Infofinanciar > Lumea la zi > The Hill: Donald Trump devine tot mai agresiv! Presat de anchete, fostul președintele SUA instigă la violențe
Lumea la zi

The Hill: Donald Trump devine tot mai agresiv! Presat de anchete, fostul președintele SUA instigă la violențe

Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite, Sursa foto People
Sursa foto: People

Supus unei presiuni tot mai mari din partea anchetatorilor statali și federali, fostul președinte Donald Trump și-a intensificat retorica violentă în această săptămână, sporind tensiunile în timp ce procurorii cântăresc dacă să depună sau nu acuzații penale și stârnind critici ascuțite din partea democraților, care avertizează asupra unui nou 6 ianuarie.

În mai multe postări pe rețelele de socializare din ultimele două zile, Trump a părut să-l amenințe pe procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg (D), cu o bâtă de baseball și a avertizat că orice acuzații aduse împotriva sa ar putea duce la „potențiale moarte și distrugere” în întreaga țară.

Mesajele au fost remarcabil de directe, chiar și pentru o figură cu o lungă istorie de promovare a violenței, și au dus la noi avertismente din partea criticilor lui Trump, potrivit cărora fostul președinte agravează ostilitățile partizane și inflamează neliniștea națională.

Conexiunea dintre atacurile lui Trump și masacrul de la Waco

„Este periculos și, în mod evident, este un semn că presiunea momentului ajunge la el”, a declarat reprezentantul Bennie Thompson (D-Miss.), care a condus comitetul Camerei Reprezentanților care a investigat atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.

„Am speranța că nu îl vor lua la propriu”, a adăugat Thompson, referindu-se la susținătorii lui Trump. „Știți, mulți dintre acești oameni care au venit la Washington pe 6 ianuarie au venit la invitația lui și, în timp, el i-a transformat în arme pentru a ataca Capitoliul. Și acesta este același tip de înarmare – dus la un alt nivel”.

Îngrijorările sosesc chiar înainte ca Trump să organizeze primul său miting de campanie din 2024, sâmbătă, în Waco, Texas, la exact 30 de ani după ce a avut loc un conflict soldat cu morțil între forțele de ordine federale și Branch Davidians, un cult apocaliptic condus de David Koresh, la periferia orașului. Asediul s-a încheiat cu un incendiu masiv care a cuprins complexul sectei, a provocat moartea a zeci de adepți și a devenit de atunci un strigăt de mobilizare a celor care văd guvernul ca pe o forță abuzivă care calcă în picioare libertățile individuale.

Unii legislatori văd o legătură între retorica din ce în ce mai violentă a lui Trump și alegerea lui Waco pentru a-și lansa campania. „Acest comentariu și faptul că se află [la] locul în care a avut loc o activitate fanatică cu mult timp în urmă în Texas, este într-adevăr o combinație periculoasă”, a declarat vineri, la Capitoliu, reprezentantul Lloyd Doggett (democrat din Texas). „Am văzut răul pe care îl poate provoca chiar aici, în această clădire. Și, ca de obicei, este vorba doar despre Donald Trump; nu este vorba despre siguranța și securitatea familiilor din Texas și din întreaga țară.”

Acuzațiile aduse fostului președinte SUA

Donald Trump se confruntă cu o serie de anchete penale privind comportamentul său, inclusiv rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020 și descoperirea de documente clasificate la Mar-a-Lago, reședința sa de vacanță din sudul Floridei.

Dar cazul din Manhattan este cel mai vechi, bazat pe o plată de bani pentru tăcere către o actriță de filme pentru adulți chiar înainte de alegerile din 2016, iar Bragg a dat semnale recente că o punere sub acuzare a lui Trump ar putea fi iminentă.

Trump a recunoscut că i-a rambursat lui Michael Cohen, fostul său avocat și aranjor, suma de 130.000 de dolari pe care Cohen i-a plătit inițial lui Stormy Daniels în schimbul tăcerii acesteia în legătură cu o presupusă aventură cu Trump cu un deceniu înainte – o aventură pe care Trump o neagă. Dar echipa sa de apărare a declarat că plata a fost făcută pentru a-și păstra căsnicia, nu în scopuri legate de campania sa politică.

Întorcându-se pe rețelele de socializare la sfârșitul zilei de joi, Trump a intensificat atacurile deja aprinse la adresa lui Bragg, într-un caz împărtășind o pereche de fotografii alăturate: una cu procurorul, cealaltă cu fostul președinte ținând în mână o bâtă de baseball. Câteva ore mai târziu – vineri, imediat după ora 1.00 dimineața – președintele a postat un alt mesaj pe contul său de pe Truth Social, avertizând asupra unei reacții violente dacă Bragg depune plângere.

„Ce fel de persoană poate acuza o altă persoană, în acest caz un fost președinte al Statelor Unite, care a obținut mai multe voturi decât orice președinte în exercițiu din istorie, și principalul candidat (de departe!) la nominalizarea Partidului Republican, de o crimă, când este cunoscut de toată lumea că NU a fost comisă nicio crimă și, de asemenea, se știe că potențialul de moarte și distrugere într-o astfel de acuzație falsă ar putea fi catastrofal pentru țara noastră?”, a scris Trump. „De ce și cine ar face un astfel de lucru? Doar un psihopat degenerat care urăște cu adevărat SUA!”

Democrații critică declarațiile, republicanii – ezită

Mesajul a atras denunțuri imediate din partea criticilor lui Trump, majoritatea democrați, care și-au exprimat îngrijorarea că ar putea servi drept un apel la violență pentru unii membri ai bazei conservatoare a lui Trump, dintre care mii au luat cu asalt Capitoliul în urmă cu doi ani la îndemnul său.

„Trump a reușit să transforme GOP-ul lui Lincoln într-un cult mesianic și periculos al personalității”, a declarat reprezentantul Jamie Raskin (D-Md.), care a condus a doua punere sub acuzare a lui Trump după atacul din 6 ianuarie. „[El] știe cum să activeze cele mai violente și instabile elemente ale adepților săi. Iar acest tip de retorică, aceasta servește drept incitare pentru cele mai furioase și mai nebunești părți ale bazei sale.”

Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries (D-N.Y.), a declarat vineri că „retorica lui Trump este nesăbuită, reprobabilă și iresponsabilă”. „Este periculoasă și, dacă o ține tot așa, va face ca cineva să fie ucis”, a spus Jeffries. Alți critici ai lui Trump au făcut un pas mai departe, sugerând că este posibil ca comentariile sale să fi încălcat, ele însele, legea.

„Amenințarea unui procuror este o infracțiune în New York. De fapt, mai multe infracțiuni”, a scris pe Twitter Norm Eisen, consilier al democraților în prima punere sub acuzare a lui Trump și autor în ambele cazuri. Eisen a indicat inclusiv hărțuirea, amenințarea și urmărirea. „Și asta doar pentru început”, a spus el.

De cealaltă parte a culoarului, republicanii au fost mult mai puțin dispuși să se ia la trântă cu fostul președinte, conducător al taberei incipiente a Partidului Republican care se luptă pentru Casa Albă în 2024.

Kevin McCarthy a evitat întrebările legate de comentariile lui Trump despre „moarte și distrugere”, iar reprezentantul Jim Jordan (R-Ohio), un aliat apropiat al lui Trump, a declarat unui reporter NBC că nu a putut citi comentariile fără ochelari.

Alții au luat măsuri pentru a condamna orice discuție despre violență, deși fără a-l critica direct pe Trump. „Nu aprob violența politică”, a declarat liderul majorității din Camera Reprezentanților, Steve Scalise (R-La.). „Nu am văzut aceste declarații”, a continuat el, „dar, în general, am fost foarte deschis pentru că se referă doar la violența politică în general”, potrivit thehill.com.