Infofinanciar > Info > Tichete cadou de până la 300 de lei de Ziua Femeii! Salariatele din România primesc cadou de 8 martie
Info

Tichete cadou de până la 300 de lei de Ziua Femeii! Salariatele din România primesc cadou de 8 martie

impact.ro
Credit imagine: impact.ro

De 8 martie, angajatorii pot acorda vouchere sărbătoritelor. Începând din decembrie 2021, salariații pot primi tichete cadou din partea angajatorilor, cu valori de până la 300 de lei.

Înaintea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) de acum aproape doi ani, plafonul pe care un astfel de voucher cadou îl putea atinge era de 150, de două ori mai mic. Codul Fiscal actual atrage atenţia asupra faptului că aceste cadouri nu sunt impozabile.

„(…) în cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei”, a informat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) la momentul ordonanței.

Când putem primi tichete cadou

Ocaziile la care angajații se pot alege cu vouchere se referă în primul rând la sărbătorile cultelor religioase, precum Crăciunul și sărbătoarea de Paști.

De asemenea, în data de 8 martie, femeile pot primi astfel de cadouri cu valoare în bani. De Ziua Copilului, pe 1 iunie, angajații au dreptul la vouchere pe care să le folosească în interesul fiilor și fiicelor lor, care nu au atins încă vârsta majoratului. Trebuie menționat și că orice dar din partea angajatorului, atât timp cât se încadrează într-una dintre situațiile de mai sus, poate fi oferit și minorului sau minorilor pe care salariatului îl are, respectiv îi are în grijă.

Reguli de ținut minte

În cazul în care cuantumul cadoului depășește 300 de lei, surplusul va fi supus reglementărilor standard de impozitare, atenționează ANAF: „Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii”. Citarea a fost făcută de adevărul.ro într-un articol informativ.

Un alt criteriu important este formatul în care aceste tichete pot fi acordate. Ele sunt în mod obligatoriu sub formă de card, eliminând în totalitate voucherele în format fizic, pe hârtie.

În afara obligativității tichetelor digitale, conducerile firmelor trebuie să aibă în vedere echitatea. De exemplu, de Ziua Internațională a Femeii, niciun angajator nu va trebui să discrimineze salariatele în funcție de contractul lor de muncă – de exemplu, el nu poate diferenția între angajatele cu jumătate de normă și cele care lucrează full-time. Ele nu pot fi discriminate nici pe baza funcției. Altfel spus, dacă un angajator are inițiativa acordării de tichete, el are obligația să privească toate femeile vizate drept egale între ele.

Amintim că Ziua Femeii a căpătat statut internațional în anii ’70, printr-o inițiativă a ONU. Ea celebrează realizările femeilor pe plan social și economic și are totodată rol de conștientizare a problemelor cu care se confruntă persoanele de gen feminin. Aici sunt incluse fapte precum discriminarea de gen și violența sexuală.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.