Infofinanciar > Lumea la zi > După încoronarea lui Charles, monarhia va fi slăbită? Ce spune Prințesa Anne despre această nouă era în care va intra Marea Britanie
Lumea la zi

După încoronarea lui Charles, monarhia va fi slăbită? Ce spune Prințesa Anne despre această nouă era în care va intra Marea Britanie

Charles și Prințesa Anne Sursa foto Vanity Fair
Sursa foto Vanity Fair

Sora regelui Charles al III-lea, Prințesa Anne, pune sub semnul întrebării viziunea fratelui ei despre o instituție redusă, într-un interviu acordat unui post de televiziune canadian înainte de încoronare. Viitorul rege va fi încoronat weekend-ul următor, însă acesta a ținut să spună câteva cuvinte despre o posibilă „restrângere” a monarhiei.

Totuși, prințesa Anne a declarat că, în opinia sa, o monarhie redusă nu este „o idee bună”.

La ce se referă exact „restrângerea monarhiei”?

Într-un interviu rar de la Palatul St Jamed din Londra, ea a declarat pentru postul canadian de știri CBC News că ideea de a reduce instituția a fost propusă inițial „atunci când erau mai mulți oameni în jur”:  „Nu pare o idee bună din punctul meu de vedere, aș spune eu. Nu sunt foarte sigură ce altceva putem face”.

Au existat informații potrivit cărora regele, care va fi încoronat sâmbătă, intenționează să reducă numărul de membri ai familiei regale care lucrează și mărimea personalului său, pentru a reduce costurile monarhiei.

Întrebată despre întrebările legate de relevanța monarhiei în prezent, Prințesa Anne, în vârstă de 72 de ani, a declarat: „Nu este o conversație pe care aș avea-o neapărat. Cred că este perfect adevărat că este un moment în care trebuie să ai această discuție”. Ea a adăugat că monarhia oferă un grad de stabilitate care este „destul de greu de obținut în alt mod”.

Acum rege, vor exista și alte schimbări pe plan personal?

Aceasta a spus că nu crede că vor exista schimbări în ceea ce îl privește pe Charles după ce va deveni rege. Ea este de părere că angajamentul fratelui ei față de serviciul public „va rămâne” același și după încoronare.

„Știi ce primești, pentru că a exersat puțin și nu cred că se va schimba. Știți, el este angajat la nivelul său de serviciu și asta va rămâne adevărat”, a declarat ea pentru postul de televiziune partener al BBC din Canada.

Ea a adăugat că domnia regelui va aduce o „schimbare” în modul în care restul familiei regale îl sprijină pe monarh.

„Mama mea a fost regină pentru o perioadă foarte lungă de timp. Și, deși știi într-un fel că acest lucru s-ar putea întâmpla, nu te gândești prea mult la asta – nu în ultimul rând pentru că monarhia este despre continuitate. Pentru noi ceilalți, este mai mult o chestiune de: „OK, trebuie să ne schimbăm modul în care susținem. Și asta este ceea ce trebuie să facem”, a continuat aceasta, conform telegraph.co.uk.

Prințesa va călători călare în Ziua Încoronării, în spatele regelui și reginei, în calitate de „Gold-Stick-in-Waiting”.

Gold-Stick-in-Waiting avea anterior sarcina de a-l proteja pe monarh ca „ofițer de protecție apropiată” original, dar acum este un rol ceremonial.

Iar prințesa a glumit spunând că a fost fericită să accepte rolul, în parte pentru că rezolvă problema cu ce va purta în Ziua Încoronării. „Așa că am acceptat, nu în ultimul rând pentru că îmi rezolvă problema vestimentației”, a spus ea