Info

Tipuri de diete de slăbit. Care sunt cele mai populare trenduri ale momentului

Tipuri de diete de slăbit. Care sunt cele mai populare trenduri ale momentului
sursa foto Unsplash.com

Dietele de slăbit s-au diversificat foarte mult în ultima perioadă, odată cu apariția unor noi trenduri alimentare, promovate mai ales pe rețelele de socializare. Alegerea unei diete potrivite și sănătoase nu este întotdeauna simplă și trebuie avute în vedere mai multe aspecte, de la preferințele personale, la bugetul disponibil și până la condiția de sănătate în care ne aflăm.

Există foarte multe diete care promit o pierdere rapidă și vizibilă în greutate, iar alegerea dintre ele poate fi destul de complicată. Toate tipurile de diete sunt diferite și vor fi eficiente pentru diferite tipuri de nevoi, rezultatele fiind diferite de la o persoană la alta. Înainte să începem o dietă de slăbit este recomandat să consultăm un medic specialist, pentru a găsi cea mai benefică variantă care să se potrivească stilului de viață, bugetului și preferințelor.

Cele mai populare diete de slăbit

  1. Dieta Keto

Dieta Keto este una dintre cele mai populare tendințe la momentul actual și este promovată de foarte multe vedete și persoane publice în mediile online. Este o dietă săracă în carbohidrați, dar bogată în grăsimi. Ca urmare a reducerii aportului de carbohidrați, organismul trece printr-o stare de cetoză (ketosis) și arde grăsimile stocate în organism. Acest lucru duce în cele din urmă la pierderea în greutate.

Sunt recomandate alimente precum avocado, peștele, uleiul de măsline, nucile, uleiul de cocos, ouăle și brânza ușoară. În schimb, trebuie să ne luăm adio de la pâine, prăjituri, înghețată și alte mâncăruri bogate în carbohidrați. Această dietă nu este recomandată pentru persoanele cu diabet, femeile gravide și persoanele cu probleme la rinichi.

  1. Dieta Paleo

Această dietă se axează pe alimente naturale și neprocesate. Persoanele care urmează o dietă paleo sunt sfătuite să mănânce doar fructe și legume cu un conținut ridicat de proteine, nuci, semințe și alimente integrale. Mulți oameni consideră că această dietă este dificil de urmat, dar prezintă rezultate eficiente în ceea ce privește pierderea în greutate. Această dietă funcționează cel mai bine pentru persoanele cu probleme de glicemie, tensiune arterială și probleme cu colesterolul.

  1. Dieta intermitentă (fasting)

Postul intermitent nu restricționează cu adevărat niciun aliment, dar persoanele care doresc să urmeze această dietă trebuie să mănânce alimente sănătoase și nutritive într-un interval de timp limitat. În general, intervalul în care nu trebuie să consumi nici un fel de mâncare este între ora 16 după masă și până la orele 8 dimineața, adică o fereastră de 16 ore. Intervalul poate fi modificat în funcție de nevoie.

De asemenea, există și varianta 5/2, care prepune că trebuie să mănânci o masă standard sănătoasă cinci zile pe săptămână și să reduci aportul caloric timp de două zile. Aceasta este una dintre cele mai bune diete pentru pierderea în greutate și rezultate rapide. Această dietă nu este recomandată pentru persoanele care au tulburări de alimentație, atleții și persoanele sportive.

  1. Dieta DASH

Dieta DASH este denumită DASH după Dietary Approaches to Stop Hypertension. Aceasta este cea mai bună dietă de slăbit și este făcută pentru persoanele cu afecțiuni ale tensiunii arteriale și pentru persoanele interesate de pierderea în greutate. Această dietă se concentrează pe o alimentație sănătoasă care include o gamă largă de fructe, legume, nuci și cereale integrale. Zahărul și sarea sunt restricționate în această dietă. Ea nu este recomandată pentru persoanele alergice la nuci sau persoanele cu hipoglicemie.

  1. Dieta vegană

O dietă vegană presupune renunțarea la consumul de carne și de produse de origine animală (lapte, ouă, brânză, iaurt, etc). Cei mai mulți oameni urmează o dietă vegană din motive de mediu și etice, dar unii oameni urmează această dietă și din motive de sănătate. Oricare ar fi motivul, această dietă reduce greutatea și vă ține departe de alimentele bogate în grăsimi și calorii. Studiile au constatat că o dietă vegană este eficientă în prevenirea bolilor de inimă și a diabetului. Dacă ești gata să renunți la carne și produsele de origine animală, o dietă vegană ar putea fi alegerea potrivită pentru tine!

  1. Dietă săracă în carbohidrați

O dietă săracă în carbohidrați este o dietă dificilă de practicat, dar rezultatele sunt rapid vizibile. Această dietă recomandă consumul a doar 50 de grame de carbohidrați pe zi. Ea conține mai multe produse secundare de origine animală și aproape niciun aliment care conține zahăr. Este recomandat consumul de carne, ouă, produse lactate și multe legume verzi, punctul principal fiind reducerea carbohidraților. Acesta este unul dintre cele mai bune planuri de dietă pentru pierderea în greutate într-un timp scurt.

  1. Dieta Dukan

Dieta Dukan este o dietă bogată în proteine care are un aport deficitar de carbohidrați. Poți mânca orice, atâta timp cât este bogat în proteine și sărac în carbohidrați. Este cea mai bună pentru persoanele care preferă carnea și nu se pot lipsi de ea. Dieta are patru faze – atac, croazieră, consolidare și stabilizare, fiecare având specificații diferite, fiind de asemenea recomandate exercițiile fizice, în paralel cu dieta alimentară. Aceasta nu este recomandată pentru persoanele cu diabet, persoanele cu probleme de inimă sau rinichi.