Infofinanciar > Lumea la zi > The Jerusalem Post: Moscova plătește palestinieni din taberele de refugiați pentru a lupta în Ucraina
Lumea la zi

The Jerusalem Post: Moscova plătește palestinieni din taberele de refugiați pentru a lupta în Ucraina

behance.net; luptăori din gruparea palestiniană Fatah
FOTO:behance.net

Majoritatea palestinienilor trimiși pe frontul din Ucraina provin din Ain al-Hilweh, cea mai mare tabără de refugiați palestinieni din Liban.

O sursă de securitate a guvernului libanez a declarat pentru The Media Line că palestinienii care locuiesc în Liban au semnat pentru a se alătura conflictului în curs de desfășurare din Ucraina în numele Rusiei, după ce entitățile rusești le-au oferit suma de 350 de dolari. Sursa a adăugat că efortul de recrutare este realizat de activiști afiliați la ambasada palestiniană din Liban.

Rușii oferă palestinienilor 350$ pentru a lupta în Ucraina

Cei mai mulți dintre cei care s-au înrolat s-au născut după 1969, întrucât cei născuți după acest moment nu sunt înregistrați corespunzător la autoritățile libaneze, ceea ce facilitează călătoria în scopul participării la conflict ca mercenari. Prin urmare, guvernul libanez nu are capacitatea de a monitoriza sau de a urmări mișcările acestor recruți palestinieni pentru Rusia.

Majoritatea palestinienilor desfășurați pe frontul din Ucraina provin din Ain al-Hilweh, cea mai mare tabără de refugiați palestinieni din Liban, situată la sud de orașul-port Sidon.

Se pare că recruții sunt membri ai mișcării politice Fatah, condusă de președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, precum și ai altor organizații, cum ar fi Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei.

„Nu am informații specifice pe această temă, dar nu sunt surprins că s-a întâmplat, deoarece situația din tabere este mizerabilă… și nu există locuri de muncă pentru tineri” a precizat Riad Kahwaji, un cercetător libanez, veteran în domeniul securității.

Se pare că indivizii primesc o indemnizație lunară și compensații pentru familiile lor în schimbul acceptării de a participa în conflictul din Ucraina în numele forțelor rusești. Sursa de securitate libaneză a indicat că recrutarea palestinienilor și a altor persoane se face în coordonare cu organizația Hezbollah, cu sediul în Liban și susținută de Iran.

Hezbollah își asumă cauza rusă

Potrivit sursei, Hezbollah înrolează, de asemenea, în mod activ tineri susținători, inclusiv pe cei pricepuți în operarea dronelor și persoane cu experiență în războiul de gherilă în zonele urbane, pentru a-i ajuta pe ruși în războiul din Ucraina.

Riad Kahwaji, un cercetător libanez proeminent și veteran în domeniul securității și apărării, care locuiește în Dubai, a declarat pentru The Media Line că recrutarea de palestinieni din Liban nu este de neînțeles. „Nu am informații specifice pe această temă, dar nu sunt surprins că s-a întâmplat, deoarece situația din tabere este mizerabilă… și nu există locuri de muncă pentru tineri”, a precizt Kahwaji.

„Nu este surprinzător faptul că au fost recrutați pentru a lucra cu rușii în schimbul plății salariilor, deoarece mediul din tabără este deschis la astfel de posibilități”, a declarat Kahwaji. „Taberele palestiniene atât din Siria, cât și din Liban au un nivel ridicat de șomaj și nu este surprinzător că aceste lucruri se întâmplă”.

Nu este clar exact câți palestinieni au fost recrutați pentru a lupta pentru Rusia, dar se crede că aproximativ 300 de persoane au finalizat deja pregătirea rapidă în Rusia și au fost trimise pe front. În tabăra de refugiați Ain al-Hilweh, un alt grup de aproximativ 100 de luptători suplimentari ar fi în curs de organizare și pregătire pentru a fi desfășurat în Rusia în viitorul apropiat.

Dorința Rusiei de a recruta luptători sirieni are două scopuri

Muhammad Sarmini, directorul Centrului Abaad pentru studii strategice, cu sediul la Londra și Istanbul, a declarat pentru The Media Linen că, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022, Siria a identificat două căi de recrutare a luptătorilor care să se alăture trupelor rusești invadatoare.

Prima cale este recrutarea prin intermediul Grupului Wagner, o organizație paramilitară rusă despre care se crede că a fost fondată de Dmitri Valerievici Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale din cadrul Direcției Principale de Informații a Rusiei (GRU).

Reprezentanții grupului au recrutat luptători în zonele situate de-a lungul coastei siriene și cu o populație mare de tineri palestinieni. Procesul de recrutare s-a desfășurat prin intermediul unor delegați care s-au întâlnit în interiorul bazei aeriene Khmeimim, o instalație controlată de Rusia în apropiere de orașul-port Latakia, situat în nord-vestul țării.

A doua cale include trimiterea de luptători din forțele regulate siriene, în special din unitățile militare supravegheate de Rusia, cum ar fi Divizia 25 de operațiuni speciale, condusă de generalul-maior Suhail Al-Hassan. Sarmini a declarat că acești luptători de elită sunt foarte bine plătiți pentru a intra în zona de război, câștigând 500-700 USD pe lună, o sumă foarte mare pentru standardele siriene, potrivit jpost.com.

Dorința Rusiei de a recruta luptători sirieni are două scopuri: pentru a consolida numărul luptătorilor săi din Ucraina și ca o dovadă de loialitate din partea regimului lui Bashar Assad, care nu ar fi supraviețuit până astăzi fără sprijinul Rusiei. Ambasada palestiniană din Liban a refuzat să comenteze acest subiect, afirmând că nu are nicio legătură cu conflictul din Ucraina și nu încurajează palestinienii să participe la acesta.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.