Infofinanciar > Info > Cîmpeanu are planuri mari pentru profesori! „Dacă nu vom aloca resurse financiare, toate schimbările sunt degeaba”
Info

Cîmpeanu are planuri mari pentru profesori! „Dacă nu vom aloca resurse financiare, toate schimbările sunt degeaba”

Sorin Cîmpeanu - sursa foto - stirilekanald.ro
sursa foto - stirilekanald.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu vrea pentru profesori un salariu minim de 4.000 de lei. Acesta susține că în sistemul de învățământ nu vor veni profesori bine pregătiţi dacă nu se vor aloca resurse pentru majorări salariale. Potrivit acestuia, dascălii ar trebui să aibă să aibă asigurat salariul mediu pe economie, care în luna iunie a fost de 3977 de lei, potrivit datelor INS. 

„O spun cât se poate de răspicat – aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare vor sfârşi la fel ca Legea 1, care a fost foarte bună şi nu a reuşit să genereze efecte. (…) Dacă vom regăsi aceste majorări în bugetul pe anul 2023, înseamnă că avem o şansă pentru educaţie, dacă nu le vom regăsi nu vom avea o şansă pentru educaţie. (…) În coaliţie s-a discutat. Tot timpul am fost asiguraţi că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei”, declară Sorin Cîmpeanu, în cadrul ediției VI, Black Sea and Balkans Security Forum. 

Majorări salariale

„Aceste majorări care trebuie să fie în întreg sistemul sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu septembrie 2023. Începând cu profesorii debutanţi şi chiar cu profesorii stagiari, care sunt cei care vor avea reducere de normă de la 18 la 12 ore şi chiar aşa norma fiind redusă profesorul stagiar va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie. Altfel, nu vom avea profesori bine pregătiţi dintre cei mai buni absolvenţi ai universităţilor româneşti. Dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba. Nu vom reuşi, profesorul va rămâne cel cu un rol determinant într-o şcoală în care învăţământul trebuie să fie centrat pe elevi. Profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare, vor sfârşi exact ca legea 1”, a mai susţinut ministrul, potrivit Agerpres.

Sorin Cîmpeanu a declarat că atâta timp cât este ministru al Educaţiei se va ocupa în fiecare zi „până în ultimul minut” de problemele educaţiei şi de interesul elevilor şi al şcolii româneşti. „Atâta vreme cât sunt ministrul Educaţiei voi continua să mă ocup în fiecare zi până în ultimul minut de problemele educaţiei. (…) Ca ministru al Educaţiei vă declar cât se poate de clar că mă voi ocupa de interesul elevilor şi al şcolii româneşti până în ultima clipă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, conform Digi24.