Infofinanciar > Info > Prețul zahărului, un nou record! Fabricile vor fi nevoite să reducă sau să stopeze producția
Info

Prețul zahărului, un nou record! Fabricile vor fi nevoite să reducă sau să stopeze producția

Zahăr Sursa foto ukranews
sursa foto: ukranews

Cofetarii sunt nevoiți să se gândească la reducerea producției din cauza prețurilor record la zahăr din Uniunea Europeană, care sunt de aproape trei ori mai mari decât în urmă cu un an, ca urmare a vremii nefavorabile și a creșterii cheltuielilor cu energia.

O provocare suplimentară pentru factorii de decizie politică din UE care încearcă să gestioneze inflația și să atenueze criza costului vieții este prețul ridicat al unui aliment de bază consumat în mod obișnuit. Prețurile pentru zahărul alb rafinat de pe continent se tranzacționează la peste 1.050 de euro (1.016,61 dolari) pe tonă, acesta fiind cel mai ridicat nivel de până acum, potrivit comercianților de zahăr și analiștilor din industrie.

În comparație, prețurile de pe piața mondială sunt la aproximativ jumătate din aceste niveluri. „Suntem într-o criză a pieţei zahărului”, a afirmat pentru Reuters Muriel Korter, director general al Asociaţiei Cofetarilor din Uniunea Europeană (CAOBISCO). Korter a mai spus că „Ne temem că firmele noastre, şi în special IMM-urile, s-ar putea confrunta în curând cu o alegere dificilă: dacă vor opri sau nu temporar producţia ori dacă vor reduce iarna aceasta producţia”, a declarat ea.

Ce se întâmplă cu producătorii de zahăr

Producția de zahăr, una dintre cele mai mari consumatoare de energie, depinde în mare măsură de gazul din UE.  Din cauza restricțiilor drastice de aprovizionare impuse de Rusia în acest an, prețurile gazelor din UE sunt în prezent cu 700% mai mari decât la începutul anului trecut.

Moscova a susținut că prețul ridicat al energiei este rezultatul sancțiunilor occidentale instituite atunci când Rusia a invadat Ucraina. Cei mai mari doi producători de zahăr din Franța, Tereos și Cristal Union, au început producția mai devreme decât era planificat în 2022, anticipând potențialele limitări energetice impuse de guvern în această iarnă, în cazul în care deficitul de gaze se va intensifica.

În același timp, compania germană Suedzucker (SZUG.DE) a raportat o creștere de aproape 80% a profiturilor trimestriale, susținând că, deși succesul său va depinde de disponibilitatea unor surse de energie adecvate, ar trebui să fie în măsură să transfere costurile sub forma unor prețuri mai mari la zahăr.

„Preţurile la zahăr în UE sunt la cel mai ridicat nivel, fabricile folosesc gaze naturale şi vedeţi la ce preţuri s-a ajuns”, a apreciat Julian Price, consultant la julianprice.com.

Potrivit grupului german BDSI, chiar și în interiorul Europei, ca să nu mai vorbim la nivel mondial, Germania, principalul producător de zahăr și dulciuri din UE, riscă să își piardă competitivitatea. Germania a fost afectată în mod deosebit de reducerile în aprovizionarea cu gaz rusesc.

O scădere a suprafețelor plantate și o secetă severă în timpul verii ar trebui să determine o scădere a producției de zahăr cu 6,9%, până la 15,5 milioane de tone în sezonul 2022-23 (octombrie-septembrie), deși se anticipează că consumul va fi semnificativ mai mare, de 16,6 milioane de tone.