% până în decembrie 2022.

„Principalul factor care a dus la creşterea preţurilor la alimente a fost creşterea preţului la energie, gazul fiind foarte important pentru producţia alimentară. În paralel, îngrăşămintele şi inputurile agricole au avut creşteri mari de preţ, atât din cauza pandemiei, cât şi post pandemie, iar apoi din cauza războiului din Ucraina”, a explicat Aurelian Dochia, analist economic, în paginile Ziarului Financiar.

Topul alimentelor care s-au scumpit cel mai mult

Astfel, unele dintre cele mai mari creşteri de preţuri din România au fost înregistrate la zahăr (63%), unt (45%), ulei (37%), margarină (36%), ouă (35%), potrivit statisticilor INS.

Cum România este dependentă de importurile de zahăr în proporţie de 90%, doar într-o singură fabrică locală a mai fost produs zahăr din sfeclă de zahăr. Concomitent, scăderea producţiei de lapte crud a condus, de asemenea, la creşterea preţului laptelui, cât şi a produselor procesate care au la bază acest produs, untul fiind unul dintre ele.

Nu în ultimul rând, și preţul uleiului comestibil a crescut cu 37% în luna decembrie a anului 2022 faţă de luna decembrie a anului 2021, mai arată datele Institutului Naţional de Statistică. În prezent, uleiul de floarea-soarelui costă peste 10 lei/litru în magazine, indiferent de brandul ales. Variaţia preţului uleiului a fost influ­enţată de inflaţie, războiul din Ucraina, creşterea costurilor cu energia în Eu­ropa și a costurilor de ambalare şi lo­gistică.

Un alt motiv care a dus la majorarea prețurilor alimente este acela că a crescut și costul cu forţa de muncă şi costul financiar al creditelor în 2022. Anul trecut a crescut salariul minim din agricultură şi industria alimentară de la 2.550 la 3.000 de lei brut pe lună, iar această schimbare a venit şi cu o creştere a bugetului cu personalul, iar ulterior, cheltuielile suplimentare ale producătorilor au fost transferate în preţurile de la raft.

„Creşterea salariului minim din agricultură, cu aproximativ 18%, a condus, ca toate masurile de acest gen, la un impact în intreaga organizaţie (…). Astfel, începând din iunie 2022, aplicarea acestei măsuri de creşteri salariale, a generat o medie de creştere de aproximativ 10% a costurilor cu angajaţii”, a mai explicat pentru ZF Alina Ban, vicepreşedinte pentru operaţiuni în cadrul Aaylex One.

Prețurile cerealelor, la un nivel asemănător cu cel de anul trecut

În prezent, la început de 2023, preţurile cerealelor se situează la un nivel similar cu cel din 2022 pe Bursa franceză Euronext, iar cele din portul Constanţa sunt corelate cu acestea. Surprinzător este faptul că preţurile îngrăşămintelor, seminţelor, gazului şi motorinei au scăzut, de asemenea.

„La început de 2022, când a început războiul din Ucraina, dar şi în timpul stării de urgenţă, oamenii goleau rafturi, dispăreau produse de bază, iar un factor care a dus la creşteri de preţ imediat a fost panica. Am văzut că anul 2022 s-a terminat bine, iar în 2023 încep să se liniştească lucrurile, pentru că am atins vârful inflaţiei şi indicatorii privind inflaţia în toate ţările sunt mai încurajatori”, a mai completat analistul economic Aurelian Dochia pentru sursa citată.

Articol a fost publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.01.2023.