Infofinanciar > Info > Mircea Geoană a criticat sistemul de vot din România. „Este cel mai primitiv din toată Europa”
Info

Mircea Geoană a criticat sistemul de vot din România. „Este cel mai primitiv din toată Europa”

mircea geoană
sursa foto: arhiva companiei

Sistemul de vot din România este cel mai rudimentar din întreaga Europă. Afirmația a fostă făcută sâmbătă, 18 mai, de către secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Aceta a ținut un discurs în cadrul Congresului Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului.

„Implicarea în viaţa cetăţii, schimbarea în bine a destinului naţiunii noastre nu se face doar prin participarea la vot. Se face prin implicare şi presiune pusă permanent pe decidentul politic. Pentru că, dacă l-ai votat pe X sau pe Y sau pe Z, indiferent de preferinţa ta politică, în clipa în care tu ai pus ştampila … Apropo, sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. Nu există ţară în Europa în care să ai buletine de vot care să nu fie înseriate, să nu ştii cine le-a tipărit şi automat, de multe ori să nu ştii cine le numără”, a afirmat acesta.

Mircea Geoană a criticat sistemul de vot din România

Geoană spune că din punctul său de vedere, România „nu vrea sau nu poate – de obicei este o combinaţie dintre cele două – nici nu vrea şi nici nu poate să democratizeze în profunzime votul”.

„Vot prin corespondenţă, vot electronic… ce e asta? Nu ştiu să protejez datele? Hai să fim serioşi, avem IT-işti printre cei mai buni din lume”, a completat oficialul.

El i-a încurajat pe cei prezenți să își tragă constant la răspundere reprezentanții.

„Problema este că după ce ai ales pe cineva, obligaţia şi responsabilitatea ta nu se transferă pe umerii celui sau celei pe care l-ai votat. (…) Trageţi-i la răspundere, întrebaţi-i unde se cheltuiesc banii, faceţi petiţii”, a spus Geoană.

Mircea Geoană a vorbit și despre lipsa implicării tinerilor în politică.

„Spui că vrei să faci politică şi automat începe un fel de suspiciune anticipativă. Dar altă profesiune în lume în care să faci schimbare nu e decât prin politică, nu există altceva”.

„Nici Bill Gates, cu fundaţiile lui, nici cel mai mare preşedinte de companie internaţională sau naţională, nimeni nu poate să schimbe lucrurile în profunzime aşa cum o face un om sau o femeie politică responsabil”, a completat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a comentat și asupra locației Congresului Studenților din România. „O clădire pe care, recunosc, mi-a făcut destul de mult bine să n-o mai vizitez în ultimii 15 ani”, a spus el despre Palatul Parlamentului, potrivt Agerpres.