Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiunile continuă! Armata Serbiei, pusă în alertă după noi schimburi de focuri în Kosovo
Lumea la zi

Tensiunile continuă! Armata Serbiei, pusă în alertă după noi schimburi de focuri în Kosovo

Soldați sârbi, Sursă foto: Twitter Nexta
Sursă foto: Twitter Nexta

Autoritățile din Serbia au decis luni să-și pună armata în alertă după ce în ultimele zile au avut loc mai multe focuri de armă şi explozii în Kosovo. Anunțul vine după luni întregi în care au existat tensiuni între cele două state.

„Preşedintele Serbiei (…) a ordonat armatei sârbe să fie la cel mai înalt nivel de pregătire pentru luptă, la nivelul utilizării forţei armate”, a transmis ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic.

Liderul de la Belgrad, Aleksandar Vucic, a decis, de asemenea, să-l trimită pe şeful Statului Major al armatei, generalul Milan Mojsilovic, la graniţa cu Kosovo.

„Situaţia de acolo este complicată”, a declarat Mojsilovic, în timp ce se afla în drum spre Raska, oraș aflat la zece kilometri de granița cu Kosovo.

Este nevoie de „prezenţa armatei sârbe de-a lungul liniei administrative”, a mai adăugat acesta.

Prim-ministra Serbiei, Ana Brnabic, a susținut săptămâna trecută că situaţia din Kosovo este „în pragul unui conflict armat”.

Un nou conflict în Kosovo

Luni, mass-media din Serbia au postat înregistrări video, în care sunt surprinse „lupte” cu focuri de armă din Kosovo. Potrivit presei sârbe, conflictul ar fi început după ce polițiștii kosovari au încercat să înlăture o baricadă.

La scurt timp, serviciul de poliție din Kosovo a dezminţit aceste informații, scrie Digi24.

De cealaltă parte, presa din Pristina (capitala Kosovo) a anunțat că în zona baricadei respective se afla o patrulă a Forţei de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR).

Mai mult, ministrul de interne kosovar, Xhelal Svecla, a susținut că acea patrulă KFOR a fost atacată. Ulterior, oficialii KFOR au anunţat că vor desfășura o anchetă pentru a descoperi ce s-a întâmplat în schimbul de focuri „din 25 decembrie, în apropierea unei patrule a misiunii NATO în Kosovo”.

„Nu au fost răniţi sau pagube materiale”, au mai transmis reprezentanții KFOR.

Situația a escaladat în noiembrie

Tensiunile din Kosovo au început să se acutizeze din data de 10 noiembrie, când sute de sârbi kosovari au început să ridice blocaje rutiere din nordul Kosovo. Aceștia au reușit, în cele din urmă, să „paralizeze” traficul către două puncte de trecere a frontierei cu Serbia.

Prin aceste acțiuni, cei implicați au vrut să protesteze pentru arestarea unui fost poliţist sârb.

De asemenea, ca urmare a acestei decizii a guvernului din Kosovo, sute de poliţişti sârbi integraţi poliţiei kosovare, precum şi judecători, procurori şi alţi funcţionari publici au demisionat în semn de protest.

Ca urmare a acestor evenimente, guvernul de la Priștina a decis să suspende condamnarea polițistului.

Autoritățile din Serbia nu recunosc independenţa fostei sale provincii sudice, Kosovo, populată majoritar de albanezi, proclamată în 2008. De-a lungul timpului, Guvernul de la Belgrad i-a încurajat pe cei 120.000 de sârbi stabiliți în Kosovo să sfideze autorităţile locale, într-un context în care Kosovo vrea să-şi consolideze suveranitatea pe întreg teritoriul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.