Infofinanciar > Lumea la zi > Ce ar putea Joe Biden să facă pentru SUA în 2024: Președintele are un buget de 7 trilioane de dolari
Lumea la zi

Ce ar putea Joe Biden să facă pentru SUA în 2024: Președintele are un buget de 7 trilioane de dolari

Joe Biden, sursa foto CNBC
sursa foto CNBC

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a dezvăluit joi mult așteptata sa cerere de buget pentru anul fiscal 2024, pregătind terenul pentru ceea ce se așteaptă să fie o bătălie provocatoare și cu mize mari în materie de cheltuieli în următoarele luni.

O mare parte din această propunere ambițioasă are șanse mari să treacă de Congresul divizat, dar mulți democrați văd cererea ca pe un cadru pentru ceea ce partidul intenționează să promoveze în discuțiile cu republicanii privind cheltuielile în cursul acestui an. Iată cinci lucruri de reținut din bugetul lui Biden:

Biden se înclină spre creșteri de taxe de lungă durată

O mare parte din bugetul lui Joe Biden se bazează pe creșteri de impozite propuse în valoare de mii de miliarde de dolari care vizează cei mai bogați americani și marile corporații.

Propunerile includ un așa-numit impozit minim pentru „miliardari”, menit să impună un impozit de cel puțin 25% pe venitul total pentru americanii a căror avere depășește 100 de milioane de dolari, și creșterea ratei impozitului pe profit de la 21% la 28%. Biden a cerut, de asemenea, cvadruplarea impozitului pe răscumpărarea de acțiuni și creșterea ratei de impozitare a veniturilor din străinătate ale multinaționalelor americane. Propunerile ar anula unele prevederi cheie ale reducerilor de taxe ale lui Trump din 2017 și, prin urmare, nu vor fi un start pentru republicani.

Oficialii administrației au fost categorici că nu vor crește impozitele pentru gospodăriile care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari, cerând în schimb ca unele dintre cele mai bogate persoane să plătească mai mult.

Casa Albă spune că propunerile ar ajuta la acoperirea a 3.000 de miliarde de dolari pentru reducerea deficitului în următorul deceniu, dar servește, de asemenea, pentru a arăta cât de multă lumină se află între administrație și republicani cu privire la modul de abordare a datoriei.

„Vom vedea aici politici fiscale care le vor spune celor mai bogați americani și celor mai mari corporații, știți, unele dintre ele, până la adoptarea Legii privind reducerea inflației, nu plăteau niciun impozit, că trebuie să începeți să vă plătiți partea voastră echitabilă”, a declarat reporterilor Shalanda Young, director de buget la Casa Albă.

Biden își înfige călcâiele în lupta pentru buget

Pe lângă majorarea impozitelor pentru cei bogați, Biden insistă pentru creșterea cheltuielilor pentru prioritățile democrate și pentru programele care nu țin de apărare, într-un contrast puternic cu planurile promovate de conservatorii din Camera Reprezentanților de a aborda deficitele națiunii prin reduceri drastice de cheltuieli.

Bugetul solicită o finanțare de 688 de miliarde de dolari pentru programele care nu țin de apărare, în creștere cu 7,3% față de anul fiscal precedent, precum și o propunere de 121 de miliarde de dolari pentru finanțarea Programului de îngrijire medicală a veteranilor. De asemenea, se solicită o finanțare de 880 de miliarde de dolari pentru programele de apărare pentru anul fiscal 2024, în creștere cu 3,3% față de politicile adoptate în anul precedent.

Republicanii, care controlează Camera Reprezentanților, au criticat cererea ca fiind „moartă la sosire” în Congres. Republicanii au cerut un acord privind reduceri semnificative ale cheltuielilor guvernamentale, în special pe partea de non-apărare, în schimbul voturilor republicanilor pentru ridicarea limitei de îndatorare.

„Domnule președinte: Washingtonul are o problemă de cheltuieli, NU o problemă de venituri”, a scris pe Twitter președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy (republican din California), la scurt timp după prezentarea documentului, acuzându-l totodată pe Biden că a propus „trilioane de dolari în taxe noi pe care dumneavoastră și familia dumneavoastră le veți plăti direct sau prin costuri mai mari”.

Un accent pe securitatea socială, Medicare

Bugetul lui Biden urmărește să protejeze atât Medicare, cât și securitatea socială, anticipând ceea ce pare a fi un prim punct central al unei probabile campanii de realegere din 2024.

Solicitarea prezintă un plan pe care l-a prezentat în avanpremieră la începutul acestei săptămâni și care vizează prelungirea solvabilității pentru Medicare până în anii 2050, inclusiv o propunere de a impune o rată de impozitare mai mare pentru „veniturile obținute și neobținute care depășesc 400.000 de dolari” și măsuri care urmăresc să reducă costurile pentru beneficiari.

Propunerea se confruntă cu o bătălie grea în Congresul divizat, unde liderii republicani au trasat linii roșii în jurul propunerilor de creștere a oricăror taxe. Dar servește ca un reper pentru poziția Casei Albe în această chestiune, deoarece încearcă să își pună în contrast propunerile sale cu cele oferite de republicani care vizează o posibilă reducere a cheltuielilor pe partea de beneficii.

Republicanii se opun unei oferte „neserioase”

Bugetele prezidențiale sunt de obicei respinse când ajung la Capitoliu, iar același lucru a fost valabil și pentru propunerea lui Biden de joi. McCarthy a calificat bugetul propus de Biden drept „neserios”, citând creșterile de taxe în valoare de mii de miliarde de dolari care vizează americanii bogați și corporațiile.

Unii republicani s-au grăbit să remarce că, deși Casa Albă a declarat că propunerea ar reduce deficitul cu 3.000 de miliarde de dolari în următorul deceniu, aceasta ar adăuga peste 1.000 de miliarde de dolari la deficit anul viitor.

Parlamentarii republicani au contestat, de asemenea, faptul că Biden a alocat fonduri pentru programe de sănătate reproductivă, un program al Departamentului de Stat pentru promovarea egalității de gen și bani pentru combaterea schimbărilor climatice la nivel global.

Senatorul Rick Scott (republican din Florida), un oficial important pentru Casa Albă, a scris pe Twitter că bugetul lui Biden „ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru poporul american. El nu este preocupat de reducerea datoriei sau de scăderea inflației. El se concentrează să arunce cu bani în agenda sa progresistă”.

Oficialii Casei Albe s-au străduit joi să indice propuneri specifice care ar putea obține sprijin bipartizan, dar au ridicat un semn de întrebare cu privire la numeroasele legi bipartizane care au fost adoptate în primii doi ani de mandat ai lui Biden.

Mai mulți bani pentru ajutorul acordat Ucrainei și pentru securitatea frontierelor

Bugetul lui Biden include mai multe fonduri pentru războiul din Ucraina și mărește finanțarea pentru securitatea frontierelor, două subiecte sensibile care vor fi cu siguranță abordate în discuțiile cu republicanii.

Acesta include 6 miliarde de dolari în total pentru a sprijini Ucraina, precum și pentru a susține alianța SUA cu NATO și alți aliați europeni. Peste 750 de milioane de dolari din această sumă ar merge către Ucraina pentru a continua să contracareze invazia Rusiei.

De asemenea, bugetul mărește suma propusă de Biden pentru Vamă și Protecția Frontierelor și oferă mai multe fonduri pentru angajarea de agenți de frontieră și combaterea traficului de fentanil (un drog). Creșterea vine în contextul în care Camera condusă de republicani a pus în centrul atenției granița dintre SUA și Mexic, iar Biden a fost criticat pentru a face mai mult pentru a opri afluxul de migranți, scrie The Hill.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.