Infofinanciar > Info > Angajații din mediul privat primesc vouchere de vacanță. Măsura vizează milioane de români
Info

Angajații din mediul privat primesc vouchere de vacanță. Măsura vizează milioane de români

Vouchere de vacanță România
sursa foto romania tv

Prețurile în industria turismului au luat amploare în ultima perioadă. Pentru mulți români, o vacanță este un lucru greu de imaginat și poate însemna o gaură în buget. Multe persoane aleg să strângă bani pe tot parcursul anului pentru a putea pleca într-o vacanță de o săptămână în destinații mai accesibile.

O veste bună pentru toată lumea. În anul 2024, toți românii ar putea primi vouchere de vacanță. Acest lucru ar putea avea un impact pozitiv asupra HoReCa, dar în același timp ar produce un efect negativ asupra bugetului de stat.

Voucherele de vacanță, impact negativ asupra bugetului de stat

Analiștii economici anunță că această mișcare ar putea fi neprielnică din punct de vedere economic. Măsurile adoptate de parlamentari ar putea avea efecte negative puternice asupra bugetului de stat.

Proiectul inițiat de senatorul PNL, Eugen Țapu Nazare, alături de Radu Oprea de la PSD și Lorand Turos de la UDMR este extrem de disputat și blamat de analiștii economici. Proiectul dorește să pună în practică ideea conform căreia statul român să ofere vouchere de vacanță pentru toți cei 4,2 milioane de angajați din mediul privat. Măsura ar trebui aplicată de anul viitor și proiectul va avea o durată de doi ani. Inițiatorii susțin ca prin aceste măsuri vor putea fi eliminate discrepanțele dintre bugetari și restul angajaților din sistemul privat. Peste 140 de deputați și senatori și-au depus semnătura de susținere a proiectului care poate duce la prăbușirea bugetului de stat, conform analiștilor economici.

HoReCa este în declin. Proiectul are ca scop revitalizarea industriei turismului 

Acest proiect are ca scop și revitalizarea industriei HoReCa, care în ultimii ani a avut un moment de criză, generat și de perioada pandemică.

„Pe lângă eliminarea discrepanțelor dintre cele două categorii de salariați – cei din sistemul bugetar și cei din sistemul privat – adoptarea Proiectului de lege va conduce la #revitalizarea turismului și a industriei HoReCa, cele mai afectate de criza pandemică, dar și la dezvoltarea industriilor conexe: alimentară, transporturi, comerț, servicii etc.”, a scris pe Facebook liberalul Eugen Țapu-Nazare.

În expunerea motivelor din spatele proiectului, una din cele două pagini a fost dedicată efectelor pozitive pe care această nouă măsură o va avea asupra HoReCa. Proiectul care prevede oferirea de vouchere pentru vacanță angajaților din sistemul privat, poate revitaliza această industrie care a fost neglijată. Aceasta a fost una dintre cele mai afectate ramuri ale economiei în pandemie. Perioada pandemică a fost un moment critic pentru multe industrii, turismul fiind cel mai afectat, cu venituri totale în 2020 de 16,7 miliarde de lei, un volum similar cu anul 2014.

Calculele arată că implementarea măsurii de oferire a voucherelor de vacanță pentru lucrătorii din mediul privat, vor necesita eforturi bugetare de circa 6 miliarde de lei sau 1,2 miliarde de euro, conform Fanatik.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.