Infofinanciar > Info > Se dau credite de la Guvern! Noi detalii despre programele Family Start și Student Invest
Info

Se dau credite de la Guvern! Noi detalii despre programele Family Start și Student Invest

Bani pentru studenți Sursa foto Money Crashers
Sursa foto Money Crashers

Celor două programe de creditare cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată, Student Invest şi Family Start, fac parte din proiectul „Sprijin pentru România”, și sunt o inițiativă a fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea, care ocupă acum funcția de Ministru al Familiei, Tineretului si Egalității de Șanse.

Bogdan Paraschiv, subsecretar în Ministerul Familiei, a oferit noi detalii despre programele de creditare destinate ajutorului studenților și tinerelor familii. Cuantumul creditelor pentru studenți este de 10,000 de euro, iar cel pentru familiile tinere de 15,000 de euro, cu garanția statului și dobândă subvenționată.

„Guvernul României, prin Ministerul Tineretului, Familiei și Egalității de Șanse, a promovat aceste două programe de creditare la nivelul Guvernului, vorbim de programele Family Start și Student Invest. Student Invest se adresează tinerilor studenți înscriși la o formă de învățământ superior în România și nu în altă țară, asta trebuie să știe pentru că am primit foarte multe solicitări de a răspunde pe tema aceasta, și ei pot să își plătească taxele de studii, să se formeze pe alte specialități de profil, să își publice o carte, pot să își plătească taxele pentru cămin sau chiria pe perioada cursurilor”, a explicat Bogdan Paraschiv la B1TV.

Ce presupun programele de ajutor

„Este un împrumut fără dobândă. La fel, este un împrumut garantat în proporție de 80% de Guvernul României, prin Fondul de Contragarantare. Sunt credite care sunt în ajutorarea tinerilor și tinerelor familii”, a adăugat acesta.

Legat de documentele necesare studenților pentru accesarea creditelor, Paraschiv a spus: „La bancă, ei vor trebui să prezinte în primul rând calitatea de student, care reiese prin adeverința emisă de facultate. În cazul în care banca mai cere, poate fi cerut și un membru din familie să fie garant”.

Programul Student Invest va putea fi accesat de 5.000 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 18 ani împliniți și 31 de ani neîmpliniți, care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior acreditat sau autorizat din România.

Un student va putea accesa un credit de maximum 50.000 de lei într-o singură tranșă sau mai multe, în funcție de documentele justificative, pentru plata taxelor școlare până la nivel de doctorat, plata cărților și a rechizitelor, costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate, taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări, plata chiriei, în limita a 300 euro/lună sau plata locurilor de cazare în căminele studențești; parte din sau avans pentru achiziția unei locuințe; cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative lei.

Impuls financiar pentru tinerele familii

Bogdan Paraschiv a vorbit și despre programul dedicat tinerelor familii.

„Acolo suma este un pic mai mare. Vorbim de 75.000 de lei care pot fi accesați de tinerii care pornesc la drum. Tinerele familii până la 45 de ani pot merge la băncile partenere să afle condițiile”, a continuat  Bogdan Paraschiv.

Banii vor putea fi folosiți pentru cheltuieli legate de cununia civilă, cea religioasă, în limita a 20.000 lei, plata cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor, plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school sau a taxelor pentru cursuri extrașcolare. Plafonul de garantare al acestui program va fi de 250 de milioane de lei, ceea ce înseamnă maximum 333 de beneficiari.