Infofinanciar > Info > Test drive: Noul BMW X1, la drum. Ce schimbări au adus bavarezii noii generații a acestui model
Info

Test drive: Noul BMW X1, la drum. Ce schimbări au adus bavarezii noii generații a acestui model

BMX X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur
Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

Și seria test-drive-urilor continuă. O nou weekend, o nouă mașină. Cam așa am putea să vorbim despre aceste articole. Cred că acestea încep să devină un serial interesant și o frumoasă dependență, însă una care te face să fii liber. Sună destul de interesant cum am început nu? Ei bine, de data aceasta, am avut pe mână, dacă se poate spune așa noul BMW X1. Mi-am dorit să testez această mașină de ceva timp și iată că am și reușit.

Aș putea să încep prin a vă spune de ce mi-am dorit atât de mult să fiu la volanul acestei mașini. Ei bine, este un autovehicul care m-a fascinat încă de la prima generație din 2009. De ce? Răspunsul este unul simplu: BMW X1 era cel mai mic SUV din portofoliul bavarezilor. De asemenea, acesta se adresa unei game mult mai largi de clienți datorită dimensiunilor reduse, eficienței crescute, dar și prețului extrem de accesibil. Dacă stăm să ne gândim, modelul X1 chiar a făcut istorie mai ales că acesta a fost unul dintre cele mai vândute modele din gama BMW.

Câțiva ani mai târziu, în 2015, apare cea de-a doua generație care vine cu o schimbare majoră și anume, adoptarea platformei modulare UKL2, ce permitea noului model de la vremea respectivă să aibă tracțiune față.

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

A treia generație de X1

În vara anului trecut, cei de la BMW prezentau cea de-a treia generație X1, una care se adaptează și mai mult noilor nevoi ale oamenilor.

Dacă am terminat cu scurta parte de istorie, propun „să intrăm în pâine” și să vorbim despre noul BMW X1. Acest model este disponibil pe două motorizări pe benzină și două motorizări diesel. Toate sunt cuplate la o transmisie Steptronic cu șapte trepte și dublu ambreiaj.

Autovehiculul nostru de test-drive a fost un BMW X1 23d. Datorită echipamentelor opționale, dar și culorii caroseriei și a tapițeriei, prețul acestuia depășește ușor valoarea de 67.000 de euro cu TVA inclus. Sinceră să fiu prețul mașinii mi se pare unul corect având în vedere sentimentul pe care ți-l conferă mașina în timpul condusului. 

Consider că ar trebui început cu motorizarea pentru o trecere în revistă, extrem de rapidă. În cazul acestui autovehicul, pentru un nivel de performanță mai înalt, există tehnologia mild-hybrid de 48 de V, tehnologie care se află deja la a doua generație.

Ca și în cazul motorulului pe benzină, diesel-ul are un motor electric integrat în transmisia Steptronic cu șapte trepte. Motorul electric are rolul și de starter-generator. Acesta dezvoltă 19 cai putere și 55 Newton-metru, pe care îi livrează foarte rapid datorită faptului că este integrat în cutia de viteze.

BMX X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

BMX X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

211 cp pentru un SUV

Motorul electric adaugă acei 19 cp la cei 197 cp și cei 400 Newton-metru dezvoltați strict de motorul diesel. Astfel, puterea maximă combinată este de 211cp. Aceste resurse îi permit versiunii să atingă o viteză maximă de 225 km/h.

Acest model utilizează și sistemul mild-hybrid pentru a obține și un nivel înat de eficiență. Consumul acestei mașini este 4,9- 5,3 la 100 de km. Automat, pentru consum redus se implică și sistemul mild-hybrid, care preia o parte din sarcinile motorului și susține și funcția de costing ( nr. oprirea temporară a motorului în timpul rulării, când propulsorul nu este solicitat). 

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

Mult mai multe dotări standard pentru X1 pentru că este… premium

Modelul standard al BMW X1 pornește în România de la prețul aproximativ de 47.000 de euro cu TVA inclus. Ceea ce trebuie spus în acest caz este faptul că mașina vine cu un pachet de bază destul de bogat, printre care se află: sistemul de navigaţie BMW Maps, climatizarea automată inteligentă în două zone, un senzor de ploaie cu activare automată a farurilor, un număr mult mai mare de sisteme de asistare a condusului comparativ cu vechea generație. Toate acestea poziționează noul model la clasa premium, fără îndoială.

Ce trebuie menționat aici, neapărat, este faptul că opțiunile și posibilitățile de personalizare pentru noul BMW X1 sunt infinite pentru că pe site-ul bavarezilor, fiecare persoană își poate customiza mașina după preferințe, pentru că are de unde alege: un număr extrem de mare de culori, de linii de echipare și de componente. Astfel, fiecare își poate construi mașina visurilor. 

BMX X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

BMX X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

Personal, acest lucru mi se pare de-a dreptul genial deoarece un cumpărător nu este obligat să cumpere o opțiune pe care nu și-o dorește, cu toate că aceasta a fost inclusă de cei care au conceput mașina. Evident, cu fiecare nouă opțiune adăugată și prețul va crește, însă toate acestea sunt realizate pentru a oferi șoferului un condus mult mai plăcut.

Noul design duce spre avangardism

Bun, dacă am terminat cu detaliile tehnice, spun că este timpul pentru o acorda un moment de mulțumire bavarezilor care continuă să facă unele dintre cele mai frumoase mașini din lume pentru că acest autovehicul este splendid. 

Acest nou design este unul mult mai proeminent decât cel de la doua generație și poate căpăta extrem de ușor ideea de avangardism. Aceasta conferă șoferului o experiență autentică în timpul condusului zilnic, dar și în timpul călătoriilor mai lungi. 

BMX X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

BMX X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

Modelul nostru a fost xLine, lucru ce a intensificat, prin elementele de design, dimensiunile mărite, care includ, de altfel, și protecție stilistică a caroseriei inferioare. 

Toate modelele standard dispund de jante de 17 inch, din aliaj ușor. Totuși, acestea pot fi schimbate în funcție de preferințele cumpărătorului. Pentru prima dată, cei de la BMW au făcut posibilă dispunerea de jante de 20 inch BMW Individual pe acest model. Pentru această opțiune se adaugă la prețul de bază 1.948 de euro cu TVA inclus.

Partea frontală a noului model conferă o prezență puternică, în special prin intermediul grilei mai mare, cu o formă aproape pătrată, care integrează și panoul ce protejează radarul de asistare a condusului. Trebuie menționat faptul că acesta este primul model X1 al bavarezilor care include noul design al luminilor „Angel lights” tipic BMW. Acum luminile sunt sub forma literei „L”, dar întoarsă și conțin niște detalii speciale, care transmis ideea de mici cristale. Poate fi observată în imaginile de mai jos diferența dintre generații.

BMW X1 2019, Sursa foto Edmunds

BMW X1 2019, Sursa foto: Edmunds

Din lateral se poate observa cum linia plafonului este lăsată înspre partea din spate. Lățirea atât în spate cât și în față asigură o stabilitate și mai bună când vine vorba despre condusul dinamic. 

De asemenea, un alt punct interesant în ceea ce privește noul design este dat de mânerele portierelor care sunt, acum, la nivelul caroseriei, lucru ce contribuie la aerodinamica modelului.

În partea din spate se remarcă stopurile care sunt puternic reliefate, asemeni altor modele realizate de germani. 

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

Noul design este unul care atrage, cu siguranță, însă culoarea oferă un touch personal al celor de la BMW. În catalogul bavarezilor este un număr impresionant de nuanțe pentru caroseria mașinii din care cumpărătorii pot alege exact nuanța care li se potrivește. Modelul nostru de test drive a fost vopsit într-un portocaliu Utah, care a oferit o altă imagine asupra acestui design nou. Prețul pentru această culoare a fost de aproximativ 900 de euro TVA inclus. 

Mai mult spațiu

Interiorul este cu mult peste față de cel de la generația anterioară. Acum a fost integrat ansamblul BMW Curved Display, dar și sistemul de operare iDrive, care a ajuns la cea de-a opta generație. Acum, mult mai multe funcții sunt prin comenzi tactile, deoarece a fost eliminată o bună parte a butoanelor fizice.

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

De asemenea, trebuie spus aici că de pe cotiera plutitoare cu panou de control integrat a fost eliminată rotița de control multi-media. Personal, nu pot spune ca apreciez neapărat acest lucru deoarece era mult mai la îndemâna șoferului decât atingerea directă a ecranului. Totuși, acest lucru ține de gustul personal.

Scaunele sunt sunt disponibile în două variante: tapițerie Sensatec perforată sau piele Vernasca. Modelul nostru a avut Piele Vernasca Oyster Negru, care a mai adăugat la preț încă 1.333 de euro TVA inclus. 

Ideea de premium este susținută clar și de interiorul mașinii deoarece opțiunile pe care le au pasagerii realizează o călătorie mult mai plăcută. Pe lista de opțiuni se regăsesc scaunele sport, regalarea electrică a acestora cu funcție de memorie, dar și suport lombar, inclusiv funcția de masaj. 

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

De asemenea au fost aduse noi îmbunătățiri și în ceea ce înseamnă protecție deoarece conceptul integrat de siguranță pasivă are acum și un nou airbag de interacțiune între scaunele din față.

O dată cu generația, au crescut și dimensiunile mașinii, lucru ce înseamnă un adaos de spațiu pentru pasageri și pentru bagaje. Capacitatea portbagajului poate fi mărită de la 540 la maximum 1.600 de litri. Pentru pasagerii din spate sunt disponibile trei locuri de dimensiuni normale, însă acestea au o confortabilitate mult mai mare comparativ cu alte modele ale bavarezilor. de asemenea, spătarul banchetei poate fi rabatat sau ajustat pentru a extinde capacitatea portbagajului. 

Caracterul premium poate fi îmbunătăţit cu ajutorul caracteristicilor opţionale, cum ar fi pachetul de oglinzi, iluminarea ambientală, trapa panoramică din sticlă şi sistemul de sunet Harman Kardon, opțiuni ce fac șofatul la drum întins mult mai plăcut. 

Cu noul BMW X1 la drum

Și pot spune că acest lucru este total adevărat deoarece am testat mașina pe drumul București-Brașov și a fost o adevărată plăcere condusul, chiar dacă condițiile nu au fost cele mai favorabile. 

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

Mașina are o stabilitate aparte pe drum. De ce spun acest lucru? Ei bine, pe viraje stă mult mult mai bine decât s-ar aștepta cineva, ceea ce este extrem de important. În momentul în care conduci această mașină te simți în siguranță, atât în cazul depășirilor, cât și în cel al condițiilor meteo mai puțin plăcute. 

Ei bine, pe lângă toți senzorii pe care îi are această mașină, ea dispune și de unii mai inteligenți. Astfel, aceștia nu te ajută doar în momentul în care ai mașină în față și încetinește, când pune mașina frână, ci și în momentul în care te decizi să faci dreapta sau stânga și din față vine o altă mașină sau e un pasager care vrea să traverseze, aceasta pune frână.

Confortul oferit de acest autovehicul face ca șofatul să fie mult mai relaxant chiar și la drumuri lungi. Fără îndoială interiorul a fost unul extrem de bine gândit, având în vedere toate beneficiile pe care i le oferă șoferului la condus. De asemenea, sistemul audio accentuează cele spuse anterior. 

Aș vrea să mai adaug aici și ceva despre parcare. Această mașină este mai mult decât perfectă, în ceea ce privește parcarea sau mai bine zis ieșitul din parcare pentru cei care nu sunt cei mai buni pe acest segment, ca mine. Mașina are un asistent  care ajută în momentul ieșirii dintr-o parcare. Volanul se va învârti singur, iar șoferul nu trebuie să facă altceva decât să pună mașina în marșarier.

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

BMW X1, Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

Personal ador felul în care arată această mașină, felul în care se conduce și felul în care te face să te simți. Această mașină este una fără reproș pentru felul în care merge și pentru toate funcțiile pe care le are. Cu toate că prețul este unul mai mare, ea își merită fiecare cent. Acest model de la BMW trebuie încercat de fiecare în parte pentru a putea simți plăcerea pe care am avut-o și eu în momentul în care am fost la volan.