Infofinanciar > Info > Tichetele gratuite de 1.450 de lei pot aduce probleme în România: Vom plăti aceste vouchere cu vârf și îndesat
Info

Tichetele gratuite de 1.450 de lei pot aduce probleme în România: Vom plăti aceste vouchere cu vârf și îndesat

Tichete de vacanță
sursa foto: romanialibera.ro

Adrian Negrescu, analist economic, nu este de acord cu propunerea ce presupune ca voucherele de vacanță să fie acordate și angajaților ce fac parte din sectorul privat. Acesta a criticat sugestia prin intermediul unei postări de Facebook și spune că ele ar trebui să fie eliminate total.

Părerea analistului economic

Acesta consideră că voucherele de vacanță pot aduce efecte nebănuite în economia țării, în condițiile în care tarifele turistice din România au ajuns deja să fie mai mari decât în Bulgaria, Grecia sau Turcia.

„Voucherele de vacanță sunt ca un măr otrăvit. La prima vedere, pare că îi ajută pe angajați să meargă gratuit în vacanță, însă marea problemă este că duc la creșterea puternică a tarifelor de cazare. Astfel că cei care nu au vouchere au ajuns la plătească tarife mai mari la cazare decât în Spania sau Italia. Nu mai vorbim de Bulgaria, Grecia sau Turcia, unde vacanțele au ajuns mai ieftine decât la noi”, a menționat analistul.

Conform părerii acestuia, inițiativa statului nu este susținută de studii de impact.

„Voucherele de vacanță creează efectele economice perverse în economie (…) Dincolo de scumpirea cazării, nu văd de unde are statul bani pentru a susține aceste vouchere, dovadă că inițiativa legislativă nu este însoțită de un studiu de impact. Da, e bine să mergi la mare sau la munte pe banii statului, fără să ne gândim cine plătește, care sunt efectele economice, de la tarife mai mari la cazare la creșterea taxelor, singura metodă prin care statul va putea susține această pseudo-facilitate. Altfel spus, vom plăti aceste vouchere cu vârf și îndesat, prin inflație, prin majorarea taxelor”, a concluzionat Adrian Negrescu.

Precizările analistului economic au venit într-un context în care un proiect de lege a fost depus, în scopul modificării ordonanţei de urgenţă a Guvernului 8/2009 ce vizează acordarea voucherelor de vacanță, în sensul în care, de la 1 ianuarie 2024, şi angajaţii din mediul privat urmează să primească vouchere de vacanță, nu doar lucrătorii bugetari. Valoarea acestor vouchere este de 1.450 de lei.

Propunerea legislativă

Angajații ce fac parte din mediul privat ar putea să beneficieze, din banii datorați impozitului pe venit, de vouchere de vacanță de o valoare a câte 1.450 de lei anual, din 2024, dacă o propunere legislativă ce a fost recent înregistrată la Senat ar ajunge să fie aprobată pentru a deveni lege. În schema sugerată de inițiatori, angajatorii ar reprezenta doar simpli intermediari, obligați să ducă la Finanțe câte o listă cu angajații care ar trebui să primească voucherele. Celor ce au inițiat reforma, le scapă, însă, cel puțin un lucru important în toată această idee gândită pentru mediul privat. 

Propunerea legislativă ce privește modificarea și completarea OUG nr. 8/2009 privind înmânarea voucherelor de vacanță vine cu o sugestie nouă: angajatorii privați să aibă oportunitatea de a cere de la stat, mai specific, de la finanțele publice județene, vouchere de vacanță pentru lucrătorii lor, în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare în parte. Propunerea se află, însă, abia la începutul parcursului legislativ, fiind necesar să fie adoptată la deputați (Forul decizional) și aprobată prin semnătura președintelui statului pentru a ajunge să fie și pusă în aplicare. Ca perioadă de timp, parlamentarii (numeroși ) semnatari sugerează aplicarea viitoarei legi din luna ianuarie a anului viitor, 2024, conform româniatv.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.