Infofinanciar > Lumea la zi > TheGuardian: Situație dramatică în Marea Britanie! Peste 700.000 de oameni nu au acces la sistemul de încălzire
Lumea la zi

TheGuardian: Situație dramatică în Marea Britanie! Peste 700.000 de oameni nu au acces la sistemul de încălzire

cnbs.com
FOTO:cnbs.com

Peste 700.000 de persoane din Anglia și Țara Galilor locuiesc în case fără încălzire centrală în această iarnă, dintre care una din 10 este vârstnică și bolnavă, potrivit cifrelor care arată situația dificilă a celor mai vulnerabili.

Noile date oficiale evidențiază condițiile extreme în care trăiesc cei care locuiesc în 4 milioane de locuințe pe care guvernul le consideră „nedecente”, deoarece nu îndeplinesc standardele de bază. În condițiile în care țara traversează cele mai friguroase luni, organizațiile de caritate care militează pentru drepturile persoanelor în vârstă au avertizat că locuințele reci ar putea cauza 10 000 de decese inutile în această iarnă.

Un purtător de cuvânt al guvernului, când a fost contactat pentru comentarii, a descris lipsa încălzirii centrale în locuințe ca fiind „complet inacceptabilă”, dar miniștrii sunt acuzați că îi dezamăgesc pe cei care trăiesc în cele mai rele condiții. Analiza Oficiului Național de Statistică (ONS), bazată pe recensământul din 2021, arată că 699.500 de persoane trăiesc într-o locuință fără încălzire centrală în Anglia.

„Numărul de locuințe fără încălzire centrală din Anglia este cu adevărat șocant”

Londra are cel mai mare număr de gospodării fără încălzire centrală (76.190), urmată de restul regiunii de sud-est (49.875), sud-vest (42.550) și nord-vest (47.710). În Țara Galilor există alte 15.496 de locuințe fără încălzire centrală. Cifrele confirmate ale recensământului din 2021 urmează să fie publicate joi.

ONS mai informează că, dintre cei care locuiesc fără încălzire centrală în Anglia, 68.100 au vârsta de 65 de ani și peste și au condiții de sănătate pe termen lung. Un sistem de încălzire centrală oferă căldură mai multor spații dintr-o clădire de la o singură sursă principală de căldură, de obicei un cazan pe gaz în Marea Britanie.

Holly Holder, director adjunct pentru locuințe la Centre for Ageing Better, a declarat: „Numărul de locuințe fără încălzire centrală din Anglia este cu adevărat șocant. Avem printre cele mai proaste și mai puțin eficiente locuințe din Europa de Vest și, adesea, persoanele în vârstă sunt cele care trebuie să locuiască în aceste proprietăți de calitate inferioară.

„Implicațiile de viață și de moarte ale acestei situații se văd cu adevărat acum, când intrăm în frigul de la mijlocul iernii, în plină criză a costului vieții.” Holder a adăugat: „Consecințele unui astfel de standard scăzut de locuințe sunt mortale. Locuințele reci ucid. Marea Britanie are o rată ridicată a mortalității excesive în timpul iernii, mult mai mare decât în țări europene mult mai reci, cum ar fi Norvegia, unde proprietățile sunt mai bine izolate.”

Rishi Sunak se află deja sub tirul criticilor pentru că s-a răzgândit cu privire la planurile sale privind obiectivele locale obligatorii de construcție de locuințe care ar putea ridica standardele stocului de locuințe din țară. Politica a fost abandonată în urma presiunilor exercitate de parlamentarii conservatori din spate.

23% dintre chiriile private nu îndeplinesc condițiile standardele de locuințe decente

Unul din cinci (21,5%) dintre decesele excesive din Anglia sunt legate de locuințele reci, iar Marea Britanie, în ansamblul său, se spune că are printre cele mai vechi și mai slab calitative locuințe din Europa de Vest.

Datele publicate recent de English Housing Survey, au evidențiat starea precară a sectorului de închiriere privată din țară, în special, 23% dintre chiriile private nereușind să îndeplinească standardul de locuințe decente în 2021-22. Acest lucru se compară cu doar 13% din locuințele ocupate de proprietari și 10% din locuințele sociale.

James Anderson, fondatorul organizației Disability & Elderly Plumbing and Heating Emergency Repair, o inițiativă comunitară din nord-vestul Angliei pentru cei care nu-și pot repara locuințele, a declarat că a întâlnit în mod regulat case fără încălzire centrală, informează theguardian.com.

Inginerul de instalații sanitare și de încălzire a lansat recent un apel de finanțare pentru o femeie în vârstă din Huyton, Liverpool, care se baza pe un mic încălzitor electric pentru a-și menține căldura. Anderson a avertizat că este puțin probabil ca aceasta să supraviețuiască iernii în locuința sa terasată dărăpănată și înghețată.

„Irene a trebuit să se obișnuiască cu acest lucru, dar nu ar trebui să fie nevoită să o facă, aproape că a plâns când i-am spus că o vom ajuta”, a spus el. Matt Copeland, șeful departamentului de politici al organizației de caritate National Energy Action, care se ocupă de combaterea sărăciei de combustibil, a declarat că nu s-a reușit să se ajute cele mai sărace gospodării să își modernizeze locuințele, lăsându-le să se bazeze în multe cazuri pe încălzitoare electrice scumpe și ineficiente.

Guvernul britanic desfășoară consultări pentru reglemetarea locuințelor sociale

„Gospodăriile care nu au încălzire centrală sunt unele dintre cele mai afectate de criza energetică și (sunt) de două ori mai susceptibile de a fi sărace în combustibil decât gospodăriile care au locuințe încălzite central”, a completat Copeland.

„De asemenea, este mult mai probabil ca acestea să locuiască în proprietățile cele mai puțin eficiente din punct de vedere energetic. În această iarnă, cu prețurile ridicate și temperaturile în scădere, aceste locuințe vor considera că este prohibitiv să se încălzească acasă. Este imperativ ca gospodăriile sărace în combustibil (care sunt) în afara rețelei de gaz să fie prioritare pentru orice sprijin orientat în viitor.”

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că, în prezent, se desfășoară consultări cu privire la competențele autorității de reglementare a locuințelor sociale pentru a aborda problema locuințelor nedecente și că miniștrii introduc un standard de locuințe decente pentru sectorul închiriat privat.

Matt Copeland: „Este complet inacceptabil ca familiile să fie nevoite să locuiască în case fără încălzire și acționăm pentru a ne asigura că oamenii pot sta la căldură în această iarnă. Aceasta include 1 200 de lire sterline pentru a-i ajuta să își plătească facturile. „Standardul privind locuințele decente impune ca toate locuințele sociale să aibă o formă eficientă de încălzire, cum ar fi încălzirea centrală, și vom introduce acest lucru și în cazul locuințelor închiriate în mod privat.

„Pentru a-i ajuta pe cei care folosesc ulei de încălzire și alți combustibili decât gazul pentru a-și încălzi locuințele, am mărit plata pentru combustibil alternativ (AFP) la 200 de lire sterline și ne angajăm să le oferim această plată clienților cât mai curând posibil.”