Infofinanciar > Opinii > Dezvoltarea personală a angajaților, o componentă esențială pentru atingerea obiectivelor unei organizații
Opinii

Dezvoltarea personală a angajaților, o componentă esențială pentru atingerea obiectivelor unei organizații

Bianca Vuță, fondatoare HR Design, sursă foto arhiva personală
Sursa foto: Arhiva personala

Pentru ca o companie să poată identifica nevoile de dezvoltare personală ale unui angajat, trebuie mai întâi să îi pese de acel angajat. Adică să fie în mod real interesată de acel angajat, nu doar din perspectiva profesiei, a muncii pe care o face și a plății salariale, ci și din perspectiva personală, a vieții sale în întregime.

De exemplu, să îi pese dacă angajatul are sau nu probleme de sănătate, dacă are familie, prieteni și relații bune cu aceștia, dacă are o situație financiară care îi permite să și economisească, nu doar să consume, dacă are pasiuni, activități extra-profesionale care îl împlinesc și îi cresc gradul de satisfacție.

Relația din oameni, cea mai importantă pentru drumul către succes

Oamenii sunt dispuși să împărtășească toate aceste lucruri, chiar și cu șefii sau managerii lor, nu doar cu colegii apropiați, dacă aceștia sunt cu adevărat interesați și se preocupă de starea lor de bine, în general. Asta nu înseamnă că managerii trebuie să se transforme în „mame” pentru angajații lor, ci mai degrabă în parteneri co-interesați de semenii lor. 

Desigur, toate acestea se pot întâmpla într-o companie atunci când există așa-numita „cultură organizațională”, adică acel mod de a face lucrurile să se întâmple și de a relaționa între oameni, care duce către coeziune și performanță. O organizație care are în cultura sa preocuparea de a discuta cu fiecare om în parte, de a-i afla nevoile și aspirațiile și de a colabora cu acesta pentru îndeplinirea lor, poate identifica ușor nevoile de dezvoltare personală ale angajaților săi. 

În cazul companiilor la început de drum, dar și al celor care au deja un istoric în piață și o echipă de angajați și își doresc să identifice aceste nevoi de dezvoltare, există instrumente cu ajutorul cărora se poate face acest lucru.

Un plan de lucru ideal pentru angajați, dar și pentru angajator

De exemplu, noi folosim un chestionar cu aproximativ 20 de întrebări, pe care le adresăm într-un dialog 1:1 cu fiecare angajat din companie, indiferent de poziția ierarhică. Aceste întrebări adresate într-un mod natural și non-invaziv, au capacitatea de a genera acele răspunsuri din care noi putem identifica nevoile reale de dezvoltare ale unui angajat, în acord cu dorințele și aspirațiile sale.

Ulterior, împreună cu angajatul și managerul acestuia, conturăm un plan de dezvoltare, pe termen mediu spre lung. Să nu uităm că orice dezvoltare necesită un anumit timp, care diferă de la un individ la altul și de aceea e necesar să identificăm înainte de toate și ritmul de dezvoltare al fiecăruia. Pe parcursul acestui interval de timp, sunt necesare întâlniri periodice cu scopul de a calibra procesul de învățare și dezvoltare, în funcție de nevoile și provocările care pot apărea ulterior. 

Toate aceste lucruri nu fac altceva decât să construiască acea cultură a organizației în care oamenii sunt ascultați, înțeleși, sfătuiți și încurajați să se exprime, să își dea curs nevoilor de dezvoltare și să le îndeplinească. Iar un angajat împlinit și echilibrat își va putea îndeplini mai bine obiectivele profesionale, fiind motivat și angajat pe deplin în activitatea sa profesională pe care o va percepe ca o sursă de satisfacții pe termen lung. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.