Lumea la zi

Haos la Twitter! Elon Musk le-a spus angajaților că nu poate exclude posibilitatea falimentului

Twitter, Sursă foto: Arabian Business
Sursă foto: Arabian Business

Noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a anunțat joi posibilitatea ca platforma de socializare să intre în faliment, încununând o zi haotică care a inclus un avertisment venit din partea unui organism de reglementare din SUA și plecări ale unor directori de rang înalt considerați viitori lideri.

Miliardarul le-a spus angajaților Twitter, în cadrul unei convorbiri telefonice, că nu poate exclude posibilitatea falimentului, potrivit Bloomberg News, la două săptămâni după ce a cumpărat-o pentru 44 de miliarde de dolari, o tranzacție despre care experții în credite spun că a lăsat finanțele Twitter într-o poziție precară.

Demisii în lanț

Doi directori, Yoel Roth și Robin Wheeler, care au moderat miercuri o discuție Twitter Spaces cu Musk, în timp ce acesta încerca să liniștească îngrijorările agenților de publicitate, au demisionat, a declarat pentru Reuters o persoană apropiată de acest caz. Roth și Wheeler au refuzat să comenteze acest subiect.

Bloomberg și site-ul de tehnologie Platformer au raportat primele plecări. Anterior, joi, Lea Kissner, directorul de securitate al Twitter, a scris pe Twitter că a demisionat.

Șeful responsabil cu confidențialitatea, Damien Kieran, și șeful responsabil cu conformitatea, Marianne Fogarty, au demisionat, de asemenea, potrivit unui mesaj intern postat joi pe sistemul de mesagerie Slack al Twitter de către un avocat din echipa de confidențialitate.

Comisia Federală pentru Comerț din SUA a declarat că urmărește Twitter cu „îngrijorare profundă” după ce acești trei ofițeri de confidențialitate și conformitate au demisionat. Aceste demisii pun Twitter în pericol de a încălca ordinele de reglementare, scriu cei de la France24.

În prima sa întâlnire cu toți angajații de la Twitter, joi după-amiază, Musk a avertizat că societatea ar putea pierde miliarde de dolari anul viitor. Însă, Twitter a refuzat să comenteze scenariul unui potențial faliment.

Wheeler s-a ocupat de departamentul de publicitate din cadrul Twitter, după ce Musk a preluat conducerea. Roth, care a fost șef al departamentului de siguranță și integritate al Twitter, a declarat că platforma de socializare a redus vizualizările de conținut dăunător în rezultatele căutărilor cu 95% față de perioada de dinaintea lui Musk.

Musk, care a trecut fără milă la curățenie după ce a preluat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari pe 27 octombrie, a declarat că firma pierdea peste 4 milioane de dolari pe zi, în mare parte din cauza faptului că agenții de publicitate au început să fugă odată cu preluarea sa.

Musk a împovărat Twitter cu o datorie de 13 miliarde de dolari, pentru care trebuie să plătească dobânzi în valoare totală de aproape 1,2 miliarde de dolari în următoarele 12 luni. Plățile depășesc cel mai recent flux de numerar al Twitter, care s-a ridicat la 1,1 miliarde de dolari la sfârșitul lunii iunie.

Musk a anunțat săptămâna trecută că intenționează să reducă jumătate din forța sa de muncă și, de asemenea, să oprească conturile false, percepând 8 dolari pe lună pentru serviciul Twitter Blue.

Musk naște îngrijorări

„Urmărim cu profundă îngrijorare evoluțiile recente de la Twitter”, a declarat pentru Reuters Douglas Farrar, directorul de afaceri publice al FTC.

„Niciun CEO sau companie nu este mai presus de lege, iar companiile trebuie să respecte decretele noastre de consimțământ. Decretul nostru revizuit ne oferă noi instrumente pentru a asigura conformitatea, iar noi suntem pregătiți să le folosim”, a mai spus Farrar.

În luna mai, Twitter a acceptat să plătească 150 de milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile FTC potrivit cărora a folosit în mod abuziv informații private, precum numere de telefon, pentru a direcționa publicitatea către utilizatori, după ce le-a spus că informațiile au fost colectate doar din motive de securitate.

În nota internă citată mai sus, avocatul a menționat că l-a auzit pe șeful departamentului juridic al Twitter, Alex Spiro, spunând că Musk era dispus să își asume un „risc uriaș” cu Twitter. „Elon pune rachete în spațiu, nu se teme de FTC”, a spus avocatul, citându-l pe Spiro.

Achiziționarea Twitter a stârnit îngrijorări că Musk, care s-a implicat adesea în dezbaterile politice, ar putea fi supus unor presiuni din partea țărilor care încearcă să controleze discursul online.

Aceasta l-a determinat pe președintele american Joe Biden să declare: „Cooperarea și/sau relațiile tehnice ale lui Musk cu alte țări merită să fie analizate”.

Agenții de publicitate nu sunt liniștiți

Musk le-a spus miercuri agenților de publicitate, vorbind în cadrul funcției Spaces a Twitter, că urmărește să transforme platforma într-o forță și să oprească conturile false. Este posibil ca asigurările sale să nu fie suficiente.

Chipotle Mexican Grill CMG.N a declarat joi că și-a retras conținutul plătit și deținut pe Twitter „în timp ce înțelegem mai bine direcția platformei sub noua sa conducere”.

Aceasta s-a alăturat altor mărci, inclusiv General Motors GM.N, care și-au întrerupt publicitatea pe Twitter de când Musk a preluat conducerea, îngrijorată că acesta va slăbi regulile de moderare a conținutului.

Musk a trimis primul său e-mail angajaților Twitter joi, spunând că nu va mai fi permisă munca la distanță și că vor fi așteptați la birou cel puțin 40 de ore pe săptămână, potrivit Bloomberg News.