Infofinanciar > Info > Temperaturi extreme în România! După valul de căldură din Africa, vine ninsoarea
Info

Temperaturi extreme în România! După valul de căldură din Africa, vine ninsoarea

Vremea in Romania Sursa foto Antena 1
Credit imagine: Antena 1

În ciuda temperaturile scăzute din ultima perioadă, meteorologii români prevăd o schimbare începând de miercuri, 22 martie. Astfel, mercurul din termometre se va ridica până la temperaturi de 20…22 grade Celsius la finele săptămânii. Această schimbare se va răsfrânge asupra unei suprafețe importante din România.

Încălzirea este motivată de sosirea unor curenți dinspre nordul Africii și Marea Mediterană. Totuși, creșterea temperaturilor este una temporară: după aceea, valorile vor scădea simțitor.

Ce a anunțat ANM

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut o prognoză pentru data de astăzi – sâmbătă, 18 martie. Conform specialiștilor, maximele vor fi între 11 și 20 grade Celsius, iar minimele, între 2 și 9 grade.

Vântul va veni în rafale puternice în zonele muntoase. La cote înalte, românii vor experimenta inclusiv un vânt cu viteza de 70-80 km/h. În est, nord-est și vest, viteza maximă a rafalelor va fi de 55 km/h. Restul țării nu va fi afectat.

„Temperaturile maxime se vor încadra între 11 și 20 grade Celsius, cu valori ușor mai scăzute pe litoral și în Delta Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 2 și 9 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali spre minus 8 grade Celsius. Pe arii restrânse se va produce brumă îndeosebi în depresiuni și în dealurile subcarpatice din sud și est, iar în special în sud-estul teritoriului, dimineața, dar mai ales noaptea, se va forma ceață”, a comunicat ANM, citat de Adevărul.

În Capitală, diferențele între temperaturile minime și cele maxime vor fi mai abrupte. Astfel, minima este de 1 grad Celsius în oraș, iar în zonele preorășenești, ajunge chiar la minus două grade. În schimb, maximele ajung până la 15…17 grade Celsius.

Cum încheiem weekendul

După o zi de sâmbătă relativ blândă, duminica va veni cu schimbări meteo bruște. Această instabilitate se va menține, așa cum am menționat, până miercuri, când temperaturile vor fi din nou ascendente.

Procesul de răcire, mai pronunțat în nord și în vest, va fi dublat de o creștere a precipitațiilor. Ploile se vor extinde treptat în cea mai mare parte a țării, iar în regiunea Moldovei, precipitațiile vor deveni mixte pe timpul nopții. Experții se așteaptă la o cantitate însemnată de lapoviță și ninsoare.

Vântul se va intensifica în regiounile Banat, Crișana, Maramureș, Moldova și Dobrogea. Nici Muntenia nu va fi complet scutită de răcire, deși scăderile de temperatură din Capitală nu vor fi semnificative.

Astfel, începutul noii săptămâni îi va surprinde pe bucureșteni cu temperaturi maxime aflate între 13…15 grade Celsius. Minimele se situează în intervalul 3…5 grade Celsius, fiind o trecere mai puțin abruptă decât în zilele precedente. Totuși, nebulozitatea va reprezenta o problemă. Pe timp de zi, cerul va fi parțial noros, iar nopțile vor aduce, cel mai probabil, precipitații ușoare.