Infofinanciar > Lumea la zi > Noua ordine economică! Problemele financiare din Marea Britanie îi fac pe francezi să râvnească la „coroana pieței”
Lumea la zi

Noua ordine economică! Problemele financiare din Marea Britanie îi fac pe francezi să râvnească la „coroana pieței”

Marea Britanie, Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Pe lângă celelalte probleme ale Regatului Unit, Londra este pe punctul de a-și pierde locul de cea mai mare piață de acțiuni din Europa, în defavoarea Parisului. Consecințele începutului greoi al premierului britanic Liz Truss au redus decalajul dintre capitalizarea bursieră a companiilor de pe cele două burse până aproape de minimele record, potrivit unui indice pe care îl elaborăm.

Diferențialul dintre cele două piețe, cea britanică și cea franceză, s-a erodat treptat de când britanicii au votat pentru ieșirea din UE în 2016, iar acum prăbușirea lirei sterline face noi pagube. De asemenea, companiile noi stau deoparte. Doar 1,38 miliarde de dolari au fost strânși prin oferte publice inițiale în Marea Britanie în acest an, reprezentând 14% din totalul european, cea mai mică pondere din mai mult de un deceniu, scrie Bloomberg.

Franța, îngrijorată de situația economică a Marii Britanii

Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a apreciat în cursul zilei de vineri, că este „îngrijorat” de situația economică din Marea Britanie, acolo unde planurile puse în funcțiune de Liz Truss, noul premier, au dezlănțuit haosul pe piețele financiare. Declarațiile oficialului francez au fost făcute în cadrul unui interviu pentru postul de radio Europe 1.

„Nu sunt îngrijorat cu privire la euro, dar sunt îngrijorat de situația din Marea Britanie”, a menționat Le Maire.

„Arată că astfel de anunțuri dramatice nu funcționează”, a mai spus oficialul francez, sugerând că Marea Britanie plătește prețul acum pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

„Să părăsești Europa vine cu un cost considerabil, pentru că Europa oferă protecție (…) zona euro ne-a protejat în timpul crizei Covid”, a mai spus ministrul francez, potrivit Digi24.

Marea Britanie, aproape de colaps

Potrivit celor de la CNN, „Regatul Unit este blocat într-o criză economică pe care el însuși și-a provocat-o”. Jurnaliștii spun că modificările anunțate, care implică  cele mai mari reduceri fiscale din ultimii 50 de ani, generează o găuri uriașe în rezervele monetare ale țării. De altfel, The Guardian a dezvăluit că Banca Angliei a trebuit să intervină cu o infuzie de 65 de miliarde de lire sterline pentru evitarea unui colaps sistemic.

„Având în vedere presiunile inflaţioniste ridicate din multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, nu recomandăm la acest moment un pachet de măsuri fiscale amplu şi neţintit, deoarece este important ca politica fiscală să nu acţioneze în contradicţie cu obiectivele politicii monetare”, a mărturisit un purtător de cuvânt de la FMI.

Totodată, reprezentanții agenției de rating Moody’s au avertizat că reducerile de taxe nefinanțate vor avea un impact negativ pentru Marea Britanie.

„Un şoc susţinut de încredere care ar putea apărea ca urmare a îngrijorărilor pieţelor faţă de credibilitatea strategiei fiscale a Guvernului, ce ar rezulta în majorarea semnificativă a costurilor de finanţare, ar putea slăbi în mod permanent serviciul datoriei Marii Britanii”, au precizat voci din Moody’s.