Infofinanciar > Lumea la zi > The Guardian. Britanicii, întrebați dacă vor jura credință regelui Charles al III-lea: ”Nu am auzit niciodată de ceva atât de ridicol”
Lumea la zi

The Guardian. Britanicii, întrebați dacă vor jura credință regelui Charles al III-lea: ”Nu am auzit niciodată de ceva atât de ridicol”

Charles al III-lea Sursă foto: AFP
Sursă foto: AFP

Membrii publicului care asistă la încoronarea de sâmbătă a regelui Charles vor fi invitați să jure credință monarhului într-un „cor de milioane de voci”.  Oameni din Marea Britanie și din străinătate vor fi invitați să ia parte la această declarație care înlocuiește omagiul tradițional al egalilor. Deși unii au salutat mișcarea, alții și-au exprimat nedumerirea.

De la cei care o văd ca pe un anacronism la cei care se gândesc să se alăture, cititorii englezi de la The Guardian și-au împărtășit opiniile despre jurământul de credință.

„Incredibil de prost gust în timpul unei crize a costului vieții”

„Cred că este incredibil de dezagreabil și că nu este de bun gust. 100 de milioane de lire sterline din banii contribuabililor se duc în această „ceremonie” în timp ce suntem într-o criză a costului vieții. Cei mai mulți dintre noi suferă și vor continua să sufere financiar în timp ce el este încoronat. Aceasta arată doar cât de detașați sunt.

Cred că, din punctul de vedere al generației mele, nu ne-ar putea interesa mai puțin să jurăm credință unui monarh. Nu ne pasă de ei, sunt un simbol opresiv dintr-o epocă trecută și, după părerea mea, ar trebui să fie abolit. Până atunci ne lipsește o democrație adevărată.”, a declarat Jake Pocklington, 20 de ani, șofer de livrări și muzician în Nottinghamshire.

„O relicvă a unui trecut colonial violent”

„Cred că monarhia este o instituție incongruentă care nu are alt scop decât acela de relicvă a unui trecut colonial violent, cu cât mai repede lăsată în urmă, cu atât mai bine, mai ales pentru generația viitoare a lumii. Cu cât ne agățăm mai puțin de aceste instituții parazite, cu atât avem mai multe șanse să reconciliem nedreptățile istorice și să mergem mai departe.

Cred că există un mesaj surd pentru țările Commonwealth-ului. ‘Sărbătoriți și reînnoiți nostalgia noastră personală față de imperiu, chiar dacă priviți spre un viitor în care moștenirea violentă lăsată de noi este doar a voastră pentru a o aborda”, a transmis şi Tanni Mukhopadhyay, 51 de ani, consultant independent și profesor adjunct în Toronto.

”Cred că și-a făcut-o cu mâna lui”

„Nu aș putea să-mi scot cuvintele nici cu forța din gură. Într-o bună zi, aș putea să râd isteric de toată povestea asta. Vorbim despre privilegii și drepturi nealeși.

Am fost pur și simplu îngrozită, nu am auzit niciodată de ceva atât de ridicol și de supra-privilegiat. Totul este atât de greșit în această privință. Nu-mi venea să cred că se aștepta ca oamenii să facă asta. Cred că și-a făcut-o cu mâna lui, oamenii nu vor mai continua să îl admire. Cred că asta a fost, a mers prea departe. Pentru mine, probabil că a fost un lucru bun, cred că i-a făcut pe oameni să se gândească: „Sper că glumești”.”, a spus Barbara Hinds, 77 de ani, profesoară pensionară din Essex.

„Monarhia ar trebui să se reducă drastic”

„Mă simt dezgustată. Într-un moment în care monarhia ar trebui să se reducă drastic, iată că ni se cere să jurăm credință nu doar regelui, ci și moștenitorilor acestuia. Pentru noi, cei care suntem scoțieni, acest lucru este ca și cum ne-am freca sarea pe răni. Ne [amintește] de incapacitatea noastră continuă de a ne desprinde de ineficiența guvernului Westminster”.

„Nu sunt împotriva monarhiei, dar acum este atât de învechită încât ar trebui să încerce să adopte un profil foarte scăzut. Cheltuielile uriașe ale acestei încoronări sunt în contrast șocant cu experiențele de zi cu zi resimțite de întreaga populație”, a adăugat Helen Robertson, pensionară din Scoția, potrivit The Guardian.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.