Info

Europarlamentarul Cristian Bușoi, despre relația României cu Coreea de Sud. „Am discutat despre un parteneriat în domeniul nuclear”

Centrala nucleară Turcia Sursa foto Wall-Street.ro
Sursa foto Wall-Street.ro

Deputat în Parlamentul European și membru al PNL, Cristian Bușoi, a postat pe pagina sa de Facebook un comunicat de presă legat de colaborarea dintre România și Coreea de Sud, în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie în vederea unui parteneriat în domeniul energiei nucleare.

„Am discutat cu premierul Coreei de Sud despre oportunitatea de colaborare între România și Coreea în domeniul nuclear, al bateriilor și de captare a carbonului. Conduc zilele acestea o Delegație a Parlamentului European în Coreea de Sud, în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie. Agenda de lucru include o serie de întâlniri la nivel înalt, dar și cu reprezentanți ai industriei și companiilor europene care au activitate în Coreea.

În marja acestei vizite am discutat, astăzi, împreună cu colegii mei, cu premierul Coreei de Sud, Han Duck-soo despre un parteneriat între UE și Coreea în domeniul semiconductorilor și al energiilor curate și despre întărirea relațiilor bilaterale. Și UE și Coreea sunt decise să facă toate eforturile necesare pentru a accelera tranziția către un sistem energetic curat. Aceasta este soluția atât pentru atingerea țintelor climatice pe care le avem, cât și pentru atingerea independenței energetice, în cazul Europei.

În timpul discuțiilor, premierul Coreei de Sud a subliniat și dorința țării sale de a investi în sistemele nucleare de energie și de a colabora cu țările din Uniunea Europeană, care sunt interesate să dezvolte proiecte în acest domeniu.

România, cu oportunitățile sale foarte mari pe care le oferă în domeniul energiei, ar putea avea un beneficiu clar din parteneriate concrete cu industria sud-coreană pentru a atrage investiții în domeniul bateriilor și tehnologiilor de captare a carbonului” a declarat Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European în mediul online.

Diversificarea surselor de energie, o necesitate

Cristian Bușoi promovează tranziția României către un sistem energetic bazat pe energie nucleară, cea mai puțin invazivă pentru mediu, dar și o sursă care poate aduce independent energetică a României.

În contextul crizei energetice provocate de războiul dintre Rusia și Ucraina, alături de refuzul Rusiei de a mai furniza cantitatea de gaze naturale necesară pentru Europa, România caută să își diversifice sursele de energie, chiar dacă gazul va rămâne în continuare o sursă importantă de energie.

Europarlamentarul a declarant anterior că există deja discuții la nivelul UE:

Nu vom putea înlocui cu totul şi cu totul gazul şi gazul trebuie să rămână o importantă sursă de energie pentru tranziţie şi aici discutăm despre diversificarea surselor. Sunt discuţii avansate cu partenerii tradiţionali ai Uniunii Europene de a creşte cantităţile. Nu va fi o soluţie pentru doar următorii câţiva ani. Sigur că trebuie să facem stocuri pentru această iarnă, să avem depozitele pline. Dar este o soluţie pentru ca cel mai târziu în 2027 să nu mai existe import de gaz din Rusia către Uniunea Europeană.”, conform Bursa.ro.