Infofinanciar > Info > Vouchere de 15.000 de lei acordate de Gabriela Firea. Care sunt condițiile și cine poate beneficia de acești bani
Info

Vouchere de 15.000 de lei acordate de Gabriela Firea. Care sunt condițiile și cine poate beneficia de acești bani

Bani
Sursă foto: Capital.ro

Vești bune la nivel național privind ajutorul de 15.000 de lei oferit gratuit cuplurilor din România pentru a urma proceduri de fertilizare în vitro. Astfel, privind programul lansat încă de toamna trecută în România, până în prezent, au fost înregistrate peste 5.000 de dosare în programul național de creștere a natalității.

De asemenea, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că circa 2.850 au fost analizate deja de comisie, conform unei informări făcute marți, 7 martie, de membrul Guvernului în cadrul unei postări în mediul online.

Ajutor de 15.000 de lei pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea

„1 din 5 cupluri din România se luptă cu infertilitatea! Datele au fost confirmate astăzi de Asociația Pentru Reproducere Umană din România printr-un studiu la nivel național. În ultimii 5 ani, aproape 2 din 10 femei au avut nevoie de tratamente pentru a putea rămâne însărcinate”, a transmis Gabriela Firea pe Facebook, vorbind despre ajutorul gratuit de 15.000 de lei oferit în toată România.

De asemenea, oficialul a prezentat în cadrul unui eveniment ultimele informații din Programul național de creșterea a natalității, derulat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Ast din 5 decembrie până acum, au fost înregistrate peste 5.000 de dosare, iar circa 2.850 au fost analizate de comisie.

„Din păcate, multe dintre dosare au avut nevoie sa fie reanalizate, pentru că fie erau incomplete, fie conțineau documente completate greșit”, a mai transmis ministrul Familiei.

600 de vouchere au ajuns deja la beneficiari

De asemenea, Gabriela Firea a mai anunțat că până acum 1.000 de contracte au fost transmise către cupluri sau femeile înscrise în program și aproape 600 de vouchere au ajuns sau sunt pe drum către beneficiari acestor sume importante. Mai mult, în următoarele zile, vor ajunge alte 400 contracte la cei care au aplicat în program urmând ca Ministerul să comande alte 200 de vouchere.

„Știu că sunt încă multe întrebări de la cei care-și doresc să devină părinți, și, de asemenea, multă nerăbdare. Le cer tuturor, încă o dată, să aibă încredere în noi și să aibă răbdare pentru că vor primi acest sprijin în valoare de 15.000 de lei”, a mai spus Gabriela Firea.

Guvernul a aprobat programul încă din septembrie 2023

Guvernul a aprobat încă din luna septembrie a anului trecut un program de sprijin pentru femeile care doresc să apeleze la un tratament de fertilizare în vitro pentru a putea avea copii în cadrul unei ședințe. Atunci, premierul Nicolae Ciucă a declarat că în România se înregistrează un declin al natalităţii, iar acest program vine să ajute cuplurile sau femeile care doresc să aibă copii.

„Un subiect important pentru agenda de astăzi a şedinţei este aprobarea programului social de susţinere a cuplurilor şi persoanelor singure pentru creşterea natalităţii. Practic, astăzi completăm setul de politici guvernamentale pentru susţinerea familiilor tinere cu un program destinat creşterii natalităţii. Este o problemă, am putut să constatăm cu toţii intrarea într-un declin al natalităţii, aşa cum arată cifrele de la finele anului trecut. Nici anul acesta nu putem spune că avem progres. Prin programul de guvernare ne-am asumat să dezvoltăm politici care să ducă la creşterea natalităţii şi în acest sens au fost asumate o serie de programe „Family Start” şi „Student Invest”. Ele urmează să fie finanţate”, transmitea Nicolae Ciucă.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, preciza că acest program constă în oferirea unui sprijin financiar de 15.000 lei pentru acoperirea costurilor tratamentului in vitro, în condiţiile în care unul din cinci cupluri din România este infertil.

„Aceste proiecte încearcă, prin efort guvernamental, să stopeze declinul demografic. Din păcate, în România anul trecut s-au născut cei mai puţini copii – 180.000, iar anul acesta cu 20% mai puţin, până acum. Înregistrăm o înrăutăţire a situaţiei. (…) Sunt cauze multiple. De multe ori, situaţia financiară îi împiedică să decidă să aibă copii. În ultimii ani, există şi o altă mare problemă legată de domeniul sănătăţii şi anume infertilitatea. Unul din cinci cupluri din România este infertil.

Femeile care suferă de această afecţiune, infertilitatea, sunt în imposibilitatea de a-şi plăti aceste tratamente, care sunt destul de costisitoare. Proiectul de astăzi vine ţintit aici şi anume un sprijin de 15.000 lei pentru acoperirea întregii proceduri de fertilizare in vitro pentru cuplurile sau femeile singure care vor să apeleze la acest tratament. Sper ca până la sfârşitul anului să avem primele beneficiare”, explica în toamnă Gabriela Firea.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.