Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiunile cresc în Europa. Danemarca avertizează: „Rusia plănuiește să saboteze infrastructura energetică a țărilor nordice”
Lumea la zi

Tensiunile cresc în Europa. Danemarca avertizează: „Rusia plănuiește să saboteze infrastructura energetică a țărilor nordice”

sursa foto Oxford Global Society
Credit imagine: Oxford Global Society

Presa internațională avertizează asupra unui atac al Rusiei. Moscova ar putea să saboteze infrastructura energetică a Danemarcei, Finlandei, Suediei și Norvegiei. Tensiunile dintre Federația Rusă și aceste țări au devenit mai puternice de când Finlanda a devenit membră NATO. Toate statele vizate sunt membre ale Uniunii Europene (Suedia), Alianței Nord-Atlantice (Norvegia), sau ale amândurora (Finlanda, Danemarca).

Se pare că navele rusești cartografiază infrastructura țărilor nordice, cu care se învecinează la vest. De când Finlanda a intrat în NATO, Federația Rusă împarte o graniță și mai amplă cu Alianța Nord-Atlantică. Printre „navele fantomă” identificate de danezi, se numără și Amiral Vladimirski, o navă din Rusia al cărei scop este, cel puțin în aparență, acela de „cercetare marină”.

Relația dintre Rusia și țările nordice

Totuși, se crede că ea ar fi implicată în activități de culegere și prelucrare a informațiilor, în special în scop militar. Prezența ei a fost identificată în apropiere de peninsula daneză numită Sjællands Odde.

Un jurnalist și un fotograf din partea presei daneze au identificat faptul că „mai mulți bărbați cu fețele acoperite au venit pe punte, inclusiv un bărbat în uniformă care purta o vestă antiglonț înarmat cu o pușcă militară rusă”.

Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, nordicii au fost ținta amenințărilor venite de la Moscova. Finlanda și Suedia au fost descurajate din a deveni membre NATO. Totuși, cele două state au continuat procesul de aderare. Finlanda a reușit să devină al treizeci și unulea membru al Alianței, în vreme ce Suedia negociază cu Turcia. Votul Istanbulului este obligatoriu pentru a se asigura unanimitatea și a i se permite țării scandinave să intre în această înțelegere euro-atlantică.

Amintim că nordicii au oferit ajutor umanitar și financiar susținut Ucrainei. Conform surselor media scandinave, planul Rusiei ar fi acela de a căpăta cât mai multe informații despre posibilii ei adversari, în cazul în care intră în război împotriva lor. Prezența unei nave rusești pe Marea Nordului, în apropiere de Danemarca, ar putea indica inițiativa Rusiei de a afla mai multe informații și de a sabota infrastructura energetică a țării nordice.

Pericolul de la graniță

Conform informațiilor transmise de g4media.ro, ar fi vorba despre sabotarea parcurilor eoliene, precum și a stâlpilor și cablurilor de telecomunicații. O acțiune reușită de atacare a acestora ar putea lăsa regiuni întinse în întuneric, fără internet și cu posibilități reduse de procurare a energiei.

În același timp, Orientul Îndepărtat se simte amenințat de Moscova. În această dimineață, opt bombardiere rusești au zburat deasupra Mării Japoniei. Țara Soarelui-Răsare, la fel ca și vecina și aliata ei economică, Coreea de Sud, au declarat că iau în considerare trimiterea de ajutoare letale Ucrainei. Chiar dacă cele două state au oferit un sprijin financiar constant țării care a fost atacată de Rusia, dar ar fi prima dată când ele ar trimite și susținere pe plan militar.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.