Infofinanciar > Lumea la zi > THE HILL: Cum s-a întors imperiul media al lui Murdoch împotriva lui Trump în 2022
Lumea la zi

THE HILL: Cum s-a întors imperiul media al lui Murdoch împotriva lui Trump în 2022

Donald Trump, Sursă foto: CNN
Sursă foto: CNN

O relație din ce în ce mai tensionată între fostul președinte Trump, Fox News și restul imperiului mediatic al lui Rupert Murdoch, care se construiește de luni de zile, a ajuns la un punct culminant în săptămânile care au urmat alegerilor de la jumătatea mandatului.

Este o ruptură care este urmărită îndeaproape în cercurile politice și mediatice, având în vedere puterea pe care Fox News și alte entități media deținute de Murdoch o au în potențiala modelare a cursei pentru nominalizarea prezidențială republicană în 2024.

Fox News îi pune piedici lui Trump

Trump a montat deja o nouă cursă pentru președinție, dar multe dintre agențiile de presă ale lui Murdoch fie îl critică direct pe Trump, fie cochetează cu alți lideri politici.

Iar acest lucru ar putea dăuna noii candidaturi a lui Trump la Casa Albă, care are deja un început anevoios pe fondul criticilor aduse de alți republicani la adresa sa.

„Superputerea lui Trump este că primește toată acoperirea. Asta nu se mai întâmplă. Fox nu îl acoperă 24 de ore pe zi”, a declarat la începutul acestui an pentru The Hill Daniel Cassino, un expert media care a scris o carte în 2016 despre influența Fox asupra politicii americane. „Deci, se pare că acest lucru duce la frustrarea faptului că el nu mai domină Fox așa cum o făcea înainte”, potrivit The Hill.

Trump a putut conta în mod obișnuit pe mai multe gazde importante de la Fox News, precum și pe editorialiști de la New York Post și Wall Street Journal, toate deținute de Murdoch, în timpul președinției sale, pentru o acoperire de susținere sau cel puțin simpatică a administrației sale și pentru atacuri regulate împotriva dușmanilor săi politici.

Dar, pe măsură ce primul său mandat se apropia de final, Trump a devenit din ce în ce mai vocal cu privire la frustrările sale față de Murdoch.

Lucrurile au ajuns la un punct culminant și în noaptea alegerilor din 2020, când Fox a fost prima rețea care a sunat în Arizona pentru Joe Biden, o decizie care l-a înfuriat pe Trump și care a dus la un efort al oficialilor din campania sa de a determina Fox să revină asupra apelului.

Fox, principalul formator de opinie

După ce Trump a refuzat să cedeze, lansând afirmații nefondate privind frauda electorală, se pare că Murdoch a ajuns la un punct de ruptură cu Trump, care s-a plâns direct mogulului media în legătură cu apelul din Arizona.

În cele din urmă, Murdoch a ajuns să se distanțeze de Trump în public.

„Este crucial ca conservatorii să joace un rol activ și energic în această dezbatere, dar acest lucru nu se va întâmpla dacă președintele Trump rămâne concentrat asupra trecutului”, a declarat Murdoch în remarcile făcute la o întâlnire anuală a acționarilor News Corp. la câteva zile după alegeri. „Trecutul este trecut, iar țara se află acum într-o competiție pentru a-și defini viitorul”.

Doi ani mai târziu, observatorii media și politici remarcă faptul că tonul cu privire la Trump din partea unor publicații precum Journal și Post s-a schimbat în mare măsură.

În ultimele luni, punctele de vânzare ale lui Murdoch au transmis mesajul că „îl văd pe Trump mai mult ca pe o ancoră decât ca pe un colac de salvare în ceea ce privește tipul de politică pe care le-ar plăcea să o vadă”, a declarat Tobe Berkovitz, profesor asociat emerit de publicitate la Universitatea din Boston.

Fox rămâne cea mai bine cotată rețea de cablu, un studiu recent arătând că este urmărită de o parte mai mare de democrați și independenți decât alte rețele, un produs secundar al cotei sale de audiență supradimensionate.

„Există o șansă bună ca Fox News să mențină, indiferent de orice relație directă cu Trump, opinia că principalul său consumator este unul care vrea să audă lucruri bune despre republicani și lucruri rele despre democrați”, a declarat Josh Pasek, profesor asociat de comunicare și media la Universitatea din Michigan. „Dacă vă uitați la ceea ce este pe Fox News, sunt multe din aceleași lucruri care erau pe Fox News înainte de Trump”.

Murdoch a făcut și alte mișcări care au telegrafiat o părere tot mai rece despre fostul președinte.

În luna septembrie a anului trecut, l-a angajat pe bombasticul prezentator de televiziune britanic Piers Morgan, care s-a certat în mod public cu fostul președinte, pentru a prezenta o emisiune la postul britanic TalkTV și pentru a scrie rubrici regulate pentru Post.

De asemenea, Fox News a încetat să mai difuzeze integral mitingurile și discursurile lui Trump după ce președinția sa a luat sfârșit. O excepție a fost în noiembrie, când fostul președinte a organizat un eveniment la Mar-a-Lago, anunțând o candidatură la Casa Albă în 2024.

Trump, acid la adresa lui  DeSantis

De asemenea, complicând relația lui Murdoch cu Trump este și apariția guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, a cărui victorie zdrobitoare la guvernare în acest an a stârnit un titlu țipător în ediția tipărită a New York Post a doua zi după alegerile parțiale, declarându-l pe DeSantis „DEFUTURE”.

Acoperirea pozitivă a lui DeSantis în presa lui Murdoch pare să-l irite pe Trump.

În iulie, fostul președinte a criticat programul matinal emblematic al Fox, „Fox & Friends”, spunând că a „trecut în partea întunecată” după ce gazdele sale au vorbit despre un sondaj care arăta că alegătorii îl favorizează pe DeSantis în detrimentul lui Trump.

Fox angajează în continuare o serie de colaboratori și experți care fie au făcut parte din administrația Trump, fie au fost apropiați de fostul președinte, cum ar fi Kellyanne Conway, Kayleigh McEnany și Larry Kudlow.

Unii experți de la Fox care au fost susținători loiali ai fostului președinte nu s-au oprit în a-l învinovăți pe acesta pentru recenta serie de pierderi ale Partidului Republican, exprimându-și în schimb frustrarea față de conducerea republicană de la Washington, D.C. Acest lucru este un ecou al lui Trump, care i-a criticat și el pe liderii Partidului Republican, precum liderul minorității din Senat, Mitch McConnell (Ky.).

Mass-media nu mai are nevoie de Trump

„Se pare că pierde ceea ce obișnuia să fie controlul său de fier asupra Partidului Republican și are încă un nucleu dur de susținători care îi vor urma indiferent de situație, dar mulți dintre cei 74 de milioane de oameni care l-au votat în 2020 au fost opriți”, a declarat Stuart Varney, gazda Fox Business, în emisiunea sa din această lună.

„Trump nu folosea mass-media la fel de mult cum mass-media îl folosea pe el”, a declarat Yphtach Lelkes, profesor asociat la Annenberg School for Communication de la Universitatea din Pennsylvania. „Și că el nu mai este la fel de util pentru aceste companii media, așa că au trecut mai departe”.

Trump și Murdoch s-au mai dușmănit înainte, iar Trump și-ar putea vedea norocul politic crescând din nou. Acest lucru îi determină pe unii observatori să creadă că cei doi ar putea lăsa diferențele deoparte dacă acest lucru devine reciproc avantajos.

„Odată ce mai mulți candidați vor sări în lupta pentru primare și vor împărți votul anti-Trump, statutul de lider al lui Trump se va consolida – iar Fox News își va aminti de ce l-a zdrobit pe Trump de la bun început”, a scris Thomas Gift, profesor asociat și director al Centrului pentru politica americană de la University College London, într-un editorial recent pentru The Hill.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.