Infofinanciar > Info > ANM avertizează că vremea schimbă foaia în weekend! Cod galben de ploi abundente, viscol și ninsori în toată România
Info

ANM avertizează că vremea schimbă foaia în weekend! Cod galben de ploi abundente, viscol și ninsori în toată România

Vremea in Romania Sursa foto Antena 1
Sursa foto Antena 1

Weekend-ul vine cu vești proaste de la ANM, după câteva zile în care ne-am bucurat de soare și vreme însorită, specialiștii ANM anunță pentru zilele viitoare un Cod galben de ploi abundente, dublat de unul de vânt și chiar de viscol în zona montană.

UPDATE: Meteorologii au actualizat, sâmbătă, avertizarea de vreme rea

Astfel, ANM anunță cod portocaliu în zonele înalte în intervalul 11 martie, ora 10 – 12 martie, ora 04, este cod galben în toate regiunile.

”Vântul va avea local şi temporar intensificări, cu viteze de 50…65 km/h şi izolat peste 70 km/h. La munte vor fi rafale de 70…80 km/h, iar pe creste vor depăşi 90…110 km/h, treptat vor predomina ninsorile şi va fi viscol”, a transmis ANM.

Pentru intervalul 11 martie, ora 14 – 12 martie, ora 04, a fost emis cod portocaliu.

”În intervalul menţionat, la munte la altitudini de peste 1500 m, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 120…140 km/h, va fi viscol puternic şi vizibilitate foarte scăzută”, au mai precizat meteorologii.

Ulterior, în intervalul 12 martie, ora 04 – 12 martie, ora 15, codul galben bva fi restrâns.

”Local şi temporar vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a Moldovei cu viteze de 55…70 km/h, precum şi în Carpaţii Meridionali şi de Curbură cu rafale de peste 70…90 km/h”, mai arată ANM.

A fost emis, însă, un cod portocaliu pentru perioada 12 martie, ora 04 – 12 martie, ora 10.

”În intervalul menţionat în Carpaţii Meridionali şi de Curbură la altitudini de peste 1500 m, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 120…140 km/h, va fi viscol puternic şi vizibilitate foarte scăzută”, a transmis ANM.

Știre inițială:

Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat că vremea schimbă foaia în acest weekend la nivel național, astfel că vom avea parte de mai multe coduri galbene de vânt, ploi și chiar viscol și zăpadă în regiunile mai înalte.

„De la ora 12:00, de astăzi, și până mâine dimineață, la ora 8:00, vorbim pentru partea de vest a Carpaților Meridionali de o atenționare meteorologică de Cod galben ce vizează ploi sub formă de averse, ploi care vor favoriza și topirea stratului de zăpadă. Cantitățile de apă vor fi de 20-25 de litri pe metrul pătrat, izolat, peste 30 de litri pe metrul pătrat, la altitudini de peste 1.800m.

De mâine dimineață, de la ora 8:00 până duminică la ora 15:00 vorbim de o atenționare meteorologică de cod galben pentru toată țara, pentru că vântul va avea local intensificări cu viteze de 50-65km/h izolat peste 70km/h iar în Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei sau zona deluroasă a Crișanei, pe parcursul serii și în noaptea de sâmbătă se duminică vorbim și de precipitații mixte” susține Elena Mateescu, în direct la Antena 3 CNN.

Prognoza meteo de weekend

Valorile termice vor fi în continuare mult mai ridicate faţă de normalul perioadei, însă cele nocturne vor marca o scădere faţă de intervalul anterior. Astfel, maxima se va situa în jurul valorii de 17 grade, iar cea minimă va fi de 1…3 grade. Cerul va fi temporar noros şi mai ales în a doua parte a zilei probabilitate de ploaie va fi ridicată. Vântul va avea intensificări temporare în mare parte din interval, cu rafale în general de 50-55 km/h.

De asemenea, pentru ziua de duminică valorile termice, mai ales cele diurne, vor fi în scădere şi se vor apropia de normele perioadei, astfel maxima va fi de 11-12 grade, iar cea minimă de -1-1 grad. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare ziua, iar vântul va sufla slab şi moderat.

La munte, la începutul intervalului vor fi precipitaţii mixte, apoi vor predomina ninsorile. Vântul va avea local şi temporar intensificări, cu viteze de 50-65 km/h şi izolat peste 70 km/h, precum şi la munte, unde pe creste rafalele vor depăşi 90-110 km/h şi va fi viscol. Temperaturile maxime se vor încadra, în marea lor majoritate, între 8 şi 18 grade, iar cele minime între -3 şi 6 grade.

La altitudini de peste 2000 m, se vor semnala precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare în zona montanã înaltã, iar spre sfârşitul intervalului şi în vestul ţãrii. Temperaturile minime, mult mai ridicate decât în mod normal, vor fi cuprinse între 2 şi 11 grade.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.