Lumea la zi

Tensiuni între Serbia și Kosovo! UE susține că situația ar putea escalada

Serbia și Kosovo, Sursă foto: Investigative Report
Sursă foto: Investigative Report

Șeful politicii externe a Uniunii Europene a avertizat că există șanse ca situația să escaladeze și să devină violentă, după ce discuțiile de urgență dintre Kosovo și Serbia nu au reușit să rezolve disputa lor de lungă durată privind plăcuțele de înmatriculare auto folosite de minoritatea etnică sârbă din Kosovo.

Pe fondul tensiunilor în creștere dintre vecinii din Balcani, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, i-a invitat luni la Bruxelles pe președintele sârb Aleksandar Vucic și pe prim-ministrul kosovar Albin Kurti pentru discuții de urgență.

„Cele două părți nu au căzut de acord astăzi asupra unei soluții”, a declarat Borrell într-o declarație pentru presă, după opt ore de discuții fără rezultat.

„Cred că există o responsabilitate importantă din partea ambilor lideri pentru eșecul discuțiilor de astăzi și pentru orice escaladare și violență care ar putea avea loc pe teren în zilele următoare”, a mai adăugat acesta.

Kosovo a încercat în acest an să ceară minorității sale sârbe să își schimbe vechile plăcuțe de înmatriculare auto care datează dinainte de 1999, când regiunea separatistă era încă parte a Serbiei. Sârbii din partea de nord a țării s-au opus, uneori violent, dar Kosovo a declarat că va începe să emită amenzi începând de marți.

„Ne așteaptă nopți nedormite”

Borrell a declarat că o propunere a UE ar fi putut evita creșterea tensiunilor. Însă, în timp ce Vucic a acceptat propunerea, Kurti nu a făcut-o, scriu cei de la Aljazeera.

El a adăugat că va informa statele membre ale UE cu privire la „lipsa de respect a celor două țări față de obligațiile lor juridice internaționale” și a avertizat că, având în vedere angajamentul lor de a adera la blocul comunitar, acestea ar trebui să acționeze în consecință.

„Mă aștept acum ca statul Kosovo să suspende imediat etapele ulterioare legate de reînmatricularea vehiculelor în nordul țării”, a declarat Borrell, adăugând că a cerut Serbiei să suspende emiterea de noi plăcuțe de înmatriculare cu acronimele orașelor din Kosovo.

Kurti, între timp, i-a reproșat lui Borrell că s-a concentrat doar pe plăcuțele de înmatriculare în loc să se concentreze pe normalizarea completă a legăturilor dintre Belgrad și Pristina.

„Sunt gata să revin și să discutăm pe baza aceleiași agende: acordul final privind normalizarea deplină a legăturilor, care are în centru recunoașterea bilaterală, și alte probleme curente cu caracter diferit, cum ar fi cazul plăcuțelor de înmatriculare”; „Una nu se poate face fără cealaltă”, a declarat Kurti reporterilor.

Dar Vucic a declarat că liderul kosovar este responsabil pentru eșecul întâlnirii.

„Ne așteaptă nopți nedormite”, a avertizat președintele Serbiei.

NATO și SUA fac apel la calm

Sute de ofițeri de poliție, judecători, procurori și alți lucrători de stat din minoritatea sârbă din Kosovo și-au părăsit locurile de muncă în această lună, după ce guvernul de la Pristina a decis că sârbii locali trebuie să înlocuiască în sfârșit plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor emise de autoritățile municipale sârbe din nordul țării, loiale Belgradului, cu cele ale statului kosovar.

NATO, care are încă aproximativ 3.700 de pacificatori staționați în fosta provincie sârbă pentru a preveni violențele între etnicii albanezi și sârbi, a declarat luni că „trebuie evitată escaladarea”.

„Acum este momentul pentru responsabilitate și  soluții pragmatice”, a scris pe Twitter secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Statele Unite au cerut, de asemenea, ambelor părți să dea dovadă de reținere.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Washingtonul s-a alăturat UE „în a cere Kosovo să suspende imediat orice măsuri planificate care ar putea escalada tensiunile, inclusiv impunerea de amenzi pentru vehicule”.

Disputa privind plăcuțele de înmatriculare a alimentat tensiunile timp de aproape doi ani între Serbia și fosta sa provincie separatistă, care și-a declarat independența în 2008 și care găzduiește o minoritate sârbă în nordul țării, susținută de Belgrad.