Infofinanciar > Lumea la zi > Temeri majore planează asupra economiei israeliene. Criza politică afectează evaluările agențiilor de rating, bursa a scăzut cu 8%
Lumea la zi

Temeri majore planează asupra economiei israeliene. Criza politică afectează evaluările agențiilor de rating, bursa a scăzut cu 8%

proteste israel
sursă foto The Times of Israel

Investitorii se tem din ce în ce mai mult că agențiile de rating vor reduce cotația Israelului din cauza crizei politice grave prin care trece țara la momentul actual. Protestele masive s-au intensificat pe măsură ce parlamentul israelian, Knesset, se apropie de crearea unei legi care ar schimba modul în care funcționează sistemul judiciar al țării. Economistul șef al Ministerului israelian de Finanțe, Shira Greenberg, a scris că „este probabil ca agențiile de rating să reacționeze la aceste evoluții”, informează CNBC.

Noile îngrijorări cu privire la economia Israelului îi determină pe investitorii globali să pună sub semnul întrebării banii pe care îi au în această țară.

Protestele masive s-au intensificat în ultimele săptămâni, în timp ce parlamentul israelian, Knesset, se apropie de crearea unei legi care ar schimba profund modul în care funcționează sistemul judiciar al țării. Criticii – care, potrivit sondajelor, reprezintă majoritatea populației din Israel – spun că schimbările vor pune în pericol democrația țării.

Legea care sperie investitorii din Israel

Legea ar modifica sistemul judiciar israelian, oferind guvernelor în exercițiu controlul deplin asupra numirilor judiciare. De asemenea, ar slăbi Curtea Supremă a țării până la punctul de a pune capăt efectiv rolului său de control al puterii executive și legislative, informează CNBC.

Ca un semn al seriozității opoziției față de legea propusă, absolvenți ai programelor militare de elită și rezerviști din părți cruciale ale armatei israeliene au amenințat că nu se vor prezenta la datorie și au inițiat petiții în semn de protest față de aceste modificări.

Într-un raport recent, economistul șef al Ministerului de Finanțe, Shira Greenberg, a scris că „este probabil ca agențiile de rating de credit să reacționeze la aceste evoluții”.

Până în prezent, toate cele trei agenții de rating – S&P Global, Moody’s și Fitch – s-au menținut stabile, ținând Israelul într-un nivel de creditare ridicat, ceea ce oferă investitorilor globali o anumită siguranță.

„Nu poți separa unicornii, startup-urile și scale-up-urile din Israel de piața de capitaluri proprii. Pe măsură ce finanțarea încetinește, vom vedea impactul asupra pieței bursiere, iar acest lucru se întâmplă acum”, Steven Schoenfeld, CEO, Marketvector.

Riscurile economice ale reformei judiciare, în vizorul agențiilor de rating

Fitch și-a reconfirmat miercuri ratingul, dar a publicat în nota sa o secțiune specială privind riscurile economice ale reformei judiciare. Firma a avertizat că reforma judiciară propusă „ar putea avea un impact negativ asupra profilului de credit al Israelului prin slăbirea indicatorilor de guvernanță sau dacă slăbirea controalelor instituționale duce la rezultate mai proaste ale politicilor sau la un sentiment negativ susținut al investitorilor”.

Fitch a subliniat adoptarea unor reguli similare în alte țări, despre care a spus că a dus la „slăbirea semnificativă a indicatorilor de guvernanță ai Băncii Mondiale” în acele locuri. Acești indicatori joacă un rol important în modelarea ratingurilor atribuite țărilor.

Fitch a subliniat că propunerea judiciară din Israel a fost întâmpinată de „o opoziție puternică din partea societății civile și a mediului politic”, divizând la rândul său societatea israeliană. Israelul este a doua cea mai mare economie după PIB din Orientul Mijlociu, după Arabia Saudită.

Moody’s: Modificările „ar fi în mod clar negative”

Într-un raport anterior, serviciul de rating Moody’s a exprimat preocupări similare în ceea ce privește sistemul juridic, scriind că „implementarea unor astfel de schimbări ar fi în mod clar negativă pentru evaluarea noastră privind soliditatea instituțiilor și a guvernanței, pe care am considerat-o până acum ca fiind o caracteristică pozitivă a profilului de credit suveran al Israelului”.

O scădere a ratingului de credit al Israelului ar crește costul împrumuturilor și ar afecta strângerea de fonduri. Ambele sunt cruciale din cauza nevoii Israelului de investiții externe din partea unor instituții cu sediul în Statele Unite, Europa și în alte părți.

O mare parte din economie este legată de valoarea shekelului israelian în raport cu dolarul american. În februarie, shekelul s-a prăbușit, încheind luna cu o scădere de aproape 10% față de nivelul său din 3 februarie. Acest lucru, la rândul său, a afectat părți esențiale ale economiei israeliene, inclusiv sectorul imobiliar, deoarece companiile și cetățenii individuali și-au mutat banii în dolari americani sau în alte monede.

Bursa de la Tel Aviv s-a prăbușit cu 8% în februarie

Scăderea shekel-ului a dus și la o scădere a încrederii investitorilor. Bursa de la Tel Aviv s-a prăbușit cu aproximativ 8% în februarie.

Steven Schoenfeld, directorul general al MarketVector, a declarat că este de părere că investitorii au dreptate să se îngrijoreze în legătură cu situația din Israel. MarketVector menține indici bursieri, inclusiv Blue Star Fund, pe care Schoenfeld l-a creat pentru a urmări acțiunile israeliene.

„Cea mai mare parte a îngrijorării este în domeniile cruciale ale capitalului de risc și ale capitalului privat din Israel”, a declarat Schoenfeld.

„Nu puteți separa unicornii, startup-urile și întreprinderile de tip scale-up din Israel de piața de acțiuni”, a adăugat el. „Pe măsură ce finanțarea încetinește, vom vedea impactul asupra pieței bursiere, iar acest lucru se întâmplă acum.”

Yaron încearcă să calmeze directorii

Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a încercat să calmeze piețele și liderii de afaceri.

O sursă cu cunoștințe directe despre acest subiect a declarat pentru CNBC că Yaron a avertizat, la o întâlnire găzduită de premierul Benjamin Netanyahu săptămâna trecută, că criza politică ar putea deveni una economică și că „problema trebuie abordată”.

Membrii cabinetului lui Netanyahu susțin că un compromis este încă posibil – deși criticii contestă această afirmație. Persoane din interior au declarat pentru CNBC că reprezentanți ai guvernului sunt în contact cu importanți directori de afaceri israelieni, în încercarea de a atenua impactul asupra economiei.

Prin intermediul băncii centrale, Yaron a refuzat să fie intervievat pentru acest reportaj. Cu toate acestea, el a declarat săptămâna trecută, într-o declarație, că „shekelul s-a depreciat”, ceea ce ar obliga guvernul să acționeze cu „o responsabilitate enormă” în ceea ce privește bugetul.

Bugetul este un alt aspect pe care agențiile de rating l-au citat ca fiind potențial problematic pentru economia Israelului.

Guvernul ar putea fi presat să facă cheltuieli menite să avantajeze anumite buzunare ale populației care fac parte din baza actualei coaliții.

În caz contrar, Israelul s-ar putea confrunta cu a șaselea scrutin în mai puțin de patru ani.