Infofinanciar > Info > Tinerii români pot obține 15 mii de euro! Raluca Turcan a dat anunțul
Info

Tinerii români pot obține 15 mii de euro! Raluca Turcan a dat anunțul

playtech.ro
Sursă foto: playtech.ro

 

Deputata PNL Sibiu, Raluca Turcan, fostă ministră a Muncii a declarat pe 7 aprilie ca programul „Student Invest” a fost modificat. Tinerii români vor putea acum obține 75.000 de lei în loc de 50.000 așa cum era până acum.

Legea se află încă în dezbatere

Programul „Student Invest” a fost lansat în luna noiembrie a anului trecut, iar până în acest moment au fost contractate aproximativ 500 de credite.

„Fondul Român de Contragarantare a acordat garanții în numele și contul statului de aproximativ 18 milioane lei pentru Student Invest”, a declarant Raluca Turcan.

Dacă legea va trece de forma votată de comisie, banii publici nu vor mai fi risipiți, iar proiectul va asigura tinerilor și familiilor la început de drum un ajutor de care au cea mai mare nevoie, a spus deputata PNL într-o conferință de presă.

„Nu în ultimul rând, am eliminat risipa din bani publici – dacă legea va trece în forma votată de comisie nu se vor mai acorda credite garantate de stat pentru nunți și cumetrii”, a spus fosta ministră a Muncii.

Prin modificările aduse programului, vârsta persoanelor eligibile a fost crescută de la 31 de ani la 40 de ani.

Potrivit Ralucăi Turcan, „Sumele vor putea fi înapoiate în 10 ani la o dobândă foarte avantajoasă. Statul garantează 80% din întreaga sumă contractată pentru tinerii care nu ar putea să acceseze un credit în lipsa unui salariu sau a unor garanții solide”.

Ce cheltuieli sunt eligibile pentru programul Student Invest

Proiectul reprezintă un ajutor pentru tinerii din România care nu au putut accesa un altfel de credit pentru a acoperi nevoile lor personale. Sumele acordate urmează să acopere cheltuielile ce privesc taxele de studii, de licență, master și doctorat, plata cărților și a rechizitelor școlare, costul publicării de volume sau a studiilor de specialitate, plata chiriei, în limita a 300 de euro pe lună, plata locurilor de cazare în căminele studențești, o parte sau avansul pentru achiziția unei locuințe și cheltuielile legate de transportul pentru bursele Erasmus.

De acest program pot beneficia și studenții care sunt, de asemenea, și părinți. Sumele obținute pot fi utilizate pentru plata cheltuielilor legate de creșă, grădiniță sau școală, dar și pentru achitarea taxelor extrașcolare precum cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, artă și alte cursuri de dezvoltare personală.

Cheltuielile pentru investigații medicale complete recomandate de medici, costul serviciilor dentare și cel al intervențiilor chirurgicale pot fi acoperite, de asemenea, prin finanțarea oferită de program, potrivit adevărul.ro.

Costul total al creditelor acordate prin programul  suportat de statul roman, „Student Invest” cuprind rata dobânzii IRCC trimestrial, la care se adaugă o marjă de 4 procente pe an, comisionul de analiză perceput de către finanțatori care ajunge la 0,2% și comisionul de gestiune a garanțiilor de stat percepute de FRC,  care ajun la plafonul de 0,4% pe an, calculate raportat la valoarea soldului garanției.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.