Infofinanciar > Opinii > Tendințele pieței de programe de dezvoltare personală și profesională oferite angajaților
Opinii

Tendințele pieței de programe de dezvoltare personală și profesională oferite angajaților

Bianca Vuță, fondatoare HR Design, sursă foto arhiva personală
Sursă foto arhiva personală

Paleta de programe oferite de companii angajaților este destul de variată în prezent pe piață, iar preocuparea pentru diversitate și personalizare o întâlnim în special la companiile cu vechime și cu un număr de angajați suficient de mare, astfel încât nevoia de dezvoltare a acestora să reprezinte o prioritate pentru angajator.

O analiză a pieței ne arată că cele mai noi programe, dar și cele mai căutate, sunt cele care vizează starea de sănătate fizico-emoțională a unui individ: abonamente la săli de sport, vouchere la SPA, sesiuni de coaching pentru dezvoltare personală, terapii diverse, programe de educație privind nutriția sau controlul greutății corporale. Tot de mare interes sunt și programele de petrecere a timpului liber, iar aici întâlnim abonamente pentru biblioteci (ex. Bookster), bilete la evenimente culturale sau de divertisment și, nu în ultimul rând, voucherele de vacanță, pe care angajații le pot folosi pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și masă la unități de profil din țară.

Angajatorii caută metode de dezvoltare a angajaților

De asemenea, în pachetele angajatorilor găsim programe de dezvoltare a unor abilități specifice, care ajută un individ în plan personal, cum ar fi educația financiară (gestionarea propriilor venituri, planuri de pensie, asigurări private de sănătate și de viață), educația de cuplu, parenting, cursuri de prim ajutor, de consiliere în carieră, dar și pentru dezvoltarea unor abilități de organizare și design a spațiului de locuit, foarte utile în cazul modului de lucru hibrid, în care se lucrează și de acasă, câteva zile pe săptămână, dar și programe de gestionare a timpului (time management) și de atingere a obiectivelor personale. Cele mai răspândite și la îndemână sunt programele sub formă de cursuri (online sau fizice) pentru dezvoltarea unor abilități și competențe cu ajutorul cărora un angajat poate să își desfășoare activitatea într-un mod mai eficient sau chiar să își schimbe direcția profesională. Cursurile au tematici diferite, de la cele tehnice (programe Office, programare IT, marketing digital, social media) până la cele pentru dezvoltarea acelor abilități „soft”, cum sunt cele de comunicare, de gestionare a emoțiilor, a conflictelor, a schimbărilor, oferirea de feedback, negociere și multe altele.

Din perspectiva angajaților, programele preferate sunt cele care corespund nevoilor individuale, nu cele oferite în pachetele sau programele standard pentru toți angajații companiei. Desigur că, într-o organizație cu 500 de angajați este dificil să identifici nevoile individuale și să organizezi un plan de implementare pentru fiecare, însă nu e imposibil. E adevărat că va dura un timp mai lung tot acest proces, dar el va deservi o perioadă de dezvoltare de unu până la doi ani, ceea ce poate fi rezonabil pentru o companie care are resursele necesare să o facă. Așadar, punctul de plecare rămâne identificarea la nivel de individ și apoi construirea unui sistem care să îl ajute să pună în aplicare ceea ce își dorește. În felul acesta, vorbim de o adevărată preocupare pentru dezvoltarea și bunăstarea angajaților, nu doar a organizației (căci implicit, și aceasta va avea de câștigat pe termen lung).

Angajații, resursa cea mai importantă din companie

Problema majoră pe care o observ în prezent, referitor la programele de dezvoltare oferite și/sau preferate de angajați, nu este la companiile mari, ci la companiile mici și mijlocii, care nu au resursele financiare, umane și tehnologia necesare implementării unor astfel de programe. Și atunci se pune întrebarea: ce facem cu acești angajați? Cum ne putem preocupa de dezvoltarea lor și cum le putem oferi șanse egale cu colegii lor din organizațiile mai mari?

Chiar dacă resursele sunt poate mai limitate la aceste companii, există totuși o parte bună și anume, aceea că, fiind mai puțini angajați, procesul de identificare a nevoilor și punerea în practică a unui plan de dezvoltare va solicita un timp mai redus, iar deciziile se pot lua mai repede. De asemenea, pentru că nu există resurse umane în companie dedicate acestui proces, se poate apela la consultanți externi specializați.

Un alt avantaj pentru organizațiile mai mici, este acela că ele se pot adapta în funcție de nevoile specifice ale angajaților, putând să le satisfacă punctual, fără să fie nevoie de un sistem dedicat. În plus, le poate oferi angajaților chiar autonomia de a-și gestiona în mod individual un astfel de plan de dezvoltare, practic să îi încurajeze să își descopere propriile nevoi și să găsească metode de a le răspunde, în mod eficient. Sigur, baza de plecare este aceeași, dialogul personalizat cu fiecare angajat, ascultarea și încurajarea acestuia pe tot parcursul procesului. Fără această bază construită cât mai solid, orice pas către dezvoltare va avea de suferit mai târziu.