Infofinanciar > Info > Tichetele de vacanță sunt pe cale să expire! Până când pot beneficia bugetarii de avantajele voucherelor
Info

Tichetele de vacanță sunt pe cale să expire! Până când pot beneficia bugetarii de avantajele voucherelor

Vouchere de vacanță, Sursă foto: Romania TV
Sursă foto: Romania TV

Voucherele pe care românii angajați la stat le primesc anual, au un termen de valabilitate, în care trebuie utilizate în întregime. În caz contract, acestea expira și sumele care au fost acordate rămân blocate, și nu se mai pot utiliza. 

În plus, tichetele de vacanță pot fi utilizate doar în cadrul întreprinderilor HoReCa din țara noastră. Voucherele nu sunt utilizabile în afara granițelor României. 

După încasare, beneficiarii pot alege locația în care vor să își petreacă vacanța, și apoi pot plăti cu aceste tichete de vacanță nopțile de cazare de la unitățile înregistrate care accepta acest gen de plată, precum hoteluri, pensiuni sau orice altă unitate de cazare. Este important de notat că trebuie verificată lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță, astfel încât beneficiarii să se poată asigura că pot achita cu ajutorul acestor tichete. 

Când expira voucherele de vacanță 

Potrivit Ministerului Turismului, voucherele de vacanță emise au o valabilitate de un an, de la momentul emiterii. Acestea pot fi însă utilizate pe timp nelimitat.  

Autoritățile au informat și că tichetele se impozitează cu 10 puncte procentuale din suma oferită. Astfel, beneficiarii vor trebui să achite un impozit de 145 de lei pentru utilizarea acestor vouchere. 

Utilitatea acestor vouchere este ca „românii să redescopere turismul din România şi frumuseţile acestei ţări”, potrivit autorităților, și din acest motiv sunt valabile doar în România, în cadrul unităților acreditate HoReCa. 

Valoarea totală a voucherelor este de 1450 de lei, și se oferă în file de câte 50 sau 100 de lei fiecare. „Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor de vacanţă este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei.  

Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei”, atrage atenţia Ministerul Turismului. 

Ce se întâmplă în cazul vânzării tichetelor 

„Potrivit prevederilor art.1 alin.(1), alin.(2) și alin.(2ˆ4) din OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, cu modificările și completările ulterioare pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condițiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță” se menționează în textul legii, potrivit Antena 3.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. 

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”, mai arată Ministerul Transporturilor.