Infofinanciar > Lumea la zi > THE HILL: Și dacă Kim Jong Un nu glumește? Seulul și Washingtonul ar trebui să-și consolideze apărarea
Lumea la zi

THE HILL: Și dacă Kim Jong Un nu glumește? Seulul și Washingtonul ar trebui să-și consolideze apărarea

kim coreea nord arme nucleare india.postsen.com
sursă foto: india.postsen.com

Coreea de Nord este un stat ce deține arme nucleare, iar Kim Jong Un ar putea trage cu acestea în orice moment. Liderul Correi de Nord a transmis acest mesaj în mod clar într-un discurs ținut în Adunarea Supremă Populară, care a adoptat apoi o lege potrivit căreia țara ar putea lansa automat o bombă nucleară ca răspuns la orice amenințare, reală sau imaginară.

Aceste remarci ar trebui să spulbere speranțele celor mai optimiști oficiali și analiști care persistă să creadă că pot negocia cumva cu Kim pentru ca acesta să renunțe la armele sale nucleare. Acest vis, oricât de atrăgător ar fi fost întotdeauna în încercarea de a negocia cu Coreea de Nord, ar trebui să fie lăsat deoparte. Ar trebui să se uite de denuclearizare, a fost mesajul aspru al lui Kim împotriva Washingtonului și Seulului.

Acum depinde de Republica Coreea de Sud și de SUA dacă aleg să se opună cu fermitate amenințărilor lui Kim, să le denunțe pentru ceea ce sunt, o încercare de intimidare care nu va împiedica SUA și Coreea de Nord să coopereze în cadrul exercițiilor militare și să își consolideze apărarea împotriva Nordului.

Kim nu vede „mâna întinsă de ajutor”

Liderul Kim se pare că nu ține cont de „inițiativa îndrăzneață” propusă de președintele Yoon Suk-yeol de a oferi Nordului cantități mari de ajutor în schimbul unor unor acțiuni de bază spre denuclearizare. În loc să repete această propunere, Yoon ar trebui acum să o retragă.

Kim ar fi avut dreptate când a spus că americanii vor să determine Nordul să „renunțe” și să „elimine armele nucleare”, dar ar fi greșit când a spus că vor „în cele din urmă să ne doboare regimul”, citează publicația THE HILL.

Ce s-ar întâmpla fără Kim?

Distrugerea regimului Kim ar putea aduce un haos cu rezultate imprevizibile, inclusiv posibila ascensiune a unui nou lider care ar putea merge dincolo de retorică și să tragă efectiv rachete nucleare spre Sud. În loc să încerce să „slăbească puterea de a exercita autoapărarea”, așa cum a spus Kim că fac SUA, America și Coreea de Sud trebuie să facă mult mai mult pentru a se asigura că sunt capabile să respingă rapid agresiunea nord-coreeană.

Având în vedere aceste informații, Washingtonul și Seulul ar trebui să denunțe cu fermitate legea adoptată de Adunarea Supremă Populară a Nordului, care autorizează un „atac nuclear automat” la originea oricărui impuls al Nordului. Aceeași lege a legalizat „comanda monolitică” a lui Kim, cu „puteri decisive” asupra armelor nucleare, un alt mod de a spune că este gata să inițieze un război nuclear.

Cât de mare este puterea lui Kim

Kim a avut întotdeauna puterea totală, dar, în mod evident, a simțit nevoia să o întărească în timp ce Yoon strânge alianța Sudului cu Washingtonul. Forțele americane și sud-coreene au finalizat primele exerciții pe teren din ultimii cinci ani, iar Yoon și miniștrii săi au amestecat discuțiile dure cu oferte de negociere pe care Coreea de Nord le-a respins cu fermitate.

La o reuniune a ofițerilor militari și a oficialilor din zeci de țări, Shin Beom-chul, viceministrul sud-coreean al Apărării, a declarat că „nu ar fi o surpriză” dacă Coreea de Nord ar efectua cel de-al șaptelea test nuclear.

„Amenințarea actuală nu este doar pentru Coreea, ci pentru întreaga lume”, a declarat Shin la Dialogul anual de apărare de la Seul. „Ar trebui să existe consecințe grave”, a spus el.

Amenințarea, doar o iluzie?

Acest lucru nu se va întâmpla, cel puțin dacă judecăm după remarcile lui Alison Hooker, un consilier cheie în privința Coreei de Nord în administrația Trump, acum la American Global Strategies: „Strategia noastră de a întări cooperarea internațională este foarte greu de implementat”, a spus ea. „Capacitatea comunității internaționale de a da un răspuns puternic este neclară”. În mod ciudat, a spus ea, „nici măcar nu este clar dacă un al șaptelea test nuclear va fi șocant”.

Se speră acum ca marile discuții privind răspunsul pentru Coreea de Nord nu vor fi inutile. Americanii și sud-coreenii ar trebui să fie pregătiți să acționeze rapid, decisiv, împotriva oricăror semne reale de amenințări nord-coreene împotriva Sudului. Remarcile lui Kim, împreună cu noua lege nord-coreeană care autorizează oricând o lovitură împotriva Sudului, arată pericolul tot mai mare care se arată.