Infofinanciar > Lumea la zi > Tesla renunță la planurile de mașini low-cost, pe fondul concurenței acerbe a EV-urilor chinezești
Lumea la zi

Tesla renunță la planurile de mașini low-cost, pe fondul concurenței acerbe a EV-urilor chinezești

Model Y cars Tesla
sursa foto: arhiva companiei

Tesla a renunțat la planurile pentru mult-așteptata sa mașină economic. Investitorii se bazau pe acest vehicul pentru a impulsiona creșterea companiei ca producător auto de masă. Constructorul auto va continua să dezvolte robotaxi care se conduc singuri.

Decizia reprezintă o renunțare la un obiectiv de lungă durată pe care șeful Tesla, Elon Musk l-a caracterizat adesea ca fiind misiunea sa principală: mașini electrice accesibile pentru mase. Primul său „master plan”,  pentru companie, din 2006, prevedea fabricarea mai întâi a modelelor de lux, apoi folosirea profiturilor pentru a finanța o „mașină de familie cu costuri reduse”.

Acțiunile Tesla au scăzut cu aproximativ 3% la începutul după-amiezii după raportul Reuters. De atunci, Musk a promis în repetate rânduri un astfel de vehicul investitorilor și consumatorilor.
Cel mai ieftin model actual al Tesla se vinde la un preț de aproximativ 39.000 de dolari în Statele Unite. Vehiculul entry-level, acum dispărut, descris uneori ca Model 2, ar fi trebuit să înceapă de la aproximativ 25.000 de dolari.

Anularea proiectului privind mașinile accesibile vine în contextul în care Tesla și alți producători auto consacrați au fost zguduiți de încetinirea creșterii cererii de vehicule electrice în Statele Unite și Europa și de concurența acerbă din China.